Πέμπτη 9 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικαίωμα για όλους η ελεύθερη χρήση των ακτών

Η ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί τον αθηναϊκό λαό να αγωνιστεί γι' αυτό το δικαίωμα, που αποτελεί ζωτική ανάγκη σε μια πόλη που υποβαθμίζει καθημερινά την ποιότητα ζωής στο βωμό των κερδών της ολιγαρχίας

Κάλεσμα προς το λαό της Αθήνας να αγωνιστεί για την προστασία της παραλίας του Σαρωνικού από την κερδοσκοπική δραστηριότητα του κεφαλαίου, απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, με αφορμή την παράδοση πέντε οργανωμένων ακτών της Αττικής σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Πρόκειται για τις πλαζ Αλίμου, Βουλιαγμένης, Α` και Β` Βούλας και Βάρκιζας. Παραχωρήθηκαν από την «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» (θυγατρική του ΕΟΤ) σε δύο επιχειρηματικούς ομίλους για να τις εκμεταλλευτούν επί 10 χρόνια.

«Η ενέργεια αυτή, υπογραμμίζει η ΚΟΑ, βρίσκεται στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης να παραδίδει κάθε δημόσια κερδοφόρα δραστηριότητα στο μεγάλο κεφάλαιο, στερώντας από το λαό ακόμα και το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα, μετατρέποντάς τον σε πελάτη των υπηρεσιών που θα παρέχουν στους λουόμενους μισθοσυντήρητους και συνταξιούχους οι επιχειρηματίες που ανέλαβαν την εκμετάλλευση».

Η ΚΟΑ επισημαίνει και τις τεράστιες ευθύνες, που έχουν επίσης και οι δήμαρχοι των αντίστοιχων δήμων, «οι οποίοι συναίνεσαν σ' αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης, προσβλέποντας στη συμμετοχή των δήμων στα έσοδα από την εκμετάλλευση των πλαζ, εγκαταλείποντας το πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να περιέλθουν οι πλαζ στους δήμους, μαζί με τους αναγκαίους πόρους συντήρησής τους, ώστε να μπορούν να τις διαχειριστούν προς όφελος του λαού. Η εξέλιξη αυτή είναι σίγουρο ότι, εκτός από την οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα, θα επιφέρει και περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις, αφού η αύξηση των χρήσεων και η επιδίωξη του μέγιστου κέρδους από τους επιχειρηματίες θα οδηγήσει στην αλλοίωση της φυσιογνωμίας των ακτών από την υπερεντατική εμπορική εκμετάλλευσή τους».

Η ΚΟΑ του ΚΚΕ καλεί όλους τους Αθηναίους να αγωνιστούν για το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης των ακτών, που αποτελεί ζωτική ανάγκη σε μια πόλη που υποβαθμίζει καθημερινά την ποιότητα της ζωής τους, στο βωμό των κερδών της ολιγαρχίας. Και διαβεβαιώνει ότι τα μέλη και οι οπαδοί του Κόμματος θα πρωτοστατήσουν στις προσπάθειες, οι οποίες ήδη έχουν αναπτυχθεί και ασφαλώς θα ενταθούν, από την πλευρά των συλλόγων συντονιστικών επιτροπών αγώνα και κατοίκων της περιοχής, που αγωνίζονται να αποτραπεί το ξεπούλημα των πλαζ και να προστατευτεί η παραλία του Σαρωνικού από την κερδοσκοπική δραστηριότητα του κεφαλαίου.

«Οικολογικό και κοινωνικό έγκλημα»

Την αντίθεσή της στο «οικολογικό και κοινωνικό έγκλημα», εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας του Σαρωνικού, η οποία αποτελείται από περιβαλλοντικές κινήσεις και άλλους μαζικούς φορείς των παράκτιων δήμων. Τονίζει ότι ενώ οι ιδιώτες ετοιμάζονται να μετατρέψουν τις ακτές σε εργοτάξιο, η Συντονιστική θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της για τη διάσωση του πολύτιμου αυτού χώρου. Επισημαίνει, επίσης, ότι τα σχέδια «αναβάθμισης» των ακτών προβλέπουν την κατασκευή μιας σειράς καταστημάτων, όπως εστιατόρια και καφετέριες, ακόμη και χώρο ραδιοφωνικών εκπομπών, ενώ σημειώνει ότι η συνολική οικονομική επιβάρυνση των λουομένων θα καταστήσει τις ακτές της Αττικής προσιτές μόνο στα υψηλά βαλάντια. Τέλος, υπογραμμίζει ότι «τεράστιο ηθικό και πολιτικό θέμα εγείρει η παραχώρηση των τριών από τις πέντε ακτές σε Κοινοπραξία με επικεφαλής το πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΤ κ. Βερνίκο και μάλιστα έναντι πινακίου φακής, μόλις 150 εκατομμύρια το χρόνο η ακτή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ