Κυριακή 27 Νοέμβρη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Αντιλαϊκά παζάρια με «σημαδεμένα χαρτιά»

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τον Επίτροπο Π. Μοσκοβισί. Η καλλιέργεια θετικού κλίματος για το κλείσιμο της «αξιολόγησης» δεν μπορεί να κρύψει το βάρβαρο αντιλαϊκό περιεχόμενό της

Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τον Επίτροπο Π. Μοσκοβισί. Η καλλιέργεια θετικού κλίματος για το κλείσιμο της «αξιολόγησης» δεν μπορεί να κρύψει το βάρβαρο αντιλαϊκό περιεχόμενό της
Ως μια «καλή ευκαιρία» για καταγραφή της προόδου και καθορισμό του χρονοδιαγράμματος προς την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης», χαρακτηρίζεται από υψηλόβαθμες πηγές της Ευρωζώνης, η προσεχής συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ στις 5 Δεκέμβρη. Την ίδια ώρα, σε ένα ντόμινο αντιλαϊκών διεργασιών, πέρα και πάνω από τη συνεχιζόμενη διελκυστίνδα ανάμεσα στην κυβέρνηση της Γερμανίας και το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, ο κύκλος της λεγόμενης δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου βαραίνει με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα και μάλιστα με χρονικό ορίζοντα πολύ μεγαλύτερο από την προγραμματιζόμενη τυπική λήξη του, το 2018. Ηδη έχουν αρχίσει να συζητούν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2018 - 2020 και τα μέτρα που αυτό θα περιλαμβάνει στο πλαίσιο της συζήτησης της Ευρωζώνης, ουσιαστικά της Γερμανίας με το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, που βέβαια έχει άμεσες, αδιαμεσολάβητες επαφές με τους δανειστές του ελληνικού κράτους, επανήλθε στην περαιτέρω συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, καθώς επίσης και στο ζήτημα της περαιτέρω μείωσης των ελλειμμάτων του ασφαλιστικού συστήματος, που βέβαια οδηγεί σε καρατόμηση των προνοιακών επιδομάτων της λαϊκής οικογένειας, σε περικοπές συντάξεων κ.ά. και μάλιστα ταυτόχρονα με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη.

Στην ίδια κατεύθυνση δείχνουν τόσο το προσχέδιο συμφωνίας για το επικαιροποιημένο μνημόνιο (Supplemental Memorandum of Understanting), όσο και το ΔΝΤ αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα, που έχει αναλάβει το ρόλο του «ανεξάρτητου συμβούλου» της ελληνικής κυβέρνησης.

Αντίστοιχες «καλές υπηρεσίες» προσφέρει και ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, που επισκέπτεται την Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, με αφορμή το ετήσιο συνέδριο για την ελληνική οικονομία, που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Π. Μοσκοβισί θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, και Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, καθώς επίσης και με το προεδρείο του ΣΕΒ.

Τα μνημόνια της «επόμενης μέρας»

Την Αθήνα, επισκέπτεται στην αρχή της τρέχουσας βδομάδας και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, με ειδικό ρόλο τα μέτρα για το ελληνικό κρατικό χρέος, ενόψει της «έκθεσης βιωσιμότητας» που συντάσσει η ΕΚΤ, προτάσσοντας την επιβολή των αντιλαϊκών μέτρων ως όρο και προϋπόθεση για την ένταξη ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης» και στη συνέχεια για τη διέξοδο του ελληνικού κράτους, για νέα δάνεια από τις χρηματαγορές.

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, έχει στα «σκαριά» τη δική του «έκθεση βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους, με βάση τη δική του «παράλληλη αξιολόγηση» που έχει διενεργήσει στην ελληνική οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ, πέρα από τα χτυπήματα στα Εργασιακά, έχει αναλάβει και το ρόλο του «λαγού» σε ό,τι αφορά την παραπέρα μείωση των σημερινών συντάξεων, τη σύνθλιψη του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους κ.ά. Τα θέτει ως ζητήματα που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του χρέους, έτσι ώστε να υπάρξει χρήμα και για την αποπληρωμή του και για καπιταλιστικές επενδύσεις, αλλά στην ουσία αποτελούν μέτρα ενίσχυσης του ποσοστού κέρδους του κεφαλαίου, αφού μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης.

Τυράκι στη φάκα» είναι και η πρόταση για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα (πάντα μετά το 2018). Η τέτοια εξέλιξη ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την πλήρη συμμετοχή του και μέσω δανειακής σύμβασης με το ελληνικό κράτος, συνακόλουθα με την υπογραφή ενός ακόμη συμπληρωματικού μνημονίου και με την πλευρά του εν λόγω ιμπεριαλιστικού οργανισμού.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του την περασμένη βδομάδα, συνοψίζοντας την τρέχουσα διαπραγμάτευση χαρακτηριστικά τόνισε: «Εχουμε κάποια επιπλέον μέτρα έτοιμα, αν χρειαστούν για το 2018, οπότε τελειώνει το πρόγραμμα»...

Μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg», o Γ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ακόμη ότι «οι συζητήσεις είναι πολύ παραγωγικές και πολλή πρόοδος έχει συντελεστεί», ενώ σχετικά με τη διαμόρφωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα (μετά το 2018) σημείωσε πως «μακροπρόθεσμα μπορούν να μειωθούν λίγο περισσότερο, και αυτό είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση». Αναφορικά με το ΔΝΤ δηλώνει πως «αν και όταν οι Ελληνες τηρήσουν τους όρους του προγράμματος, και σε αυτήν τη βάση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να συμμετέχει».

«Γράφεται» το επικαιροποιημένο μνημόνιο

Το προσχέδιο συμφωνίας για το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο παρέδωσαν οι «θεσμοί» στην ελληνική κυβέρνηση, προβλέπει τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ και για τη διετία 2019 - 2020, που θα ακολουθήσει την προγραμματισμένη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου το 2018.

Πέρα και πάνω από τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, τα αντιλαϊκά παζάρια εστιάζουν πλέον στα ζητήματα της Ενέργειας (ιδιωτικοποιήσεις, «απελευθερώσεις» κ.ά. που δημιουργούν νέα πεδία εύκολης και μεγάλης κερδοφορίας), και στο δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο θα καλυφθεί με πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 600 εκατ. ευρώ. Και εν προκειμένω, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει «πρόοδος» καθώς ήδη έχουν «βρεθεί» και συμφωνηθεί σημαντικά ποσά για την κάλυψη των «κενών», με άξονα την παραπέρα καρατόμηση των προνοιακών επιδομάτων.

Καθοριστικό ζήτημα αποτελεί και η διαμόρφωση του νέου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 - 2020, με σημείο αιχμής το ύψος των «πρωτογενών πλεονασμάτων» μετά το 2018, δηλαδή για τη διετία 2019 - 2020.

Για την επίτευξη των αντιλαϊκών στόχων προβλέπονται, μεταξύ άλλων, πρόσθετα μέτρα, όπως οι περαιτέρω περικοπές προνοιακών επιδομάτων, η κατάργηση «φοροελαφρύνσεων» για μισθωτούς και συνταξιούχους, νέες περικοπές στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, καθώς επίσης και γενικευμένες περικοπές στις δαπάνες όλων των υπουργείων στο πλαίσιο του προγράμματος «εξοικονομήσεις δαπανών με συνολική επανεξέταση της κατανομής τους» (spending Review), που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, στο εν λόγω κείμενο γίνονται αναφορές για την εφαρμογή προτάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας, γεγονός που παραπέμπει σε περαιτέρω σύνθλιψη του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, καθώς και στην πλήρη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης της λαϊκής οικογένειας, όπως έχει υποδείξει και το ΔΝΤ. Επιπλέον, σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, περιλαμβανομένων μέτρων για τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων, για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σε κάθε περίπτωση, αντιλαϊκά μέτρα, όπως τα παραπάνω, αποτελούν το «διαβατήριο» της εξόδου του ελληνικού κράτους για νέα δάνεια από τις χρηματαγορές...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ