Τετάρτη 23 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ
Αποφεύχθηκε μεγάλο τσουνάμι

ΤΟΚΙΟ.--

Αρθηκε τα ξημερώματα χτες η προειδοποίηση που είχαν ανακοινώσει οι ιαπωνικές αρχές για παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι) μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 5.30 π.μ. τοπική ώρα (11.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας), σε υποθαλάσσια περιοχή ανοιχτά της περιφέρειας της Φουκουσίμα και εστιακό βάθος 10 χλμ. Το μεγαλύτερο μετασεισμικό παλιρροϊκό κύμα που σημειώθηκε, είχε ύψος περίπου 1,4 μέτρα και εκδηλώθηκε δύο ώρες μετά το σεισμό.

Ο ισχυρός σεισμός «ξύπνησε» τις μνήμες της μεγάλης καταστροφής του Μάρτη του 2011, όταν σεισμός 9 Ρίχτερ προκάλεσε τσουνάμι πολλών μέτρων, που σε συνδυασμό με την ανυπαρξία μέτρων προστασίας, κατέστρεψε τους πυρηνικούς σταθμούς στην περιοχή, προκαλώντας μεγάλη διαρροή ραδιενεργού υλικού στην ατμόσφαιρα και συνολικά πάνω από 18.000 νεκρούς.

Από τους επιστήμονες της χώρας σημειώνεται ότι η Ιαπωνία βρίσκεται πάνω στο σημείο όπου ενώνονται τέσσερις τεκτονικές πλάκες και κάθε χρόνο εκεί σημειώνεται το 20% των ισχυρότερων σεισμών παγκοσμίως. Θυμίζουμε ότι το φετινό Απρίλη, σε μια σειρά ισχυρών σεισμών και μετασεισμών στην περιοχή του Κουμαμότο (νοτιοδυτικά), σκοτώθηκαν περίπου 50 άνθρωποι.

  • Επίσης, χτες το πρωί σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5,6 Ρίχτερ στην κεντρική Νέα Ζηλανδία, περίπου μία βδομάδα μετά την ισχυρή δόνηση των 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14 Νοέμβρη στην πόλη Κράιστσερτς. Το επίκεντρό του εντοπίζεται περίπου 200 χλμ. ΒΑ της πρωτεύουσας Ουέλινγκτον και το εστιακό βάθος είναι 10 χλμ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ