Κυριακή 26 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι συκοφάντες του ΚΚΕ και των αγωνιστών

Πρόσφατα έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλιαράκι με τον τίτλο «Γιάννης Σαλλάς», που οι συντάκτες του, «πατριώτες και φίλοι», το παρουσιάζουν σαν «τιμητική έκδοση».

Ο πρωτομάστορας αυτής της υπόθεσης, που φέρει και τη μοναδική υπογραφή, είναι ο γνωστός στους Καριώτες Χρήστος Π. Μαυρογιώργης.

Διαβάζοντας το βιβλιαράκι, διαπίστωσα ότι δεν πρόκειται για «τιμητική» αλλά ατιμωτική έκδοση, που θέλει να εκθέσει και το ΚΚΕ και τον ίδιο τον αείμνηστο σύντροφο και ήρωα του ΔΣΕ Γιάννη Σαλλά.

Ως αποστάτης από το ΚΚΕ και μάλιστα σ' εκείνη τη δύσκολη καμπή της υποχώρησης του ΔΣΕ, ο Μαυρογιώργης ρίχνει τα βέλη του κατά του Ζαχαριάδη και τον κατηγορεί ότι έστειλε το Σαλλά στη Σάμο για να τον εξοντώσει! Στη σελίδα 20 γράφει: «Ο Ζαχαριάδης με τη γνωστή του νοοτροπία, επρότεινε στο Σαλλά να πάει στην Κρήτη να οργανώσει το αντάρτικο στον εμφύλιο. Ο Σαλλάς ζήτησε να του δώσουν μαζί τον Γ. Σπανό και μερικούς άλλους για να 'χει ένα γερό και έμπιστο επιτελείο. Ο Ζαχαριάδης όμως αρνήθηκε και τον έστειλε στη Σάμο να αναλάβει την καθοδήγηση του κινήματος. Ποια να ήταν άραγε τα κίνητρα του Ζαχαριάδη; Το συμπέρασμα ας το βγάλει ο αναγνώστης». Και το συμπέρασμα που δε θέλει και πολύ μυαλό είναι αυτό που γράφουμε παραπάνω.

Πέρα απ' αυτό, ο Μαυρογιώργης ψάχνει να βρει δικαίωση στη δική του προδοσία, όταν έστελνε τους αντάρτες της Ικαρίας να παραδοθούν «σαν αυθορμήτως παρουσιασθέντες», μαζί με τα όπλα τους και εν τω μεταξύ πήγε ο ίδιος και παραδόθηκε από τους πρώτους: «Ο Γιάννης Σαλλάς παρότρυνε τους άλλους να παραδοθούν, αλλά ο ίδιος δεν παραδόθηκε ποτέ. Πιάστηκε και εκτελέστηκε», γράφει στη σελ. 36, επικαλούμενος τη μαρτυρία κάποιου Μιχ. Μητσού. Ε, όχι και έτσι, αγαπητέ μου Χρήστο. Ευτυχώς που ζούμε ακόμα για να αγανακτήσουμε με τέτοιες διαστρεβλώσεις. Ο Σαλλάς ποτέ δεν έκανε αυτό που έκανες εσύ και είμαι κατηγορηματικός. Ποτέ δεν έστειλε αντάρτη του ΔΣ Σάμου να παραδοθεί! Το αντίθετο μου είπε, όταν ήμουν στη Σάμο την τελευταία φορά, λίγες μόνο μέρες προτού συλληφθεί. Μου είπε να πάω στη Σάμο κι άλλους αντάρτες από την Ικαρία. Για ποιον λοιπόν σκοπό ζητούσε κι άλλους αντάρτες, για να τους στείλει να παραδοθούν ή για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του ΔΣ Σάμου, πιστεύοντας ως το τέλος στη δυνατότητα να υποχρεώσει το μοναρχοφασισμό να δεχτεί μια ευνοϊκότερη υποχώρηση του ΔΣ Σάμου;

Μα εκτός απ' αυτό ο Χρ. Μαυρογιώργης φαίνεται να θέλει να παρουσιάσει τον Γιάννη Σαλλά και ομοϊδεάτη των αναθεωρητών. Ανάμεσα στα πολλά υπονοούμενα γράφει και τούτο: «Ο Γιάννης εξέφραζε την άποψη, ότι το Κόμμα για να πάει μπροστά πρέπει να αποσπάσει τη σημαία της δημοκρατίας από τα αστικά κόμματα και να ξεφύγει από την εσωστρέφεια και τον σεχταρισμό της κομμουνιστικής του παράδοσης».

Εδώ δε χρειάζονται σχόλια. Αλλά όσοι γνώρισαν τον Σαλλά, δεν τον χαρακτήρισαν ούτε εξτρεμιστή, ούτε ανανεωτή. Ολοι μιλάνε για ένα ξύπνιο μυαλό, αφοσιωμένο στο Κόμμα και την πολιτική του. Και καλά θα 'κανε ο Μαυρογιώργης να μην ασχοληθεί άλλο μ' αυτόν τον ήρωα. Αλλά αφού το 'κανε για λόγους μνήμης, όπως γράφει, δε θα 'πρεπε να ξεφύγει από τη μνήμη του ότι εκείνες τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους, όταν δε θα 'χαν πού να σταθούν και χρειάζονταν τη βοήθεια της Ικαρίας, αντί να δει πώς θα μπορούσε να βοηθήσει, ο ίδιος παραδινόταν για να σώσει τη ζωούλα του, αφήνοντας όχι μόνο το Σαλλά, αλλά και πολλούς άλλους εκτεθειμένους.

Οι ριψάσπιδες δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για τους ήρωες.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

ΣΤΡΑΤΗΣ ΤΣΑΜΠΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ