Τρίτη 10 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Ρωσική απόφαση» για πραξικόπημα και νέοι βομβαρδισμοί

Απόφαση του δικαστηρίου της Μόσχας, που αναγνωρίζει τα γεγονότα του Φλεβάρη του 2014 στο Κίεβο της Ουκρανίας - όταν ανατράπηκε η αστική κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς - ως πραξικόπημα, δίνει τη δυνατότητα στον επίσης ανατραπέντα πρωθυπουργό, Νικολάι Αζάροφ, να απευθυνθεί στα διεθνή δικαστήρια. Στις 27 Δεκέμβρη 2016, το Επαρχιακό Δικαστήριο Ντορογκομιλόφσκι της Μόσχας εξέδωσε απόφαση με την οποία ικανοποιεί το αίτημα που κατατέθηκε από τον Ουκρανό πρώην βουλευτή Βλαντιμίρ Ολέινικ, ενώ αναφέρει ότι «το αντισυνταγματικό πραξικόπημα στην Ουκρανία είχε τη στήριξη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και οδήγησε σε ρήξη στην κοινωνία και την επακόλουθη ένοπλη σύγκρουση». Επίσης, επισημαίνεται ως σημαντικός παράγοντας στην αλλαγή καθεστώτος στη χώρα «η συμμετοχή των ενόπλων εθνικιστικών οργανώσεων».

Πάντως, ο ίδιος ο Αζάροφ, μιλώντας σε ρωσικά ΜΜΕ, εκτίμησε ότι η συγκρότηση της εξόριστης κυβέρνησης της Ουκρανίας θα προχωρήσει όταν οι συνθήκες της αδυναμίας άσκησης της εξουσίας θα το επιβάλλουν.

Στην Ανατολική Ουκρανία και τους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες που αντέδρασαν στην κυβέρνηση του Κιέβου, τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάσκ (ο όρος είναι παραπλανητικός αφού πρόκειται για καθεστώτα με κυριαρχία αστικών δυνάμεων), συνεχίστηκαν τις προηγούμενες μέρες οι βομβαρδισμοί από το στρατό και τα εθνικιστικά τάγματα. Εγιναν πάνω από 521 παραβιάσεις της λεγόμενης εκεχειρίας του Μινσκ, με διαφορετικών διαμέτρων όπλα, και ένα 11 κορίτσι τραυματίστηκε από θραύσματα βλήματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ