Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Υπάρχει πρόβλημα αλλά... όλα πάνε καλά

Ναι μεν υπάρχει πρόβλημα με την αντιπλημμυρική προστασία στη Θεσσαλονίκη, αλλά... όλα πάνε καλά, ισχυρίστηκε επί της ουσίας από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του Κόμματος, εισηγούμενος την Ερώτηση και με αφορμή τους νεκρούς και τις καταστροφές που άφησε πίσω της η πρόσφατη κακοκαιρία, σημείωσε πως η σύμβαση της ΕΥΑΘ με το υπουργείο έχει λήξει από το 2014 και πως οι όποιες εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν - στην ουσία - σταματήσει. Οπως είπε, «η παρέμβαση της ΕΥΑΘ μειώνεται χωρίς τη σύμβαση. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να μένουμε μόνο στα πιο βασικά και στα πιο στοιχειώδη, γιατί, ξέρετε, τα καιρικά φαινόμενα έχουν μια εμφάνιση περιοδική που τις περισσότερες φορές η έντασή τους δεν είναι γνωστή εκ των προτέρων, οπότε πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να τα αντιμετωπίσουμε».

Παράλληλα, επεσήμανε πως «χτυπάμε το καμπανάκι στην κυβέρνηση για τη Θεσσαλονίκη - ένα συγκρότημα, όπου κατοικεί γύρω στο ενάμισι εκατομμύριο κόσμου - για το τι μπορεί να συμβεί σε ένα δίκτυο αντιπλημμυρικής προστασίας που έχει να συντηρηθεί αρκετούς μήνες, για να μην πω χρόνια», και πως «αυτά τα έργα τα αντιπλημμυρικά, τα αντισεισμικά, τα αντιπυρικά, δυστυχώς είναι ο "φτωχός συγγενής" των προϋπολογισμών του κράτους, των προϋπολογισμών των περιφερειών, των δήμων, και είναι βεβαίως το αποπαίδι της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν τα θεωρεί επιλέξιμα γι' αυτό και δεν τα χρηματοδοτεί. Δεν τα θεωρεί επιλέξιμα ακριβώς επειδή - όπως έχει πει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση σε επανειλημμένα έγγραφα που έχει καταθέσει - επιλέγει και χρηματοδοτεί εκείνα τα έργα τα οποία προσκομίζουν κέρδη, όχι μόνο από την κατασκευή τους, αλλά και από τη χρήση τους».

Από την πλευρά του, ο Γ. Μπαλάφας έριξε ουσιαστικά την ευθύνη στο δίχτυ της γραφειοκρατίας, τονίζοντας πως την κύρια αρμοδιότητα την έχει το υπουργείο Υποδομών, το υπουργείο Εσωτερικών εποπτεύει την ΕΥΑΘ αλλά «έχουμε άμεση σχέση με τους ΟΤΑ και την Περιφέρεια όπου υπάρχει ζήτημα, αλλά και με τους δήμους όπου επίσης υπάρχει θέμα αποκεντρωμένης διοίκησης». Επίσης στάθηκε στον «Καλλικράτη», καθώς με αυτόν οι αρμοδιότητες είχαν μεταφερθεί στην Περιφέρεια και ευρύτερα στους ΟΤΑ, αλλά «στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όπως και στην Αθήνα, εξαιτίας αφ' ενός του μεγέθους και αφ' ετέρου της πολύ μεγάλης απαιτούμενης δαπάνης γι' αυτά τα ζητήματα, η Περιφέρεια έχει διαφωνήσει και αντιτίθεται μέχρι και σήμερα σ' αυτή τη μεταφορά», διαβεβαιώνοντας πως «η ΕΥΑΘ εκτελεί - και θα εκτελεί - όλες τις απαραίτητες εργασίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ