Τρίτη 18 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ισχυρός σεισμός στα Γιάννενα

Συνεχίζονται οι μετασεισμοί. Την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, επισημαίνει σε ανακοίνωση η ΤΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ

Μεγάλες ήταν οι ζημιές σε πολλά σχολεία
Μεγάλες ήταν οι ζημιές σε πολλά σχολεία
Εκατοντάδες είναι οι μετασεισμοί που πλήττουν την περιοχή των Ιωαννίνων ύστερα από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23.14 το βράδυ του Σαββάτου βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων. Οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους και στις πλατείες, καθώς οι μετασεισμικές δονήσεις έφτασαν σε μέγεθος τα 4,9 Ρίχτερ. Στους δρόμους της πόλης προκλήθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα, όταν αρκετοί κάτοικοι κατευθύνθηκαν στην παραλίμνια περιοχή. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος μόλις πέντε χιλιόμετρα και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 12 χλμ. ΒΔ των Ιωαννίνων. Ακολούθησαν δυνατοί μετασεισμοί, με κυριότερο εκείνον στις 23.18, μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Στις 23.22 σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 3,5 Ρίχτερ και στις 23.33 μεγέθους 3,2 Ρίχτερ. Αργά το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών.

Καθησυχαστικός για την εξέλιξη του σεισμού των 4,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε το Σάββατο, τον οποίο χαρακτήρισε ως «ιδιόμορφο», εμφανίστηκε o πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ε. Λέκκας, στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, που πραγματοποιήθηκε χτες. Ωστόσο, 16 κλιμάκια μηχανικών από το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Κοζάνης,την αποκεντρωμένη διοίκηση και το ΤΕΕ Ηπείρου, πραγματοποιούσαν από το πρωί αυτοψίες και ελέγχους, ξεκινώντας από σχολικά και άλλα δημόσια κτίρια, στην πόλη των Ιωαννίνων και στα χωριά. Κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού, αποφασίστηκε, για προληπτικούς λόγους, να παραμείνουν και σήμερα κλειστά τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και το πανεπιστήμιο.

Οπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία, έχουν υποστεί ρωγμές σπίτια στο Καλπάκι, όπως επίσης ένα μοναστήρι στους Αστραγγέλους και ένα παρεκκλήσι της μονής Βελλά. Χτες δεν λειτούργησαν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στο δήμο Ιωαννιτών, όπως επίσης στους δήμους Ζίτσας και Πωγωνίου. Κλειστό ήταν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΤΕΙ και όλοι οι χώροι άθλησης - γυμναστήρια - που ανήκουν σε σχολικά συγκροτήματα. Οι δημόσιες υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών. Μέχρι αύριο, δεν θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες και τα δικαστήρια στο δικαστικό μέγαρο Ιωαννίνων και στο ειρηνοδικείο Κόνιτσας. Ζημιές και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση. Ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.

Ανακοίνωση της ΤΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ

Την ανάγκη να ληφθούν χωρίς χρονοτριβή όλα τα απαραίτητα μέτρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το σεισμό που εκδηλώθηκε στα Γιάννενα, επισημαίνει η ΤΟ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Το ΚΚΕ καλεί τις λαϊκές οικογένειες του νομού να βάλουν στο επίκεντρο την προστασία της ζωής και ασφάλειάς τους, διεκδικώντας να υπάρξει άμεση και ουσιαστική στήριξη και αποκατάσταση των όποιων θυμάτων και ζημιών. Να προχωρήσουν άμεσα τα απαραίτητα έργα αντισεισμικής θωράκισης και ο ουσιαστικός έλεγχος όλων των κτιρίων με ευθύνη του κράτους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση του λαού και με κατεύθυνση την ανάδειξη της ευθύνης των εργοδοτών, σε ό,τι αφορά τους χώρους εργασίας και τη δημόσια υγεία. Να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης τεχνολογικών και φυσικών καταστροφών με ενημέρωση του πληθυσμού και εκπαίδευση (σχέδιο εκκένωσης, κατάλληλοι χώροι, προσωπικό για βοήθεια κ.λπ.), κρατική χρηματοδότηση για ανάπτυξη της αντίστοιχης έρευνας.

Η ουσιαστική προστασία της ασφάλειας και της ζωής των λαϊκών οικογενειών, πλάι στην ανάγκη για ζωή με δικαιώματα, χωρίς φτώχεια, πολέμους και κρίσεις, βάζουν για άλλη μία φορά στο επίκεντρο την ανάγκη της πάλης για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, θα μπορεί να λειτουργεί και ένας ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών: Να σχεδιάζει και να υλοποιεί έργα ασφαλή και ποιοτικά με γνώμονα όχι τα κέρδη και τις ανάγκες των μονοπωλίων αλλά την κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ