Σάββατο 11 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Το Ισραήλ πετάει στα σκουπίδια όλες τις συμφωνίες από το 1993!
  • Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε χτες το αρχηγείο της PLO και άλλα σημαντικά κτίρια στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
  • Ισραηλινά μαχητικά ισοπέδωσαν αστυνομικό τμήμα, σε «αντίποινα» για την επίθεση αυτοκτονίας της «Χαμάς» την Τετάρτη
  • «Η Ιντιφάντα θα ενταθεί», δηλώνει ο Γιάσερ Αραφάτ

Γιάσερ Αραφάτ: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να εντείνουμε την Ιντιφάντα»

Associated Press

Γιάσερ Αραφάτ: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να εντείνουμε την Ιντιφάντα»
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ -ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οπως ακριβώς αναμενόταν ήδη από χθες το απόγευμα, η ισραηλινή κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν επέλεξε να αγνοήσει την έκκληση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ και να προχωρήσει σε στρατιωτικά αντίποινα για την προχθεσινή επίθεση αυτοκτονίας βομβιστή του κινήματος Χαμάς σε εστιατόριο της κεντρικής Ιερουσαλήμ, που κόστισε τουλάχιστον 15 ζωές, ανάμεσά τους έξι παιδιών και δύο τουριστών, μιας Αμερικανίδας και ενός Βραζιλιάνου. Ετσι, μαχητικά αεροσκάφη F-16 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας εκτόξευσαν δύο πυραύλους και ισοπέδωσαν αστυνομικό τμήμα στη Ραμάλα τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, ενώ μόλις ξημέρωσε - σε μια ενέργεια που φέρνει στο νου τις ημέρες του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1967 - ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε τον Οίκο της Ανατολής, το κτίριο - σύμβολο της παλαιστινιακής παρουσίας στην Ιερουσαλήμ και ανεπίσημο αρχηγείο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

Η ισραηλινή σημαία κυμάτιζε χθες στο κτίριο, προκαλώντας οργή στους Παλαιστινίους που προειδοποιούσαν ότι «θα το υπερασπιστούν», ενώ ο ισραηλινός στρατός προωθούσε μαζικά στρατεύματα και άρματα μάχης στον αραβικό τομέα της διχασμένης όλο και περισσότερο, ψυχολογικά, πόλης. Η ένταση παρέμενε σε τέτοια επίπεδα, που οποιαδήποτε συζήτηση περί «ειρηνευτικής διαδικασίας» έμοιαζε εκτός θέματος, με τους Ισραηλινούς να κηδεύουν 5 νεκρούς της προχθεσινής επίθεσης και να εκτοξεύουν κατάρες και αφορισμούς εναντίον των Παλαιστινίων - και, από την άλλη, τους Παλαιστίνιους στα Κατεχόμενα να βιώνουν στο πετσί τους μια κλιμακούμενη στρατιωτική βία.

Το Ισραήλ κατέλαβε χτες μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, υψώνοντας τη σημαία του στην έδρα της ΟΑΠ

Associated Press

Το Ισραήλ κατέλαβε χτες μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, υψώνοντας τη σημαία του στην έδρα της ΟΑΠ
Η ισραηλινή κυβέρνηση, διά του υπουργού Δικαιοσύνης Μεΐρ Σιρίτ, ισχυρίστηκε ότι η κατάληψη του αρχηγείου της PLO έχει σκοπό «να πειθαναγκάσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις και την PLO να αρχίσει να τιμά τις δεσμεύσεις της και να παύσουν τη βία κατά του Ισραήλ». Αξίζει να προσέξει κανείς την ορολογία - ο Σιρίτ δε μίλησε για Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά για την ΟΑΠ, σε μια ρητορική ταύτισης όλων των Παλαιστινίων με την «τρομοκρατία» και, άρα, τη «δικαιολόγηση» των «μέτρων» που έλαβε. Ωστόσο, ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ προειδοποίησε ότι η ισραηλινή τακτική αποτελεί συνταγή για περαιτέρω κλιμάκωση της βίας: «Η όψη της ισραηλινής σημαίας στον Οίκο της Ανατολής δεν μπορεί να ιδωθεί από τους Παλαιστινίους με άλλον τρόπο, παρά μόνον ως επιθετικότητα εναντίον του έθνους τους... εναντίον των ελπίδων τους... εναντίον της ανεξαρτησίας τους. Το Ισραήλ στην πραγματικότητα προ(σ)καλεί κι άλλη αιματοχυσία και διευρύνει τον κύκλο της βίας και των αντιποίνων». Η περιοχή που κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός περιλαμβάνει το σπίτι του κυβερνήτη του Αμπού Ντις, τη βάση της Δύναμης 17, τα αρχηγεία της αντικατασκοπίας και το αρχηγείο του στρατού και της αστυνομίας των Παλαιστινίων.

Η ισραηλινή πλευρά εξακολουθεί να αποκαλεί «υπεύθυνη» για τη βομβιστική επίθεση της Τετάρτης την Παλαιστινιακή Αρχή και προσωπικά τον Αραφάτ. Στην πραγματικότητα, υποδαυλίζει ένα έξαλλο μίσος, αποσκοπώντας στη δικαίωση των πολιτικών της, που προκαλούν την αιματοχυσία - τις «επιλεκτικές δολοφονίες», και τώρα τη νέα κατοχή των αυτόνομων.

Η Χαμάς, που ανέλαβε χθες βράδυ την ευθύνη -με αποτέλεσμα η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ να αποσύρει τις δικές της ανακοινώσεις διεκδίκησης της ενέργειας - ανακοίνωσε ότι η επίθεση του 23χρονου Ιζεντίν Σουχίν αλ - Μάσρι στο εστιατόριο Σμπάρο'ς στο κέντρο της Ιερουσαλήμ ήταν αντίποινα για τη δολοφονία από το Ισραήλ στελεχών της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Ναμπλούς, που είχε και δύο νεκρά παιδιά (σε μια όχι και τόσο «χειρουργική» επιχείρηση).

Ισραηλινά μαχητικά ισοπέδωσαν αστυνομικό τμήμα στη Ραμάλα

Associated Press

Ισραηλινά μαχητικά ισοπέδωσαν αστυνομικό τμήμα στη Ραμάλα
Η αμερικανική πλευρά στα λόγια προσπαθούσε να εμπνεύσει «αυτοσυγκράτηση» στις δύο πλευρές - σχετική έκκληση πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, δηλώνοντας ότι «αυτού του είδους η βία δε μας οδηγεί πουθενά», ωστόσο επί της ουσίας φαίνεται πως δεν έχει καμία πρόθεση να πιέσει την ισραηλινή πλευρά, αλλά να εξαντλήσει το βάρος της πίεσής της προς τον Αραφάτ: Αυτός «πρέπει να τιμωρήσει τους υπεύθυνους», είπε ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους. Οσο για τα ισραηλινά αντίποινα, είναι μάλλον ενδεικτικό των αμερικανικών προθέσεων ότι κύριο άρθρο στην εφημερίδα Ουάσινγκτον Ποστ τα χαρακτήρισε «απολύτως νόμιμα»...

«Μόνιμη» κατοχή

Η δήλωση του υπουργού Δημόσιας Τάξης του Ισραήλ Ούζι Λαντάου ότι η κατάληψη του Οίκου της Ανατολής είναι «μόνιμη» πιθανότατα προοιωνίζεται σκληρές συγκρούσεις: «Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη πράξη εναντίον των Παλαιστινίων και μια κλιμάκωση», δήλωσε ο Γιάσερ Αραφάτ. «Στους Παλαιστίνιους δε μένει άλλη επιλογή από το να κλιμακώσουν και αυτοί την αντίστασή τους και την Ιντιφάντα για να απελευθερώσουν την Ιερουσαλήμ», πρόσθεσε.

Εξω από το κτίριο, η αστυνομία συγκρούστηκε με εκατοντάδες διαδηλωτές. Δύο αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, αλλά δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί.

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ το 1967 στη διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου προσαρτώντας την, σε μια κίνηση που ποτέ δεν αναγνωρίστηκε σε διεθνές επίπεδο. Η χθεσινή νέα στρατιωτική κατάληψή της, σύμφωνα με τον Αχμέντ Αμπντέλ - Ραχμάν, συνεργάτη του Αραφάτ, «παραβιάζει όλες τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από το 1993», πράγμα που ο υπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Χασάν Ασφούρ χαρακτήρισε «πολιτική χρεοκοπία του (Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ) Σαρόν». Ο Σαρόν, δήλωσε ο Ασφούρ, «σπρώχνει την περιοχή προς μια έκρηξη, αδιαφορώντας για το οδυνηρό τίμημα».

Στα χθεσινά επεισόδια, ισραηλινά άρματα μάχης έπληξαν αστυνομικά τμήματα και στη Λωρίδα της Γάζας πέρα από τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, ενώ μια έφηβη Ισραηλινή σκοτώθηκε και άλλες τρεις τραυματίστηκαν από πυρά Παλαιστινίου οπλοφόρου, σύμφωνα με ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ