Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ
Αντιφατικές δημοσκοπήσεις στο φόντο διεργασιών

Διαδικτυακή σφυγμομέτρηση της εταιρείας WIN/Gallup International, που έγινε στο διάστημα 25 Νοέμβρη με 7 Δεκέμβρη, με δείγμα 14.969 ατόμων, κατέγραψε ότι στα περισσότερα από τα κράτη - μέλη της ΕΕ η υποστήριξη στην Ενωση είναι υψηλότερη από 60%.

Την ίδια στιγμή, πάντως, σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα του «Ρόιτερς», η δημοσκόπηση κατέγραψε διάφορες αντιφατικές τάσεις, χωρίς όμως να δίνονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τη διατύπωση των ερωτήσεων, των εναλλακτικών απαντήσεων κ.τ.λ.

Συγκεκριμένα, ένα 89% των ψηφοφόρων στην Ελλάδα εμφανίζεται να πιστεύει ότι η χώρα τους πηγαίνει σε «λάθος κατεύθυνση». Το ίδιο ποσοστό στη Γαλλία φτάνει το 82%, στην Ιταλία στο 79%, στη Γερμανία στο 62%.

Από την άλλη μεριά, το τηλεγράφημα αναφέρει ότι στις 15 χώρες όπου έγινε η έρευνα μόλις το 36% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν έξοδο από την ΕΕ, από 33% που ήταν το ίδιο ποσοστό πέρυσι. Σε Γερμανία, Γαλλία και Βέλγιο το ποσοστό αυτό φέρεται να έχει μειωθεί από πέρυσι. Σε Φινλανδία και Ελλάδα αυξήθηκε, στο 40% από 29% και 46% από 38%, αντίστοιχα.

Οι δημοσκοπήσεις που αφορούν το μέλλον και τη συνοχή της ΕΕ πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό, στο φόντο διαφόρων ενδοαστικών διεργασιών σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Πολλές μερίδες του κεφαλαίου σε Γαλλία, Ιταλία αλλά και άλλα κράτη προκρίνουν διαφορετικές προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς συνεργασίες της χώρας τους, υπό την επίδραση των δυσκολιών ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας και των διαφωνιών ως προς το μείγμα διαχείρισης της οικονομικής κρίσης και το ποιος θα φορτωθεί μεγαλύτερο μέρος των απωλειών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ