Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Πολυεπίπεδες διεργασίες μετά το δημοψήφισμα

Το συνέδριο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος το Γενάρη αναμένεται να φωτίσει διαθέσεις και αντιθέσεις

ΡΩΜΗ.--

Το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσματος στην Ιταλία δίνει ώθηση στις διεργασίες που εδώ και καιρό είχαν ξεκινήσει στο αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας.

Η προσωρινή αναστολή της παραίτησης Ρέντσι καθυστερεί μόνο για λίγο τις διεργασίες καταρχήν στο ίδιο το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD), ενόψει και του συνεδρίου του που πολλοί λένε τώρα ότι θα επισπευσθεί και μπορεί να γίνει ακόμα και τον επόμενο μήνα. Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένονται και οι κινήσεις της λεγόμενης «αριστερής» πτέρυγας του PD, στο φόντο ευρύτερων διεργασιών στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, τις οποίες πυροδοτεί η ίδια η δυσκολία ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, με εξελίξεις και ανακατατάξεις σε πολλά κόμματα πολλών κρατών. Αναλυτές ήδη εστιάζουν στη σημασία «τόσο στη δεξιά παράταξη (όπως συνέβη στη Γαλλία), όσο και στην αριστερά, να γίνουν επιλογές με σημείο αναφοράς τον πολιτικό ορθολογισμό», αλλά και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα «να αφήσει πίσω του την περίοδο των καβγάδων, ώστε να εργασθούν όλοι για την καταπολέμηση του λαϊκισμού».

Οσον αφορά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, έχουν ενδιαφέρον τα χαρακτηριστικά όσων ψήφισαν «όχι». Σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύονται, στην ηλικιακή κατηγορία των 18 - 34 ετών, το 81% ψήφισε «όχι» και το 19% «ναι». Στην κατηγορία 35 - 54 ετών, το 33% ψήφισε «όχι» και το 67% «ναι». Ενώ στην κατηγορία άνω των 55 ετών, το 53% ψήφισε «όχι» και το 47% «ναι».

«Σενάρια»

Θυμίζουμε ότι ο Μ. Ρέντσι δέχτηκε να μείνει στην πρωθυπουργία μέχρι να εγκριθεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017 (που συνδέεται με τη δρομολόγηση μέτρων με βάση και τις αποφάσεις που συνδιαμορφώνονται στις Βρυξέλλες), διαδικασία που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δε θα κρατήσει μόνο μερικές μέρες. Μετά, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, όπως από την αρχή ζητούν ειδικά οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις «M5S» και «Λίγκα του Βορρά», προϋποθέτει να οριστικοποιηθεί και το νέο εκλογικό σύστημα που προετοιμάζεται εδώ και καιρό, με άξονα τη διασφάλιση «σταθερών» κυβερνήσεων.

Εντονη επίσης είναι η «ανησυχία» των κεφαλαιοκρατών για τη σταθερότητα της οικονομίας, με βάση και τα προβλήματα που παραμένουν έντονα, ειδικά σε κλάδους όπως οι τράπεζες, που μπορούν να προκαλέσουν δυσκολίες και σε άλλες τράπεζες στην ΕΕ, ειδικά στις γερμανικές. Την ίδια στιγμή, η στατιστική υπηρεσία (ISTAT) κατέγραψε την επιδείνωση της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, με το 28,7% (έναντι 28,3% την περασμένη χρονιά) του πληθυσμού να αντιμετωπίζει τον «κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ