Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελωδίες από τις Συμφωνίες του κατέκλυσαν την Αίθουσα Συνεδρίων

Οι Παρή Παπαδοπούλου και Κριστίν Τοκατλιάν, που παρουσίασαν το πρώτο μέρος της Συμφωνίας του Λένινγκραντ
Οι Παρή Παπαδοπούλου και Κριστίν Τοκατλιάν, που παρουσίασαν το πρώτο μέρος της Συμφωνίας του Λένινγκραντ
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της δεύτερης μέρας αφορούσε το συμφωνικό έργο του Σοστακόβιτς.

Οι Παρή Παπαδοπούλου και Κριστίν Τοκατλιάν παρουσίασαν το πρώτο μέρος από την 7η Συμφωνία, σε Ντο μείζονα, op 60. Μεταγραφή σε πιάνο για τέσσερα χέρια του Levon Atomyan. Η 7η Συμφωνία, επονομαζόμενη και ως «Συμφωνία του Λένινγκραντ», ολοκληρώθηκε το Δεκέμβρη του 1941, με τον δημιουργό της να στρατεύεται στον αγώνα του σοβιετικού λαού ενάντια στην πολιορκία της πόλης τους από τους ναζί: «Ο καθένας από μας εκτελεί το στρατιωτικό του καθήκον. Οι εργαζόμενοι στον τομέα του Πολιτισμού εκπληρώνουν το καθήκον τους με τιμή και ανιδιοτέλεια, όπως και όλοι οι Λενινγκραντινοί...».

Την Κυριακή, το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει το πρώτο μέρος της Συμφωνίας, που αναφέρεται, σύμφωνα με τον Σοστακόβιτς, «στην ευτυχισμένη ζωή των ανθρώπων του λαού μας, τη σιγουριά που είχαν για τον εαυτό τους και την εμπιστοσύνη για το μέλλον τους, δηλαδή για τη ζωή εκείνη που πριν τον πόλεμο ζούσαν χιλιάδες Λενινγκραντινοί. Το μουσικό θέμα του πολέμου διαπερνά ολόκληρο το μεσαίο τμήμα του πρώτου μέρους. Κεντρική θέση κατέχει ένα πένθιμο εμβατήριο, ή μάλλον ένα ρέκβιεμ για τα θύματα του πολέμου. Οι Σοβιετικοί πολίτες τιμούν τη μνήμη των ηρώων τους... Υστερα έρχεται η φωτεινή, λυρική κατακλείδα του πρώτου μέρους. Μόνο στο τέλος - τέλος αυτού του μέρους, ακούγεται από κάπου μακριά το μουσικό θέμα του πολέμου, θυμίζοντάς μας τον αγώνα που έχουμε ακόμα μπροστά μας».

Η Παιδική - Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα μαζί με την Νίνα Πατρικίδου καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που κατέκλυσε την Αίθουσα
Η Παιδική - Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα μαζί με την Νίνα Πατρικίδου καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο που κατέκλυσε την Αίθουσα
Στη συνέχεια, η Παιδική - Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση της Νίνας Πατρικίδου, παρουσίασε την 5η Συμφωνία, σε Ρε ελάσσονα, op 47, που όπως έλεγε ο δημιουργός της, «μπορεί να ονομαστεί λυρική - ηρωική συμφωνία. Οι βασικές ιδέες που περιέχει είναι τα ανθρώπινα βάσανα και η αισιόδοξη στάση. Θέλησα να μεταδώσω την ιδέα ότι η αισιοδοξία δικαιώνεται σαν κοσμοθεωρητική στάση μέσα από μια σειρά τραγικών συγκρούσεων και μετά από μια μεγάλη εσωτερική, διανοητική πάλη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ