Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το συμφωνικό έργο του Σοστακόβιτς

Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων μίλησε ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Λ. Αναστασόπουλος με την ομιλία του, αναλύοντας το συμφωνικό έργο του συνθέτη, πραγματοποίησε ένα «μουσικό ταξίδι» στις 15 Συμφωνίες του, χρησιμοποιώντας μάλιστα και ηχητικά παραδείγματα - σύντομα αποσπάσματα των συμφωνιών, για να γίνουν κατανοητά τα όσα λέγονταν στο κοινό.

Σημείωσε ανάμεσα στα άλλα:

«Ο Σοστακόβιτς, όπως είναι γνωστό σε πολλούς, έγραψε συνολικά 15 συμφωνίες. Αν το σκεφτούμε καλά είναι ένας μεγάλος αριθμός για τέτοια απαιτητικά και ογκώδη έργα, που λίγοι συνθέτες τον ξεπερνούν. Με τη συμφωνική μουσική ο Σοστακόβιτς ασχολήθηκε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Από την 1η Συμφωνία, που τον ανέδειξε σε έναν από τους πλέον υποσχόμενους και ταλαντούχους συνθέτες της γενιάς του, έως την 15η, που γράφτηκε 3 χρόνια πριν τον θάνατό του.

Είναι πραγματικά δύσκολο να παρουσιάσει κανείς με πληρότητα μέσα σε μία ομιλία το σύνολο των συμφωνιών του Σοστακόβιτς μαζί με όλες τις πλευρές, ιστορικές, κοινωνικές, μορφολογικές, αισθητικές, που αφορούν αυτό το μέρος του έργου του. Αυτό που πραγματικά επιδιώκουμε σήμερα είναι να ανοίξουμε ένα μικρό παράθυρο για να κατανοηθούν σε ένα πρώτο επίπεδο οι συμφωνίες του μεγάλου Σοβιετικού συνθέτη.

Τα συμφωνικά μονοπάτια του Σοστακόβιτς είναι γεμάτα αντιθέσεις. Είναι ένα ταξίδι, γεμάτο μαχητικά και θυελλώδη επεισόδια, επιθετικές μελωδίες μα και με γλυκά και τρυφερά μουσικά θέματα. Ενα ταξίδι γεμάτο εικόνες συγκεντρώσεων, εικόνες αγώνα, εικόνες πολέμου αλλά και με εικόνες τοπίων απέραντων, κενών και παγωμένων. Γεμάτο με στιγμές θλίψης, τρόμου, οργής, βαθιάς συγκίνησης εναλλασσόμενες με άλλες, χαράς, ενθουσιασμού, γιορτής και αισιοδοξίας. Στους περισσότερους από τους σταθμούς του θα δούμε, σαν μια ταινία, να περνούν μπροστά από τα μάτια μας μεγάλες ώρες στην Ιστορία της εργατικής τάξης της Ρωσίας αλλά και του διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ