Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δυσαρέσκεια Ερντογάν για «υποκρισία» μελών του ΝΑΤΟ

Ενώ ο ηγέτης του σοσιαλδημοκρατικού CHP εκφράζει ανησυχία για πιθανή συνεργασία Αγκυρας - Δαμασκού

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη δυσαρέσκειά του για την «αντι-τρομοκρατική» στήριξη που το ΝΑΤΟ προσφέρει στην Τουρκία εξέφρασε ακόμα μια φορά ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή βράβευσης του Συμβουλίου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Ερευνών (TUBITAK).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Σαμπάχ», ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε πως οι χώρες του ΝΑΤΟ «πρέπει να βάλουν στην άκρη την υποκρισία και να αποφασίσουν αν σύμμαχός τους είναι η Τουρκία ή κάποιοι τρομοκράτες στη Συρία». Αφού διατύπωσε την άποψη ότι το ΝΑΤΟ στάθηκε εντελώς αδιάφορο απέναντι στην απειλή της τρομοκρατίας που αντιμετωπίζει η Τουρκία, ο Ερντογάν επανέλαβε και τις κατηγορίες απέναντι στο διεθνή (υπό τις ΗΠΑ) «συνασπισμό κατά της τρομοκρατίας», ότι δε στηρίζει τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού αλλά και ότι μέλη του συνασπισμού προσφέρουν όπλα σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» (σ.σ. όπως οι Κούρδοι της Συρίας PYD και YPG), παραθέτοντας διάφορες πλευρές του «προβληματισμού» της Αγκυρας για τη στάση συμμάχων της από τη Δύση.

Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρουσες ήταν οι αναφορές του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο οποίος, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του στην Αγκυρα, σημείωσε: «Η Τουρκία εγγυήθηκε την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα στη Συρία. Στο κοντινό μέλλον, θα καθίσει επίσης στο ίδιο τραπέζι με τον αλ-Ασαντ υπό την προστασία της Ρωσίας. Η Τουρκία θα συνεργαστεί με τον αλ-Ασαντ ενάντια στο ISIL (σ.σ. Αραβικό ακρωνύμιο για το «Ισλαμικό Κράτος») σε Ράκα, αλ-Μπαμπ και αλλού. Θα σφίξουν και τα χέρια με τον αλ-Ασαντ».

Ενώ, αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας, Ρωσίας, Ιράν, ο Κιλιντσάρογλου υπογράμμισε: «Πήγαν στη Μόσχα υποχρεωτικά και υπέγραψαν τη συμφωνία (για τη Συρία). Τώρα θα πάνε και στην Αστάνα και θα υπογράψουν κι άλλη συμφωνία. Εχει γίνει καθαρό πως ο μόνος ηγέτης στην περιοχή είναι η Ρωσία». Μιλώντας για τη «χειρότερη ήττα στην εξωτερική μας πολιτική», συνέχισε ως εξής: «Αν και η Τουρκία συμφώνησε με τη Ρωσία και το Ιράν για τη Συρία, παραμένει μόνη στις μάχες κατά του ISIL στη βόρεια Συρία... Γιατί είναι μόνο οι δικοί μας στρατιώτες στο πεδίο της μάχης; Γιατί δεν μας υποστηρίζουν;... Αν δεν μας προσφέρουν (οι Ρώσοι) χερσαίες δυνάμεις, γιατί διστάζουν να μας προσφέρουν αεροπορική κάλυψη; Γιατί έχουμε συμφωνία μαζί τους αλλά μένουμε ακόμα μόνοι στο πεδίο των μαχών;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ