Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ενθουσίασε ο Χαρούλης με τον «Δωδεκάλογο» του Παλαμά

Είναι από τις σπάνιες φορές που ο Γιάννης Χαρούλης, παρουσιάζει ζωντανά μια δισκογραφική του έκδοση. Αφορμή για αυτήν την παρουσίαση υπήρξε η ανάγκη του Γιάννη Χαρούλη να ερμηνεύσει ζωντανά αυτό το σημαντικό έργο, τον «Δωδεκάλογο του γύφτου» του Κωστή Παλαμά, που μελοποίησε ο Λουκάς Θάνος. Μόνο έτσι θα μπορούσε να αποδοθεί σωστά το περιεχόμενο αυτού του cd. Η επιλογή του χώρου για αυτή την εκδήλωση, δεν ήταν τυχαία, αλλά έγινε με σκοπό να τιμηθεί ο Κωστής Παλαμάς, ο οποίος ήταν Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών επί 31 χρόνια (1897 - 1928). Και ήταν μια συγκινητική εκδήλωση την οποία παρακολούθησε πλήθος φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, συνεργάτες και εκπρόσωποι των ΜΜΕ, αλλά και φίλοι και θαυμαστές της δουλειάς του Γιάννη Χαρούλη, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα AULA της Φιλοσοφικής και απόλαυσαν αυτό που διαδραματίστηκε εκεί.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Ελένη Καραμαλέγκου, Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής, η οποία επεσήμανε ότι το έργο του Παλαμά «διδάσκεται σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στη Σχολή και η εκδήλωση αποτελεί ένα είδος φόρου τιμής στη μνήμη του. Το συγκεκριμένο ποιητικό έργο παραμένει ενδιαφέρον και επίκαιρο στην εποχή μας αναδεικνύοντας τα νοήματα της ελευθερίας, της δημιουργικότητας και της δύναμης που επιτρέπουν να ξεπεραστούν εμπόδια, να αφεθεί πίσω το θλιβερό παρελθόν, όπως αυτό των χρόνων που γράφτηκε το έργο και να υπάρξει η ελπίδα και η αισιοδοξία για νέο ξεκίνημα και δημιουργική αξιοποίηση του μέλλοντος».


Στη συνέχεια, μιλώντας ο Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας τόνισε μεταξύ άλλων: «...Με τη σημερινή εκδήλωση η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παραχωρεί τον λόγο στη μουσική. Εννοώ τον ποιητικό λόγο και μάλιστα εκείνον του μεγάλου ποιητή, του Κωστή Παλαμά, που υπηρέτησε το Πανεπιστήμιό μας από τη θέση του Γραμματέα του επί 31 χρόνια, από το 1897 μέχρι το 1928. Θεωρημένη, λοιπόν, από αυτήν τη σκοπιά η σημερινή εκδήλωση τιμά έναν δικό μας άνθρωπο. Και τον τιμούμε, πιστεύω, με έναν τρόπο που του αρμόζει: χάρη στο ξαναζωντάνεμα της ποίησής του μέσω της μουσικής μεταφοράς της».

Αμέσως μετά, η διευθύνουσα σύμβουλος της MINOS EMI, Μαργαρίτα Μάτσα, μίλησε για το πόσο σημαντικό και επίκαιρο είναι αυτό το έργο και τη βαρύνουσα σημασία που έχει στη σημερινή εποχή. Παρών ήταν βεβαίως και ο συνθέτης Λουκάς Θάνος (γνωστός και από τον τελευταίο δίσκο του Νίκου Ξυλούρη «Σάλπισμα», που είχαν κάνει μαζί το 1980), ο οποίος μίλησε για τον Κωστή Παλαμά και τη συνεργασία με τον Γιάννη Χαρούλη. Στη συνέχεια, ο Γιάννης Χαρούλης, αφού ευχαρίστησε από καρδιάς το κοινό, ξεκίνησε να ερμηνεύει όλα τα τραγούδια του cd, σε μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα! Μέσα από τη μοναδική φωνή ενός σπουδαίου ερμηνευτή και τις μελωδίες ενός εμπνευσμένου συνθέτη, ο λόγος του Παλαμά απέσπασε το μεγάλο χειροκρότημα.

Μαζί με τον Γιάννη Χαρούλη έπαιξαν οι μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης/λύρα, Μιχάλης Καλκάνης/ κοντραμπάσο, Παναγιώτης Κατσικιώτης/ κρουστά, Βασίλης Μπαχαρίδης/ κρουστά, Κωνσταντής Πιστιόλης/ Πνευστά, Θανάσης Τζίνγκοβιτς/ κιθάρα, Πάνος Τόλιος/ κρουστά.

Το cd «Ο δωδεκάλογος του γύφτου» κυκλοφορεί από την MINOS EMI σε όλα τα δισκοπωλεία και τα ψηφιακά καταστήματα δίσκων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ