Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2016 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Τριβές» και νέες εντάσεις με πολλούς Ευρωπαίους

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνεχίζονται οι εντάσεις στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, με αφορμή και τις νέες διώξεις πολιτικών (από το HDP) και δημοσιογράφων που κατηγορούνται ως ύποπτοι στις έρευνες για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μάικλ Ροθ, που, αναφερόμενος στις συλλήψεις που συνεχίζονται στην Τουρκία, σημείωσε στη «Βελτ»: «Η Γερμανία είναι μια εξωστρεφής χώρα και είναι ανοιχτή σε όλους όσοι διώκονται πολιτικά ως θέμα αρχής... Μπορούν να κάνουν αίτηση για άσυλο στη Γερμανία. Και αυτό δεν αφορά (μόνο) τους δημοσιογράφους».

Και συνεχίζοντας υποστήριξε ότι «αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία αντιβαίνει στις αντιλήψεις μας για τις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την ελευθερία των ΜΜΕ... Για αυτό και η απάντησή μας στην τουρκική κυβέρνηση είναι κρυστάλλινα καθαρή: (δράση κατά της τρομοκρατίας) όχι με αυτό τον τρόπο!» Την ίδια στιγμή, μιλώντας για την έκθεση που αναμένεται να δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα σήμερα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ανέφερε ότι η Κομισιόν γίνεται όλο και πιο απαιτητική και κριτική σχετικά με ό,τι δε λειτουργεί σωστά - ή καθόλου - στην Τουρκία...». Πάντως, από την άλλη μεριά, τάχτηκε κατά της αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σχολιάζοντας ότι «έτσι θα έμεναν μόνοι τους οι Τούρκοι, οι οποίοι είναι προσανατολισμένοι προς τη Δύση».

Παρέμβαση - σε ηπιότερους τόνους - έκανε χτες και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, καλώντας την Αγκυρα να διαφυλάξει την κοινοβουλευτική δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εντονη η ενόχληση του τουρκικού ΥΠΕΞ που έκανε λόγο για σχόλια «απαράδεκτα», προσθέτοντας ότι όσον αφορά τη «μάχη κατά της τρομοκρατίας» η ΕΕ έχει χάσει την αξιοπιστία της για τον τουρκικό λαό.

Νέες κατηγορίες κατά Γερμανίας

Επίσης, η Αγκυρα συνέχισε και χτες τις κατηγορίες σε βάρος της Γερμανίας, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, να της αποδίδει πάλι «στήριξη» τρομοκρατικών οργανώσεων, υποστηρίζοντας ότι μέλη π.χ. του PKK και του DHKP-C δρουν ανενόχλητα στη χώρα. «Η Γερμανία πιστεύει ότι είναι μια χώρα πρώτης ποιότητας, μια πρώτης ποιότητας δημοκρατία και ότι η Τουρκία υπολείπεται. Θέλουμε να μας συμπεριφέρονται ως ισότιμους εταίρους», υπογράμμισε.

Ομως το τουρκικό ΥΠΕΞ έστρεψε τα «πυρά» του και κατά του Λουξεμβούργου, το οποίο επίσης χαρακτήρισε «χώρα η συμβολή της οποίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι αμφίβολη». Αφορμή ήταν η προχτεσινή τοποθέτηση του ΥΠΕΞ, Ζαν Ασελμπορν, που, σε επίσης χαρακτηριστικό ύφος, ανέφερε πως οι πρακτικές που η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί κατά των αντιπάλων της «είναι πρακτικές που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της περιόδου των ναζί». Μάλιστα, ο Ασελμπορν πρότεινε και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων «για να αντιμετωπίσουμε την αφόρητη κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι και στο εσωτερικό της Τουρκίας, το σοσιαλδημοκρατικό CHP υψώνει κι αυτό τους τόνους κατά των κυβερνητικών χειρισμών του ΑΚΡ, ενώ το εθνικιστικό MHP στηρίζει την κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ