Τρίτη 10 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνάντηση με τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑΚ

Με τους εργαζόμενους στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης Καλαμάτας (ΔΕΥΑΚ) συναντήθηκε την Πέμπτη 5/1 η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης Μεσσηνίας και εργαζόμενος στη ΔΕΥΑΚ, Παναγιώτης Κουφαλάκος, ενημέρωσε για τον αγώνα που κάνει το Σωματείο ενόψει της κατάρτισης του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ. Οπως εξήγησε, η Διοίκηση μέσα από το νέο Οργανισμό επιδιώκει την εκχώρηση όλων σχεδόν των αντικειμένων και των αρμοδιοτήτων της ΔΕΥΑΚ στους εργολάβους, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις μόνιμες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, το σωματείο είχε προγραμματίσει κινητοποίηση και για χτες το βράδυ, καθώς ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Π. Κουφαλάκος, το 2009, όταν ακόμη η ΔΕΥΑΚ είχε ευθύνη στα όρια του καποδιστριακού Δήμου Καλαμάτας, τα έξοδα του προϋπολογισμού για τη μισθοδοσία του προσωπικού ανέρχονταν στα 3,87 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα για τους εργολάβους (για έργα επέκτασης δικτύων και ΕΣΠΑ) έφταναν τα 3,4 εκατ. ευρώ. Σήμερα, τα έξοδα για τη μισθοδοσία του προσωπικού έχουν συρρικνωθεί στα 1,98 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι πλέον οι αρμοδιότητες της ΔΕΥΑΚ έχουν επεκταθεί και στους πρώην Δήμους Θουρίας, Αριος και Αρφαρών. Την ίδια στιγμή, τα έξοδα για τους εργολάβους μένουν περίπου σταθερά, δεν κατευθύνονται όμως σε έργα επέκτασης, αλλά σε εργολαβικές υπηρεσίες που αντικατέστησαν πάγιες και μόνιμες θέσεις εργασίας.

Οι εργαζόμενοι μετέφεραν στην Δ. Μανωλάκου την προσπάθεια του σωματείου να δρα σε συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπός του στο ΔΣ της επιχείρησης καταψηφίζει τους ανταποδοτικούς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ενώ οι δυνάμεις του συνολικά παρεμβαίνουν ενάντια στη διακοπή της υδροδότησης σε νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Στο τέλος της επίσκεψης, οι εργαζόμενοι παρέδωσαν στην Δ. Μανωλάκου ενημερωτικό φάκελο με σχετικά υλικά. Ζήτησαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ να καταθέσει Επερώτηση σχετικά με το αίτημα του Σωματείου για ανανέωση των 8μηνων συμβάσεων εργασίας αλλά και για μόνιμες θέσεις εργασίας. Ηδη το σωματείο έχει οργανώσει κινητοποιήσεις και έχει αποσπάσει ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης για την ανανέωση των συμβάσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ