Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ανάμεσα στους συμμετέχοντες
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--
Με τη συμμετοχή πάνω από 50 ανώτατων στελεχών κυβερνήσεων και ομιλητές από συνολικά 80 χώρες, ξεκινούν μεθαύριο στην Κωνσταντινούπολη οι εργασίες του 23ου Παγκόσμιου Ενεργειακού Συνεδρίου (World Energy Congress), που γίνεται στην Τουρκία μετά από 40 ολόκληρα χρόνια. Θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Οκτώβρη, ενώ στα θέματα που θα συζητηθούν ξεχωρίζουν η «Περιφερειακή Ενοποίηση της ενεργειακής αγοράς: Προκλήσεις και Ευκαιρίες» και «Σενάρια για την κλιματική και ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ μετά τις εκλογές του 2016».
Στο Συνέδριο θα συμμετάσχει και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα έχει και συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν. Η τουρκική προεδρία αναφέρει σε χτεσινή της ανακοίνωση πως «η συνάντηση προσδοκάται ότι θα συνεισφέρει στην περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας και την επιτάχυνση της εξομάλυνσης των σχέσεών μας».
Κι ενώ η αστική τάξη της Τουρκίας δυναμώνει τις διεργασίες για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, για το λαό της χώρας μεγαλώνει η φτώχεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Πολιτικής, συνολικά 30,5 εκατομμύρια άτομα δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς οικονομική βοήθεια (στοιχεία 2014). Το 2012, ο ίδιος αριθμός ήταν 23,7 εκατομμύρια, δηλαδή υπάρχει μια αύξηση πάνω από 20%. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», το 15% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω και από το επίπεδο της φτώχειας.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Γερμανός βουλευτής Καρλ Λάμερς, από το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ, δήλωσε μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Μπούντεσταγκ στο Ιντσιρλίκ ότι «η Μπούντεσταγκ εξασφάλισε πρόσβαση στα (γερμανικά) στρατεύματα και αυτό σημαίνει ότι τίποτα δε στέκεται εμπόδιο στην επέκταση της γερμανικής στρατιωτικής αποστολής (που θα εξεταστεί) το Δεκέμβρη... Θα ήθελα να σημειώσω ότι συνεισφέραμε να λιώσει ο πάγος μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, με τις συναντήσεις που είχαμε για δυο μέρες...».
Αλλωστε, χτες, έγινε γνωστό ότι μετά από ένα 4μηνο «διάλειμμα» επέστρεψε στη θέση του στο Βερολίνο ο πρέσβης της Τουρκίας, Χουσεΐν Αβνι Καρσλίογλου. Ο Γερμανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Μάρκους Εντερερ, έκανε λόγο για «ένα σημαντικό θετικό βήμα στις διμερείς μας σχέσεις». Ο Καρσλίογλου είχε ανακληθεί στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις, αφού η γερμανική Βουλή είχε αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.