Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Κορύφωση σήμερα για τη μεγάλη νεανική γιορτή στη Θεσσαλονίκη

Στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στις 9.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με πολιτική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κορυφώνονται σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη.

Στο επίκεντρο της χτεσινής μέρας βρέθηκε η συζήτηση που έγινε στη Λαϊκή Σκηνή με θέμα «Καπιταλισμός σημαίνει κρίση, πόλεμος, προσφυγιά. Η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ».

Οι χιλιάδες επισκέπτες και χτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν συναυλίες, να συμμετέχουν σε λαϊκά γλέντια και νεανικά ξεφαντώματα με τα μουσικά σχήματα που παρέλασαν από τις τρεις κεντρικές σκηνές.

Με αδιάκοπη δραστηριότητα κύλησε το πρόγραμμα και στα περίπτερα. Ξεχώρισαν: το Περίπτερο ΑΕΙ - ΤΕΙ, όπου παρουσιάστηκαν ερευνητικές εργασίες που απαντούσαν σε μια σειρά από αντιδραστικές αντιλήψεις που καλλιεργούνται στα αμφιθέατρα. Το Μαθητικό Στέκι, όπου παρουσιάστηκαν διαδραστικά παιχνίδια όπως το «Ακου τι είπαν... για τα ΕΠΑΛ», παιχνίδι Quizdom και προβλήθηκαν μαθητικές εργασίες πρότζεκτ.

Επίσης, στον Παιδότοπο τα πιτσιρίκια απασχολήθηκαν με χειροτεχνίες, παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Η Λιχουδοχώρα αλλάζει», αλλά και «κόλπα από ζογκλέρ σε ξυλοπόδαρα...», μάθημα χορού ζούμπα και λάτιν. Τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά συμμετείχαν στη δραστηριότητα «Εσύ τι ήξερες για τους δεινόσαυρους...;», φτιάχνοντας τις δικές τους εντυπωσιακές κατασκευές και πήραν μέρος στο παιχνίδι ερωτήσεων «Η ιστορία... αλλιώς».

Η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τη βαρβαρότητα


Στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που συνδέεται με τις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις και το οποίο έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις, και κυρίως στις αιτίες που το γεννούν, επικεντρώθηκε η συζήτηση στη Λαϊκή Σκηνή, με ομιλητές τον Σωτήρη Ζαριανόπουλο, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, και τον Κώστα Σιδηρόπουλο, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Οπως είπε ο Κ. Σιδηρόπουλος, «πρόκειται για ένα σοβαρό και για σύνθετο πολιτικό ζήτημα με διεθνείς και εσωτερικές, οικονομικές, κοινωνικές και ιδεολογικές πλευρές, με διάρκεια και με αρκετούς αστάθμητους παράγοντες.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, το γεγονός ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται ως βασική χώρα διέλευσης προς άλλα κράτη της ΕΕ ή ακόμα και πιο μόνιμης παραμονής ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων, θέτει πρόσθετα καθήκοντα για την εργατική τάξη και το κόμμα της, το ΚΚΕ, στην κατεύθυνση ανάδειξης των αιτιών του φαινομένου, σε συνδυασμό με την οργάνωση της λαϊκής αλληλεγγύης στον προσφυγικό - μεταναστευτικό πληθυσμό».

Ο Σ. Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι «ο καπιταλισμός, οι οργανισμοί του και οι αστικές κυβερνήσεις, μόνο ανεργία, φτώχεια, μισή ζωή για τους νέους, πολέμους, προσφυγιά και δυστυχία μπορεί πλέον να εγγυηθεί». Και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, για νέες αυταπάτες και απογοητεύσεις. Κάθε πρόβλημα πρέπει να γίνει σπίθα εργατικής - λαϊκής οργάνωσης και πάλης. Δεν μπορεί να υπάρχει πάλη με προοπτική αποτελεσματικότητας, αν δε συγκεντρώνει καθημερινά δυνάμεις για το ξερίζωμα αυτής της σαπίλας, την αντικαπιταλιστική ανατροπή, που θα απελευθερώσει τις πραγματικές δυνατότητες του ανθρώπου, βάζοντάς τες στην υπηρεσία των πραγματικών σύγχρονων αναγκών του.


Να γιατί η ανασύνταξη του κινήματος, να γιατί η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, να γιατί ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ. Παρά τις σημερινές δυσκολίες, ένα είναι βέβαιο: Η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τη βαρβαρότητα».

Το σημερινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Αφιέρωμα στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, πολιτική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (9.30 μ.μ.), συναυλία με τον Φίλιππο Πλιάτσικα.

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ: Χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουφαλίων, Χορευτικό από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμποχωρίου Ημαθίας, Ποντιακό γλέντι με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη, λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Regulators, D - Bags, Datsoon, Κίτρινα Ποδήλατα, Onirama.

Στον Παιδότοπο προγραμματίζεται συζήτηση με θέμα «Δυσκολίες μάθησης στο σχολείο, φταίνε τα παιδιά που δεν καταλαβαίνουν;» και ομιλήτρια την Χαρά Παπαϊωάννου, ψυχολόγο, στέλεχος του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ