Τρίτη 10 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ανοιχτός στις επικείμενες διαπραγματεύσεις δηλώνει ο Ασαντ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ετοιμος να διαπραγματευτεί «οτιδήποτε» στις επικείμενες ενδοσυριακές συνομιλίες όταν διεξαχθούν στην Αστάνα του Καζακστάν δήλωσε χτες ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, μετά τη συνάντησή του με Γάλλους βουλευτές και δημοσιογράφους στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ΣΑΝΑ, ο Ασαντ υπογράμμισε ότι ένα από τα βασικά ζητήματα αυτών των διαπραγματεύσεων θα είναι ποιες ακριβώς οργανώσεις θα εκπροσωπήσουν τη συριακή αντιπολίτευση και ότι ακόμη αυτό είναι άγνωστο. Υπογράμμισε ότι είναι ανοικτός να συζητήσει ακόμη και πιθανό περιορισμό των προεδρικών ή άλλων εξουσιών, αλλά επισήμανε ότι σε κάθε περίπτωση αυτό θα το αποφασίσει ο λαός «όχι η κυβέρνηση, ούτε η αντιπολίτευση, με δημοψήφισμα».

Σε άλλο σημείο δικαιολόγησε τις πρόσφατες επιδρομές της συριακής πολεμικής αεροπορίας σε περιοχές έξω από τη Δαμασκό, παρά την εκεχειρία της 30ής Δεκέμβρη, σημειώνοντας ότι έγιναν γιατί δυνάμεις τρομοκρατών εμποδίζουν τις τελευταίες τρεις βδομάδες την υδροδότηση της πρωτεύουσας, μολύνοντας προηγουμένως τους ταμιευτήρες νερού στη στρατηγικής σημασίας κοιλάδα Μπαράντα. Υπογράμμισε ότι είναι καθήκον του στρατού να επανακτήσει τον έλεγχό της περιοχής.

Ξεκαθάρισε πως είναι αποφασισμένος να απελευθερώσει «κάθε τετραγωνικό εκατοστό του εδάφους» της χώρας του, καθώς υποστηρίζει ότι έχει τη νομιμότητα και τη λαϊκή υποστήριξη να φέρει σε πέρας τους στόχους του. «Εχουμε τη νομιμότητα να απελευθερώσουμε οποιαδήποτε ζώνη ελέγχουν οι τρομοκράτες, οποιοδήποτε όνομα κι αν έχουν. Είτε ονομάζονται Ισλαμικό Κράτος, είτε ονομάζονται Μέτωπο αλ Νούσρα, είτε λέγονται μετριοπαθείς, είτε Λευκά Κράνη. Δεν μας νοιάζουν τα ονόματα», σημείωσε ο Σύρος Πρόεδρος.

Αυτά, ενώ την Κυριακή, Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, αναφερόμενοι στη χερσαία επέμβαση που πραγματοποιούν στο έδαφος της βόρειας Συρίας από τον Αύγουστο, σημείωσαν ότι σκότωσαν άλλους 48 τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε επιχειρήσεις στην πόλη Αλ Μπαμπ.

Απαξιωτικός ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας

Η Ρωσία «δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτε» στον αγώνα κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία είπε ο απερχόμενος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Αστον Κάρτερ, σε μία προφανή προσπάθεια να μειώσει τις επιτυχίες του ρωσικού στρατού στη Συρία, ιδιαίτερα μετά την ανακατάληψη του Ανατολικού Χαλεπίου σε συνεργασία με το συριακό στρατό...

Ο Αστον μιλώντας στο δίκτυο ΝΒC πρόσθεσε πως οι Ρώσοι «δεν έκαναν τίποτε, είπαν πως θα πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος» και πως «θα βοηθούσαν στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία».

Απάντηση στις κατηγορίες του Αστον έδωσε η αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμα, Ιρίνα Γιάροβα, που μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο «Rossia 1» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Κάρτερ «ένδειξη υστερίας».

Την Παρασκευή, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατού της Ρωσίας, στρατηγός Βαλέρι Γερασίμοφ, ανακοίνωσε την αποχώρηση του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», που επιχειρεί τους τελευταίους μήνες, ανοικτά των συριακών ακτών, και του στολίσκου που το συνοδεύει. Δεν αποσαφήνισε αν αυτό συνιστά ένδειξη γενικότερης μείωσης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ