Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επικίνδυνα ακροδεξιά, φασιστικά παιχνίδια στο Βοτανικό

Ο υπόδικος Μιχαλολιάκος ξεναγείται από φασιστοειδή με στολή παραλλαγής

Eurokinissi

Ο υπόδικος Μιχαλολιάκος ξεναγείται από φασιστοειδή με στολή παραλλαγής
Με «ταμπέλα» την αλληλεγγύη στους Ελληνες αστέγους, αιχμή την αντίθεση στην κατασκευή τεμένους, ρατσιστικές κορόνες, με ανοχή της κυβέρνησης, ακροδεξιά στοιχεία έχουν καταλάβει από τον Ιούλη το χώρο που προορίζεται για την κατασκευή τεμένους στο Βοτανικό. Ο χώρος είναι σήμερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα και μαρτυρίες, περιφραγμένος με συρματοπλέγματα, φυλάσσεται από άνδρες ντυμένους με στολές παραλλαγής που χρησιμοποιούν ενδοεπικοινωνία, διαθέτει σκοπιά με γραφείο εισερχομένων και εξερχομένων και σε καμία περίπτωση δεν μοιάζει με κέντρο φιλοξενίας αστέγων αλλά περισσότερο με μια φωλιά φασιστών και ακροδεξιών που χρησιμοποιούν σαν ταμπέλα τους «αστέγους». Ως «διοικητής» του χώρου συστήνεται σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ ο Γιάννης Ιωαννίδης, που φέρεται να είναι «έφεδρος αξιωματικός».

«Υψιστος σκοπός»

Η λειτουργία του «καταλύματος» στην Ιερά Οδό 114 ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλη και στο διάστημα αυτό λειτούργησε με την κυβέρνηση να τηρεί στάση... ανοχής. Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στην κατάληψη χαρακτηρίζουν το χώρο «hot spot μόνο για Ελληνες» (λες και ο όρος hot spot των εγκλωβισμένων προσφύγων αναφέρεται σε... φιλανθρωπικό ίδρυμα) και επιχειρούν να εμφανίσουν τα κίνητρά τους συνδεδεμένα με «ύψιστο σκοπό», «θεάρεστο έργο» κ.ο.κ. Δηλώνουν λοιπόν μέσα από τη σελίδα τους στο facebook: «Τώρα το ότι μπορεί να φαίνεται σε εσάς ότι υπάρχουν μία ή και περισσότερες πολιτικές - πατριωτικές κομματικές οργανώσεις που μας στηρίζουν, δεν θα το διαψεύσουμε, γιατί και αυτές συμμετέχουν σιωπηρά παρέχοντάς μας στήριξη, αφού οι ίδιες έχουν ζητήσει την ανωνυμία τους στην προσπάθεια αυτή, αναγνωρίζοντας ότι είναι ενέργεια των Ελλήνων και όχι των κομμάτων». Παρακάτω θα δούμε αναλυτικότερα ποιες είναι αυτές οι ... «πατριωτικές οργανώσεις».

Συρματοπλέγματα και φρουροί που όχι μόνο δεν παραπέμπουν σε ξενώνα αστέγων αλλά σε φωλιά φασιστοειδών
Συρματοπλέγματα και φρουροί που όχι μόνο δεν παραπέμπουν σε ξενώνα αστέγων αλλά σε φωλιά φασιστοειδών
Το «έργο» αυτό έτυχε ιδιαίτερα θερμής προβολής το προηγούμενο διάστημα από ακροδεξιά έντυπα και όχι μόνο, ως «πρωτοβουλία στήριξης στους Ελληνες που πλήττονται από την κρίση τη στιγμή που οι πρόσφυγες... καλοπερνάνε, ενώ αγκαλιάστηκε ανοιχτά από ναζιστικές - ρατσιστικές οργανώσεις». Η Χρυσή Αυγή, που βλέπει «ισλαμοποίηση» της χώρας με την κατασκευή τζαμιού, μέσω της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αττική» έφερε τον Ιούλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής «ψήφισμα συμπαράστασης και έμπρακτης στήριξης προς την προσπάθεια που ξεκίνησαν κάτοικοι της περιοχής του Βοτανικού και τρεις σύλλογοι προς στήριξη των αναξιοπαθούντων Ελλήνων». «Πρόκειται για μία αξιέπαινη πρωτοβουλία που αφορά στέγαση και σίτιση Ελλήνων συμπολιτών μας που πλήττονται από τις συνέπειες της ανθελληνικής μνημονιακής πολιτικής στο κτίριο επί της Ιεράς Οδού 114 στον Βοτανικό χωρίς καμία στήριξη από την πολιτεία», αναφερόταν χαρακτηριστικά, με τους γνωστούς «φερετζέδες» αλληλεγγύης και τις αντιμνημονιακές κορόνες των χρυσαυγιτών.

Τη στήριξή της έχει εκφράσει η «Λαϊκή Ελληνική Πατριωτική Ενωση» (ΛΕΠΕΝ) (σ.σ. προήλθε από διάσπαση της Χρυσής Αυγής) δηλώνοντας με δελτίο Τύπου στις 11 Ιούλη: «Εδώ υπάρχουν Ελληνες που δεν το βάζουν κάτω. Ελληνες που νοιάζονται για το διπλανό τους που ζούσε αξιοπρεπώς και επιβίωνε, μέχρι να γίνει πράξη η "κοινωνική πολιτική" του μεταπολιτευτικού συρφετού. Ενα Hot Spot για Ελληνες, με πρωτοβουλία των κατοίκων του Βοτανικού, της "Αναγέννησης Ελλήνων" και του κινήματος Ελλήνων Εφέδρων "Πολίτες - Οπλίτες", την οποία στηρίζουμε με κάθε μας δύναμη!».

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε απόσπασμα από συνέντευξη, τον περασμένο Ιούνη, του Δημήτρη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος ήταν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αθήνα Πόλις Ελληνική», που στις εκλογές του 2006 είχε κατέβει με σύνθημα «Οχι τζαμί στην Αθήνα». Λέει λοιπόν ο γνωστός για τις ακροδεξιές, φασιστικές θέσεις του: «Σε πολιτικό επίπεδο, η ΛΕΠΕΝ και το Pro Patria βρέθηκαν εκεί (σ.σ. στο Βοτανικό και στην κατάληψη) κυριολεκτικά από την πρώτη ώρα. Η Χρυσή Αυγή άφαντη και μάλιστα την ώρα της αντισυγκέντρωσης, σε όλα τα γραφεία της ανακοίνωνε "Μαθήματα Ελληνικής Ιστορίας" και δύο εβδομάδες μετά την αρχή της πρωτοβουλίας, φέρνει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο... Προς τιμήν τους και το "Εθνικό Μέτωπο" και η "Νέα Δεξιά" έβγαλαν ανακοινώσεις για το θέμα και έστειλαν αντιπροσωπείες. Κάποιοι άλλοι βλέπουν τον Καμμένο πίσω από την όλη κίνηση επειδή βουλευτής του έστειλε τρόφιμα. Ο Βοτανικός μπορεί να εξελιχθεί κάλλιστα σε ένα παραγωγικό πατριωτικό εργαστήρι ζύμωσης ανθρώπων και ιδεών». Είναι προφανές ότι και στους κόλπους των ακροδεξιών και φασιστικών μορφωμάτων υπάρχουν κόντρες και διεργασίες...

Η καταστατική διακήρυξη

Οι παραπάνω οργανώσεις και ο Πολιτιστικός Σύλλογος που φέρεται να έχει πρωτοστατήσει ενάντια στην ανέγερση τζαμιού στο Βοτανικό και να έχει προσφύγει γι' αυτόν το λόγο στο ΣτΕ, εμφανίζονται να πρωτοστατούν στο εγχείρημα. Το δε κίνημα Ελλήνων Εφέδρων «Πολίτες - Οπλίτες» εμφανίζεται ως «πολιτική δράση του πολιτικού κόμματος Λ.Ε.Υ.Κ.Ο.». Στο διαδίκτυο βρίσκεται δημοσιευμένη η καταστατική διακήρυξη του παραπάνω Κινήματος Εφέδρων και διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «Μέλος μπορεί να γίνει κάθε Ελληνας πολίτης που υπηρέτησε την πατρίδα, αποδέχεται τους σκοπούς του και επιθυμεί να συμβάλει στην επίτευξη των σκοπών αυτών. Ολα τα μέλη ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους κατατάσσονται στη δύναμη της αντίστοιχης περιφερειακής οργάνωσης του Κινήματος», ενώ στην παράγραφο «Σκοπός και μέσα» περιγράφεται «Η Ενωση Εφέδρων Ελλήνων Πολιτών - Οπλιτών - η ηθική και πνευματική εξύψωσή τους και η καλλιέργεια της ψυχικής ενότητας όλων των Ελλήνων που υπηρέτησαν την πατρίδα και ορκίστηκαν να φυλάττουν ως άγρυπνοι φρουροί την πατρίδα και την δημοκρατία και να είναι οι θεματοφύλακες του συντάγματος της Ελλάδας...».

Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη κίνηση εξυπηρετεί επικίνδυνες και άθλιες μεθοδεύσεις. Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες ομάδες εμφανίζονται στη χώρα μας, με προσανατολισμό «πατριωτικό», με στοιχεία που θυμίζουν τις παραστρατιωτικές ομάδες πολιτοφυλακής άλλων χωρών, όπου τις είδαμε να δρουν απέναντι στο λαϊκό κίνημα στο όνομα της διαφύλαξης της τάξης, γεννώντας ερωτήματα για το χαρακτήρα και τη δράση τους. Και βέβαια τα ερωτήματα είναι μεγάλα και πολλά σχετικά με τη δράση των λεγόμενων ομάδων εφέδρων πολιτών - οπλιτών.

Μια όψιμη αντίδραση

Προχτές, και μετά από πολύμηνη καθυστέρηση, το υπουργείο Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή του στο θέμα, σημειώνοντας: «Σύμφωνα με καταγγελίες και δημοσιεύματα του Τύπου, ο ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων χώρος τελεί υπό κατάληψη η οποία επιγράφεται ως "Στέγη Αστέγων" και προορίζεται - όπως διακηρύσσουν οι καταληψίες - μόνο για Ελληνες. Χαρακτηριστικά, την αποκαλούν "hot spot για Ελληνες"». «Οι καταληψίες φέρονται να ανήκουν σε σύλλογο, ο οποίος είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της ανέγερσης του τεμένους και η προσφυγή του είχε απορριφθεί, ενώ συμμετέχουν και μέλη συλλόγων που κυκλοφορούν με στρατιωτικές στολές και ασκούν έλεγχο στοιχείων για την είσοδο στον χώρο», ενώ τονίζεται πως «η κατάληψη έχει ως προφανή σκοπό, μεταξύ άλλων, να παρεμποδιστεί η ανέγερση του τεμένους».

Το ζήτημα, πάντως, της συγκεκριμένης «φιέστας» ακροδεξιών έφερε από την πρώτη στιγμή και επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας η «Λαϊκή Συσπείρωση», καταγγέλλοντας την προσπάθεια να παιχτούν παιχνίδια σε βάρος των αστέγων και με βάση τα υπαρκτά προβλήματα που προκαλεί η πολιτική των μνημονίων, ζητώντας ενέργειες ώστε να αποδεσμευτεί ο χώρος από τα ψέματα, από την προσπάθεια των ναζιστών να κρυφτούν υποτίθεται παράγοντας κοινωνικό έργο. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε να πάρει ο δήμος θέση για το θέμα και κατέθεσε πρόταση να γίνει μηνυτήρια αναφορά για το θέμα, η οποία υιοθετήθηκε από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υλοποιηθεί.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org