Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση μέσα κι έξω από την ΕΕ

Η μετανάστευση, ο απολογισμός υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και ο καθορισμός νέων εφόσον απαιτούνται, τα ζητήματα του εμπορίου και οι εξωτερικές σχέσεις, κυρίως αυτές που αφορούν στη Ρωσία, θα βρεθούν στο επίκεντρο της επόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 20-21/10.

Για το ζήτημα αυτό συζήτησε χτες η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ι. Κορτσόκ, και του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Ο Ι. Κορτσόκ, αναφερόμενος στα παραπάνω θέματα, υποστήριξε ότι σχετικά με τη μετανάστευση θα ακολουθηθεί το πνεύμα της προηγούμενης άτυπης Συνόδου στην Μπρατισλάβα, που είναι «να μην επιτραπούν οι ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών και να εξασφαλισθούν τα εξωτερικά σύνορα». Ανακοίνωσε ότι τίθεται σήμερα σε λειτουργία στη Βουλγαρία η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και κάλεσε τα κράτη - μέλη να βοηθήσουν ώστε να λειτουργήσει σωστά κατά τους επόμενους μήνες.

Για την εμπορική πολιτική της ΕΕ, ευχήθηκε αίσια έκβαση για τη συμφωνία CETA με τον Καναδά και υπενθύμισε ότι σε σχέση με την Κίνα, πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία (μέσα Δεκέμβρη), για να αποφασίσει η Ευρώπη εάν θα αναγνωρίσει την Κίνα ως «οικονομία της αγοράς» ή όχι. Επιγραμματικά αναφέρθηκε στη διατλαντική εμπορική συμφωνία (ΤΤΙΡ) και τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Η παρέμβαση του ΚΚΕ

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος τόνισε:

«Πυκνές πραγματικά οι εξελίξεις στην ΕΕ. Μια αρένα οξύτατων ανταγωνισμών με Brexit, υπόγειες διαμάχες, ομαδοποιήσεις κρατών. Περαιτέρω ευρωπαϊκή ενοποίηση, αλλά ταυτόχρονα και φυγόκεντρες τάσεις. Παντού φτώχεια και ανεργία. Ανταγωνισμοί με Κίνα, ΗΠΑ - η Διατλαντική Συμφωνία συναντά δυσκολίες, Ρωσία - επέμβαση της ΕΕ στην Ουκρανία, με τις επιπτώσεις των κυρώσεων στις πλάτες των λαών της.

Στο Προσφυγικό: Η ΕΕ δεν αδυνατεί απλώς. Συνειδητά αρνείται να αντιμετωπίσει τα θύματα των επεμβάσεών της, τους πρόσφυγες. Με Κοινό Στρατιωτικό Αρχηγείο της, κλιμακώνει για τα μεγάλα συμφέροντα, πολλαπλασιάζοντας και εγκλωβίζοντας πρόσφυγες στην Ελλάδα, ενισχύοντας τον εθνικισμό, το ρατσισμό, τους φασίστες.

Κατάσταση επικίνδυνη για γενικευμένη σύρραξη, με θύματα όχι όσους κινούν τους ανταγωνισμούς, αλλά τους λαούς.

Συμπέρασμα: Είναι μεγάλη απάτη ότι με τη σημερινή ή με πιο ευέλικτη πολιτική η κατάσταση θα αλλάξει.

Κοινός παρονομαστής τους είναι ότι η επίθεση στους λαούς μέσα ή έξω από την ΕΕ θα κλιμακώνεται όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση.

Η ΕΕ δεν βελτιώνεται. Μόνο χειροτερεύει.

Λύση: Η λαϊκή αγανάκτηση να γίνει ταξικός αγώνας για ανατροπή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό(2021-12-01 00:00:00.0)
Προσπάθεια αναθέρμανσης της «διατλαντικής συμμαχίας»(2021-02-27 00:00:00.0)
Με τα «σκονάκια» της αστικής τάξης η κυβερνητική αντιπροσωπεία(2016-11-09 00:00:00.0)
Βαριά και επικίνδυνη αντιλαϊκή ατζέντα...(2016-10-23 00:00:00.0)
Αλλες παρεμβάσεις του ΚΚΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο(2016-01-22 00:00:00.0)
Για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής(2015-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ