Σάββατο 15 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Η Τουρκία και η Ανατολική Μεσόγειος

Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στίνιτζ, ο οποίος ήταν μάλιστα ομιλητής σε ειδική συζήτηση που συνδιοργάνωσαν το Παγκόσμιο Ενεργειακό Συμβούλιο και η αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» «Ατλαντικό Συμβούλιο» με θέμα: «Ενα νέο τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο». Στους στόχους της συζήτησης ήταν, σύμφωνα με τους διοργανωτές, να εξεταστούν νέες παράμετροι που πιθανώς θα αλλάξουν τα δεδομένα και τις προοπτικές στην περιοχή, όπως το Κυπριακό, «του οποίου η επίλυση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια θεμελιώδη ανακατάταξη του πολιτικού, οικονομικού, ενεργειακού πεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και του πεδίου που αφορά την Ασφάλεια, και να ανοίξει νέους δρόμους για την ανάπτυξη και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη λεκάνη».

Ενδεικτικές άλλωστε των πιθανών «ανακατατάξεων» είναι και διάφορες πλευρές, όπως:

  • Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Στίνιτζ συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ (στην πρώτη τουρκο-ισραηλινή συνάντηση σε επίπεδο υπουργών μετά την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων) και ανακοίνωσαν ότι θα διενεργηθεί μελέτη «βιωσιμότητας» για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες. Η ιδέα δεν είναι καινούρια, αλλά είχε «παγώσει» μετά την κρίση με το «Μαβί Μαρμαρά» και την ψύχρανση των σχέσεων των δύο χωρών.
  • Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, που η Αγκυρα αναγνωρίζει ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος έγινε δεκτός ως αρχηγός κράτους στο συνέδριο, υποστήριξε ότι σχετικά με την ενεργειακή σύνδεση Μέσης Ανατολής - Ευρώπης μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, αυτό «αντί να τοποθετηθεί μεταξύ Ισραήλ - Νοτίου Κύπρου - Κρήτης και Ελλάδας, όπως σχεδιάζεται, αν γίνει μεταξύ Ισραήλ - Κύπρου - Τουρκίας τότε θα είναι πιο γρήγορο, πιο φτηνό και η απόσταση (θα είναι) μικρότερη».

Τα παραπάνω δείχνουν πόσο ρευστά είναι τα πράγματα στις «κολιγιές» για τις οποίες περηφανεύεται και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προσπαθώντας να πείσει το λαό μας ότι συνεργασίες με δυνάμεις όπως το κράτος - δολοφόνος Ισραήλ θα τον ωφελήσουν.

Με δεδομένη και την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας (βλ. Αιγαίο, Κυπριακό, Ιράκ, Συρία) μπορεί να γίνει ακόμα πιο κατανοητό ότι τα επιτελεία των μονοπωλίων εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο για την υπεράσπιση των στρατηγικών τους συμφερόντων, χωρίς βέβαια να σταματούν το ατέρμονο παζάρεμα στα τραπέζια όπου καθορίζονται οι νέες προτεραιότητες των μεγαλοεπιχειρηματιών και οι τρόποι υπεράσπισης της συνολικής θέσης τους.


Α.Μ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ