Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ
Πεντάδα χρυσών για Ρίντελ

Οταν έχεις ανέβει τέσσερις φορές στο υψηλότερο σημείο του βάθρου τότε έχεις τον... αέρα του πρωταθλητή. Ετσι δεν είναι δύσκολο να το κάνεις για πέμπτη φορά. Ο Λαρς Ρίντελ με... αέρα παγκόσμιου πρωταθλητή πήρε το χρυσό μετάλλιο στη δισκοβολία των ανδρών. Ο Γερμανός πρωταθλητής, αν και... ίδρωσε λίγο, έστειλε το δίσκο στα 69,72 μέτρα. Πριν ρίξει την τέταρτη βολή ο Ρίντελ ήταν στην τέταρτη θέση, αφού μπροστά ήταν ο Βιρτζίλιους Αλέκνα με 69,40 μέτρα, δεύτερος ο Μάικλ Μόλενμπεκ με 67,61 μέτρα και τρίτος ο Ντμίτρι Σεφτσένκο με 67,16 μέτρα. Ο Λαρς Ρίντελ απέδειξε ότι είναι αθλητής μεγάλων αγώνων καθώς στην τέταρτη βολή του «προσγείωσε» τον δίσκο στα 69,50 μέτρα. Η συνέχεια ήταν το ίδιο καλή για τον Γερμανό πρωταθλητή. Στην πέμπτη του βολή ο Ρίντελ εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο με τα 69,72 μέτρα, που είναι νέο ρεκόρ αγώνων. Το αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Λιθουανός Βιρτζίλιους Αλέκνα με 69,40 μέτρα, ενώ τρίτος ήταν ο Γερμανός Μάικλ Μόλενμπεκ με 67,61 μέτρα. Ο ύψους 2 μέτρων Ρίντελ ανεβαίνει για πέμπτη φορά στο ψηλότερο βάθρο Παγκόσμιου Πρωταθλήματος όχι όμως και συνεχόμενη αφού στη Σεβίλλη ο Αντονι Ουάσιγκτον είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο, αφήνοντας τον Γερμανό στην τρίτη θέση.

Η... εκδίκηση της Μπιντουάνε

Δύο χρόνια περίμενε για να πάρει την προσωπική της ρεβάνς η Νέζα Μπιντουάνε. Στη Σεβίλλη για ένα εκατοστό δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κερδίσει στην Αθήνα στα 400 μέτρα με εμπόδια, καθώς την κέρδισε η Ντάιμι Πέρνια. Στο Εντμοντον όμως η Μαροκινή πήγε αποφασισμένη να επιστρέψει στην κορυφή του κόσμου και το πέτυχε. Μετά από μία εκπληκτική κούρσα η Μπιντουάνε τερμάτισε πρώτη, κάτι που της πήρε αρκετή ώρα για να το πιστέψει, με 53,34, που αποτελεί την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο. Η Γούλια Νόσοβα πιστοποίησε ότι είναι το ανερχόμενο αστέρι στο αγώνισμα, καθώς η νεαρή Ρωσίδα που είχε εντυπωσιάσει φέτος με τους χρόνους της τερμάτισε δεύτερη με 54,27, ενώ η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1999, Ντάιμι Πέρνια, ήταν τρίτη με 54,51.

Ηττα του Γκεμπρεσελασιέ

Μετά από την ήττα της Μάριον Τζόουνς άλλος ένας «μύθος», αυτή τη φορά στα 10.000 μέτρα, καταρρίφτηκε αφού το σπουδαίο όνομα του αγωνίσματος Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ τερμάτισε τρίτος. Η κούρσα εξελίχθηκε σε εκπληκτική μάχη στα τελευταία 400μ. ανάμεσα σε οχτώ δρομείς, με τον Γκεμπρεσελασιέ να μονομαχεί με τον Τσαρλς Καμάτι για το χρυσό μετάλλιο. Ο μόλις 23 ετών Κενυάτης, όμως, που εξαιτίας της προϋπηρεσίας του στα 1.500μ. ήταν πολύ γρήγορος στα τελευταία μέτρα, τερμάτισε πρώτος με 27.53.25, χωρίς να πιστεύει ούτε ο ίδιος ότι κέρδισε τον Γκεμπρεσελασιέ που με 27.54.41 ήταν τρίτος πίσω από τον Ασέφα Μεζγκέμπου (27.53.97). Ο τελευταίος Κενυάτης, που είχε αναδειχτεί παγκόσμιος πρωταθλητής στα 10.000μ., ήταν ο Μόουζες Τανούι το 1991, καθώς από τη Στουτγκάρδη μέχρι και τη Σεβίλλη κέρδιζε ο Γκεμπρεσελασιέ.

Την έκπληξη ο Μπους

Ο Μάρτιν Μπους κατάφερε να αφήσει πίσω τους παγκόσμιους πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες για να ανέβει ψηλότερα από το τρίτο σκαλί του βάθρου όπου ήταν στη Σεβίλλη. Αν και ο Χαβιέ Σοτομαγιόρ πέρασε τα 2,33 μέτρα και έδειξε να βάζει υποθήκη για μετάλλιο, ο Γερμανός προτίμησε να ανεβάσει τον πήχη στα 2,36 μέτρα και περνώντας το στη δεύτερη προσπάθειά του ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, ο πρώτος αθλητής της χώρας του που το πετυχαίνει αυτό στο ύψος σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Ούτε οι Ρώσοι Γιάροσλαβ Ριμπάκοφ και Βιάτσεσλαβ Βορονίν (παγκόσμιος πρωταθλητής του 1999 σε ανοιχτό και κλειστό) κατάφεραν να τον ακολουθήσουν, που μοιράστηκαν τη δεύτερη θέση. Ο παγκόσμιος ρέκορντμαν Χαβιέ Σοτομαγιόρ με την ίδια επίδοση έμεινε στην τέταρτη θέση. Αίσθηση προκάλεσε η μέτρια εμφάνιση του Ολυμπιονίκη της Ατλάντα, Τσαρλς Οστιν, που κατάφερε να περάσει μόλις τα 2,20 μέτρα.

Κράτησε τα πρωτεία ο Κοσγέι

Μετά το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Σίδνεϊ, ο Ρέουμπεν Κοσγέι κατέκτησε και το χρυσό στο Εντμοντον στα 10.000μ. στιπλ. Ο Κενυάτης τερμάτισε σε 8.15.16 μετά από μία πολύ δύσκολη κούρσα, στην οποία δέχτηκε μεγάλη πίεση από τους Μαροκινούς και τους Ισπανούς. Ο Αλί Αζίνε έσπασε για μία ακόμη φορά την κυριαρχία της Κένυας, όπως και στη Σεβίλλη, όταν πήρε το χάλκινο. Αυτή τη φορά ανέβηκε ένα σκαλί ψηλότερα καθώς με επίθεση στα τελευταία μέτρα τερμάτισε σε 8.16.21 δεύτερος, αφήνοντας πίσω του τον παγκόσμιο ρέκορντμαν με 8.16.59.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ