Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο «Κατακαημένε Σκόπελε...». Πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια, που συμβάλλει στη διάσωση της λαϊκής μας μουσικής παράδοσης.
Το βιβλίο περιέχει κείμενα των Μάρκου Δραγούμη, Κωστή Δρυγιαννάκη και Χρήστου Καλαντζή, που εισάγουν τον αναγνώστη στη λαογραφία της Σκοπέλου και ειδικά στη μουσική της παράδοση.
Στο ενδιαφέρον βιβλίο υπάρχει και cd, που περιέχει 40 τραγούδια από τη Σκόπελο που είναι επιτόπιες ηχογραφήσεις του Μάρκου Φ. Δραγούμη (1967), για λογαριασμό του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου Μέλπως Μερλιέ. Το περιεχόμενο των τραγουδιών είναι ποικίλο και έχει σχέση με τραγούδια του χορού, του γάμου, του ετήσιου εορταστικού κύκλου, της θάλασσας και της ξενιτιάς, νανούρισμα και μακρόσυρτα τραγούδια - αμανέδες.
Γράφει χαρακτηριστικά ο Μ. Δραγούμης για το Σκοπελίτικο τραγούδι: «Ο χαρακτήρας του είναι νησιώτικος, καθώς απ' αυτό αποκλείονται οι ανημιτονικές κλίμακες, τα τσάμικα και τα ελεύθερου μέτρου τραγούδια, σαν κι αυτά που συναντάμε π.χ. στα κλέφτικα της Ρούμελης ή της Θεσσαλίας. Αντίθετα, θα βρούμε σ' αυτό τραγούδια σε δίσημα κι επτάσημα μέτρα, καθώς και αμανέδες, φαινόμενα που ευδοκιμούν στα περισσότερα νησιά του κεντρικού και βόρειου Αιγαίου. Τα αποκριάτικα σατιρικά τραγούδια έχουν το ύφος που συναντούμε όχι μόνο στα νησιά, αλλά και την ηπειρωτική Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει για τα κάλαντα και τα νανουρίσματα. Επίσης, παρατηρούμε εδώ κι εκεί επιδράσεις από το Σμυρναίικο τραγούδι και την καντάδα».