Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, το Δεκέμβρη του 2008 στα Εξάρχεια. Υπενθυμίζεται ότι γύρω στις 9 το βράδυ της 6/12/2008, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Ε. Κορκονέα, που βρισκόταν μαζί με τον αστυνομικό Β. Σαραλιώτη. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά. Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή προκάλεσε μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα. Στους δρόμους βγήκαν νεανικές μάζες, ιδιαίτερα μαθητικές, αλλά και φοιτητικές, σπουδαστικές, με συνθήματα κατά της κρατικής βίας, αλλά και υπέρ της δημόσιας δωρεάν Παιδείας.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωτοστάτησαν για να πάρουν μαζική και οργανωμένη μορφή οι διαδηλώσεις και οι άλλες παρεμβάσεις, έδωσαν μάχη για το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό τους. Επίσης, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα κάλεσαν την εργατική τάξη σε κινητοποιήσεις.

Οκτώ χρόνια μετά, ο Ε. Κορκονέας βρίσκεται στη φυλακή, καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο. Ο συγκατηγορούμενός του, Β. Σαραλιώτης, σήμερα είναι ελεύθερος, αν και είχε καταδικαστεί σε δέκα χρόνια φυλάκιση για συνέργεια στη δολοφονία. Ενα χρόνο μετά την καταδίκη του, το Εφετείο έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής και τον άφησε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους. Οι δύο πρώην αστυνομικοί - ειδικοί φρουροί, που καταδικάστηκαν για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή, είχε αποφασιστεί να αποταχθούν από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, πέντε χρόνια μετά από αυτή.

Σημειωτέον, στις 23 Δεκέμβρη εκδικάζεται στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας η υπόθεση. Το δικαστήριο δεν δέχθηκε το αίτημα αναβολής του συνηγόρου της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που επικαλέστηκε σοβαρά προβλήματα υγείας για τη μητέρα του και αδυναμία να προσέλθει να καταθέσει σ' αυτήν τη φάση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org