Πέμπτη 9 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Ω, άνδρες Δίβρυοι!»

Ο Μπάμπης ο Γυαλένιος, παλιός «συμφοιτητής» μου στα «Πανεπιστήμια» (Γιούρα, Ιτζεδίν, Κέρκυρα), ήταν πλούτος ανεξάντλητος σε εμπειρίες και βιώματα, από το μεγάλο οδοιπορικό μας στους δρόμους του αγώνα. Και είχε το χάρισμα να τα αφηγείται όλα αυτά και να τα περιγράφει με μια τέτοια γλαφυρότητα, ώστε δε χόρταινε κανείς να τον ακούει.

Μας διηγιόταν μια φορά, για κάποιον πονηρό πολιτευτή, από τα μέρη της Φθιώτιδας, που, εκμεταλλευόμενος την αγραμματοσύνη των ακροατών του, ιδιαίτερα στα χωριά, όπου περιόδευε, χρησιμοποιούσε στις ομιλίες του άπταιστη καθαρεύουσα, ακόμα και αρχαΐζουσα πολλές φορές, ώστε να τους εντυπωσιάζει, και να θαυμάζουν τη σοφία και τη ρητορική του δεινότητα.

Πήγε, λοιπόν, μια φορά και στη Δίβρη. (Η Δίβρη είναι ένα απόμερο, ορεινό χωριουδάκι, σκαρφαλωμένο εκεί ψηλά στις ανηφοριές της Οθρης, στο δρόμο που πάει από τη Λαμία προς το Δομοκό). Μαζεύτηκαν γύρω του οι χωριανοί, τους κέρασε όλους, τους μοίρασε και το δωράκι τους (από ένα πακέτο τσιγάρα στον καθένα) και ύστερα, παίρνοντας ύφος αρχαίου Περικλή, άρχισε με στόμφο να ρητορεύει:

«Ω, άνδρες Δίβρυοι! Τραγοσκελείς και φθειροπώγωνες!»...

Τέτοιες ωραίες λέξεις, πρώτη φορά τις άκουγαν οι κάτοικοι της Δίβρης. Γι' αυτό και άρχισαν να χειροκροτούν ενθουσιασμένοι, και να φωνάζουν: «Μπράβο! Εσένα θέλουμε». Χαμπάρι, βέβαια, δεν πήραν ότι η λέξη «τραγοσκελείς» σημαίνει, εσείς, που τα σκέλια σας βρωμάνε σαν του τράγου, και η άλλη, οι «φθειροπώγωνες», ότι τα γένια σας είναι γεμάτα ψείρες...

Οι σημερινοί πολιτευτές μας δε χρησιμοποιούν στις ομιλίες τους τέτοιες άκομψες και προσβλητικές φράσεις. Ιδιαίτερα, ο «μεγάλος μαέστρος» της χορωδίας των «εκσυγχρονιστών», έχοντας επίγνωση και της δυσκολίας του να αρθρώσει σωστό και μετρημένο λόγο (χωρίς σαρδάμ και ασυνταξίες, που «βγάζουν μάτι»), προσέχει πολύ τα λόγια του. Ούτε «τραγοσκελείς και φθειροπώγωνες» μας αποκαλεί, ούτε εκδηλώνει ανοιχτά την απέχθειά του προς εμάς, τον καθυστερημένο λαουτζίκο, που δυσκολεύει την προσπάθειά του, για τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της πατρίδας μας. Αντίθετα, δηλώνει συγκινημένος και ευγνώμων, που όλοι εμείς δεχτήκαμε ...εθελοντικά και αγόγγυστα τόσες θυσίες, ώστε να μπει η χώρα μας «με το σπαθί της» στην ΟΝΕ και να απολαμβάνουμε τώρα τους αγλαούς καρπούς της παγκοσμιοποίησης.

Τα δώρα, βέβαια, των σημερινών πολιτικάντηδων και τα «κίνητρα» για την υποκλοπή της ψήφου, δεν είναι ένας καφές ή ένα πακέτο τσιγάρα. Τα μεγάλα «ιδεολογικά» όπλα τους, κραυγαλέο δείγμα έσχατης ηθικής κατάπτωσης της πολιτικής μας ζωής, είναι τα εκβιαστικά «διλήμματα», ο βιασμός και η εξαγορά των συνειδήσεων, το ρουσφέτι και η υπόσχεση για κάποιο βόλεμα του παιδιού στο Δημόσιο, έστω και ως νυχτοφύλακα σε κάποια αποθήκη.

Ομως, η εποχή της εξαπάτησης των αγαθών ψηφοφόρων έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι «τραγοσκελείς και φθειροπώγωνες Δίβρυοι» έχουν πια ξυπνήσει. Από αυτούς τους γλοιώδεις «Χατζηαβάτηδες» του κυβερνητικού θιάσου, αλλά και από τους άλλους, της Νου Δου, που περιμένουν τη σειρά τους, για να ολοκληρώσουν την κατεδάφιση δικαιωμάτων και ελευθεριών του ελληνικού λαού, δεν έχουμε να περιμένουμε, παρά δεινά και συμφορές. Γι' αυτό, ας πυκνώσουμε τις γραμμές του Λαϊκού Μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης, για να σαρώσουμε, το συντομότερο, το «φονικό ρηγάτο» τους, το θεμελιωμένο στην ψευτιά και την αδικία, και να ανοίξουμε για τη χώρα μας την πλατιά λεωφόρο της Ειρήνης, της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού.


Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ