Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σπρώχνει βαθύτερα την Ερευνα στην υπηρεσία των μονοπωλίων

Ως συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ανάμεσα σε άλλα σπρώχνει την Ερευνα βαθύτερα στην εμπορευματοποίηση και στην υπηρεσία των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ιδιωτικού φορέα που θα αναλάβει να διαχειριστεί δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την Ερευνα.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας και άλλες διατάξεις» και ήδη συζητείται από χτες στις αρμόδιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές της Βουλής.

Το ίδρυμα (ΕλΙδΕΚ) θα διαχειριστεί τη χρηματοδότηση 240 εκατομμυρίων εκτός του ΕΣΠΑ 2014-2013. Με άλλα λόγια, η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη της Ερευνας από την κυβέρνηση είναι η Ερευνα με δανεικά, τα οποία μάλιστα θα διαχειρίζεται ένας φορέας που θα λειτουργεί - σύμφωνα με το άρθρο 1 - ρητά με βάση «τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας». Ακόμα θα συνάπτει, σύμφωνα με το άρθρο 2, «κάθε είδους συμβάσεις, συμφωνίες συνεργασίας και προγραμματικές συμβάσεις», με συνδικαιούχους χρηματοδότησης να είναι «επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής και της αλλοδαπής».

Οσον αφορά το προσωπικό του ιδρύματος, στο άρθρο 10 προβλέπεται «προσωπικό με σύμβαση μίσθωσης έργου ή εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή έμμισθης εντολής έως τριετούς διάρκειας, με δυνατότητα ανανέωσης»...

Από τον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ Στ. Τάσσο, έγινε εξαρχής καθαρό ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ επισήμανε πως «αυτός, λοιπόν, είναι ο στόχος αυτού του νέου Ιδρύματος, να χρηματοδοτήσει την Ερευνα με δανεικά και το κόστος, βεβαίως, το πληρώνει η κοινωνία, ενώ όφελος θα έχουν οι επιχειρήσεις». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για τη χρησιμοποίηση της Ερευνας ως «επιταχυντή της κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι ως καταλύτη για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών». Επισήμανε ότι στο καπιταλιστικό σύστημα γίνεται πλέον ολοφάνερο ότι «τη στρατηγική έρευνας τη χαράσσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τη χαράσσουν με μόνο κριτήριο το κέρδος, δεν έχουν άλλο κριτήριο και μάλιστα στα πεδία εκείνα που θα τους δώσουν τέτοιο κέρδος» και ότι «το κεφάλαιο θέλει να κάνει την έρευνα που κρίνει ότι το ενδιαφέρει, αλλά με το μικρότερο δυνατό κόστος και με συνθήκες εργασίας» όπως αυτές που προδιαγράφει το νομοσχέδιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κ. Φωτάκης, ...εξήγησε ότι «οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό σε περίοδο λιτότητας είναι πολύ περιορισμένες» και πως το ΕΣΠΑ «δεν χρηματοδοτεί επιστήμες» ή «την καθαρή έρευνα που ξεκινάει από την ανθρώπινη περιέργεια», αφήνοντας δηλαδή να εννοηθεί ότι χρηματοδοτεί αυτή που συμφέρει τα μονοπώλια.

Από τις τοποθετήσεις των κομμάτων, η ΝΔ, σύμφωνα με την εισηγήτριά της Μ. Αντωνίου, δεν φαίνεται να συμφωνεί με το νομοσχέδιο, επειδή δείχνει την «ανικανότητα της κυβέρνησης» να «στηριχθεί σε ιδιωτικά κεφάλαια» και προσφεύγει στο δανεισμό. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή τάχθηκε κατά γιατί προβλέπονται ως διαχειριστές του φορέα και επιχειρήσεις της αλλοδαπής. ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων επιφυλάχθηκαν.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org