Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αδίστακτο κύκλωμα δουλεμπόρων

Χαρακτηριστικά δουλεμπορίου είχε η δραστηριότητα συμμορίας διακίνησης ανθρώπων από την Ελλάδα στην Ιταλία και από την Τουρκία στην Ελλάδα, η οποία εξαρθρώθηκε μετά από έρευνες της Αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Λιμενικό.

Τα μέλη της σπείρας δεν δίσταζαν να ξυλοκοπούν τους μετανάστες που έπεφταν στα χέρια τους, τους κρατούσαν παράνομα ορισμένα διαστήματα σε σπίτια - φυλακές, ενώ για τη μεταφορά τους στην Ιταλία χρησιμοποιούσαν σκάφη - «σκυλοπνίχτες», με κυβερνήτη 35χρονο χωρίς δίπλωμα και χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις. Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, καθώς δύο φορές ακυρώθηκαν μεταφορές ξεριζωμένων στην Ιταλία, από τον περασμένο Γενάρη, επειδή παρουσιάστηκαν νωρίς βλάβες στα πλωτά σκάφη που είχαν αγοράσει για τις μεταφορές. Στην υπόθεση εμπλέκονται 20 άτομα, από τα οποία 13 συνελήφθησαν σε Αττική και Πρέβεζα και άλλα επτά ταυτοποιήθηκαν και καταζητούνται. Συλληφθέντες είναι τέσσερις Ελληνες, επτά Πακιστανοί, ένας Ινδός και ο 35χρονος Αλβανός «καπετάνιος». Από τους άλλους επτά που καταζητούνται, πέντε είναι ελληνικής υπηκοότητας, ένας Ινδός και ένας Πακιστανός. Το κύκλωμα δρούσε παράλληλα στην «εξαγωγή» μεταναστών προς την Ιταλία και στη διευκόλυνση άλλων από την Τουρκία στην Ελλάδα, από περάσματα του Εβρου. Από κάθε μετανάστη, τα μέλη του κυκλώματος έπαιρναν αμοιβή 2.000 - 2.500 ευρώ.

Ως προς το πρώτο σκέλος της δράσης τους, μέλη της συμμορίας είχαν αναλάβει τον εντοπισμό, σε διάφορες περιοχές της Αττικής και τη συγκέντρωση των αλλοδαπών που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν στην Ιταλία. Στη συνέχεια, τους προμήθευαν με εισιτήρια υπεραστικών λεωφορείων με προορισμό την Πρέβεζα, την Αρτα, τη Βόνιτσα και την Ηγουμενίτσα. Στο δρόμο, όμως, τους κατεύθυναν να αποβιβαστούν πριν τον τερματικό σταθμό του λεωφορείου, σε προκαθορισμένο σημείο, όπου τους παραλάμβαναν άλλα μέλη της σπείρας και τους οδηγούσαν σε οίκημα που διατηρούσε το κύκλωμα σε ερημική περιοχή της Πρέβεζας. Στο οίκημα αυτό τους έκρυβαν μέχρι το τελικό στάδιο της επιβίβασης στο σκάφος.

Η διαβίωση στο συγκεκριμένο οίκημα ήταν άθλια, ενώ ενδεικτικό της απάνθρωπης συμπεριφοράς των δουλεμπόρων είναι ότι κακοποιούσαν βάναυσα όποιον τολμούσε να διαμαρτυρηθεί και παράλληλα τους άρπαζαν τα κινητά τους τηλέφωνα ώστε να αποτρέπουν οποιαδήποτε επικοινωνία, μέχρι να επιβιβαστούν στο σκάφος και να ολοκληρωθεί η μεταφορά. Σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση εισόδου αλλοδαπών από την Τουρκία, τα μέλη της σπείρας από κοινού με συνεργούς τους στην Ινδία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα, παραλάμβαναν τους μετανάστες αμέσως μόλις έμπαιναν στην Τουρκία και τους μετέφεραν σε ειδικούς χώρους, κοντά στον Εβρο, όπου κρατούντο προσωρινά. Στη συνέχεια, έμπαιναν στην Ελλάδα, όπου τους παραλάμβαναν άλλοι και τους μετέφεραν με αυτοκίνητα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πρέβεζα, όπου παρέμεναν κρατούμενοι μέχρι να πληρώσουν το τίμημα που είχε συμφωνηθεί. Εκτιμάται ότι το κύκλωμα κατάφερε να διευκολύνει την είσοδο από τα σύνορα του Εβρου 400 αλλοδαπών, ενώ αποπειράθηκε να μεταφέρει στην Ιταλία πάνω από 100 αλλοδαπούς.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ