Βουλευτές του Κόμματος καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει το λιμάνι σε ιδιώτες
Την απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης στον άμεσο έλεγχο του κεφαλαίου στα πλαίσια της επιλογής της να ξεπουλήσει τα λιμάνια της χώρας καταγγέλλουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας, Εθνικής Αμυνας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Αντ. Σκυλλάκος. Οι βουλευτές του Κόμματος τονίζουν ότι η παράδοση του ΟΛΘ μέσω της μετοχοποίησης και εισαγωγής του στο Χρηματιστήριο θα έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, το επιβατικό κοινό και τα έσοδα του δημοσίου και επιπλέον θα λυθούν τελείως τα χέρια των ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Η κυβέρνηση με την επιλογή της να ξεπουλήσει τα λιμάνια της χώρας, παραδίνει τα φυσικά και οικονομικά σύνορα της πατρίδας μας στον άμεσο έλεγχο του κεφαλαίου. Από την άποψη αυτή είναι τεράστιες οι ευθύνες που αναλαμβάνει με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), μέσω της μετοχοποίησης και εισαγωγής του στο Χρηματιστήριο, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη παράδοση του μεγαλύτερου διαμετακομιστικού λιμανιού της χώρας στον άμεσο έλεγχο του εφοπλιστικού κεφαλαίου, των πολυεθνικών και του ΝΑΤΟ.
Οι εγκαταστάσεις του λιμανιού της Θεσσαλονίκης καλύπτουν έκταση 1.550.000 τ.μ. Απασχολεί 746 εργαζόμενους, ενώ διαθέτει 6.154 μέτρα κρηπιδωμάτων με ωφέλιμο βάθος μέχρι 12 μέτρα, ανοιχτούς αποθηκευτικούς χώρους 500.000 τ.μ., υπόστεγα 12.000 τ.μ., στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους 85.000 τ.μ. και σύγχρονο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων 200.000 τ.μ. Σε ετήσια βάση διακινεί 6 εκατ. τόνους εμπορευμάτων, εξυπηρετεί 252.000 επιβάτες και 3.500 πλοία και λειτουργεί ως χώρος φορτοεκφόρτωσης για περίπου 230.000 TEUs containers. Για το 2001 ο κύκλος εργασιών αναμένεται να φτάσει τα 13 δισ. δρχ. και τα κέρδη (προ φόρων) στα 2 δισ. δρχ., ενώ το επενδυτικό του πρόγραμμα για την περίοδο 2001 - 2006 είναι ύψους 10 δισ. δρχ.
Αυτά τα οικονομικά μεγέθη και αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία του λιμανιού για την οικονομία της χώρας συνολικά και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας, ενώ το διαμετακομιστικό εμπόριο με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής συνδέουν τη δραστηριότητα του λιμανιού με τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ευαίσθητο κέντρο στρατηγικής σημασίας. Ο άμεσος έλεγχός του από το κεφάλαιο θα έχει αρνητικότατες συνέπειες στον τομέα της απασχόλησης και των εργατικών και κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, θα πλήξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο, θα προκαλέσει σοβαρές δυσχέρειες στον τελωνειακό μηχανισμό και θα φουντώσει το λαθρεμπόριο με αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα, ενώ η λειτουργία του λιμανιού σε κερδοσκοπική βάση θα είναι εξαιρετικά οδυνηρή και για την τσέπη του επιβατικού κοινού. Αντίθετα, το μονοπωλιακό κεφάλαιο θα αποκομίζει τεράστια κέρδη, περιορίζοντας αντίστοιχα τα έσοδα του δημοσίου.
Ταυτόχρονα, με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού θα λυθούν τελείως τα χέρια των ιμπεριαλιστών και του ΝΑΤΟ, που ήδη έχουν μετατρέψει το λιμάνι σε δικό τους ναύσταθμο, χρησιμοποιώντας το σαν βάση στρατοπέδευσης μονάδων τους, οι οποίες πηγαινοέρχονται στη Βαλκανική -εξοπλισμένες με όλα τα σύνεργα του θανάτου- για να επιβάλουν στους λαούς της περιοχής την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων.
Ωστόσο, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής που θα στοχεύει στην εξυπηρέτηση των πραγματικών συμφερόντων των εργαζόμενων, ολόκληρου του λαού και του τόπου, κόντρα στη λογική της υποταγής στις πολυεθνικές, στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό μοχλό για την ανάπτυξη της οικονομίας, τη διατήρηση και την αύξηση της απασχόλησης με πλήρη σεβασμό και παραπέρα ενίσχυση των εργατικών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη φτηνή και καλή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, την προώθηση της φιλίας και συνεργασίας με τις χώρες και τους λαούς της περιοχής και τη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και της άμυνας της χώρας.
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί εάν προτίθεται η κυβέρνηση να αναθεωρήσει την ολοφάνερα επιβλαβή για το λαό, την οικονομία και την άμυνα της χώρας επιλογή της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και να αποκαταστήσει κατά 100% το δημόσιο χαρακτήρα του ΟΛΘ».