Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο Ηρώδειο τον Αύγουστο

Γιάννης Μαρκόπουλος
Γιάννης Μαρκόπουλος
Ο Πυρρίχιος, ο αρχαίος πολεμικός χορός, η μουσική απομίμηση μάχης, με σκοπό την πολεμική αγωγή των νέων, θα «ξαναζωντανέψει» στις 31/8 στο Ηρώδειο από τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ο οποίος θα παρουσιάσει τους 24 Πυρρίχιους χορούς για συμφωνική ορχήστρα, με την Ορχήστρα της Εθνικής Οπερας της Σόφιας. Στο πιάνο θα είναι ο Δημήτρης Παπαθεοδώρου, στο βιολί ο Μιλτιάδης Παπαστάμου και στη λύρα ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης.

Πρόκειται για έναν μουσικό κύκλο, που ξεκίνησε τη δεκαετία του '60, όταν ο Γ. Μαρκόπουλος συνθέτει τους Τέσσερις Πυρρίχιους, οι οποίοι, όπως αποδείχτηκε, θα ήταν οι πρώτοι. Αργότερα, ο συνθέτης θα συλλάβει την ιδέα ενός κύκλου 24 χορών, καθένας από τους οποίους θα αντιστοιχούσε σε ένα γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. Οι τρεις τελευταίοι χοροί είναι και οι πιο πρόσφατοι και θα ερμηνευτούν για πρώτη φορά, ενώ οι προηγούμενοι έχουν παρουσιαστεί αποσπασματικά.

Για το συνθέτη, το έργο αυτό «είναι μια εκτόνωση μουσικής και χορευτικής δύναμης, σαν ένα σχόλιο, αλλά σημαίνον σχόλιο, από τη φράση του Ηράκλειτου: "Ολα θα 'ρθει η φωτιά να τα αδράξει"».

  • Αφιερωμένη στη μνήμη της πιανίστριας Τζίνα Μπαχάουερ, είναι η συναυλία, που θα δώσει στις 27 Αυγούστου, στο Ηρώδειο, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου, με μαέστρο τον διάσημο αρχιμουσικό και πιανίστα Βλαντίμιρ Ασκενάζι, ο οποίος θα παίξει και ως σολίστ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει το «Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 27» του Μότσαρτ και τη «Συμφωνία Νο 8 του Ντβόρζακ». Τη συναυλία συνδιοργανώνουν το Σωματείο «Τζίνα Μπαχάουερ» και το Ελληνικό Φεστιβάλ και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 25 χρόνων από το θάνατο της κορυφαίας μουσικού, οι οποίες περιλαμβάνουν εκθέσεις, παρουσιάσεις ηχογραφημένων ερμηνειών της και διαλέξεις για τη ζωή και το έργο της.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ