Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για αναδιαρθρώσεις - πτωχεύσεις

«Οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν», επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας σχετικά με την επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην πτώχευση επιχειρήσεων. Το ζήτημα περιλαμβανόταν στην ατζέντα της συνάντησης που είχαν την Πέμπτη οι υπουργοί Γ. Σταθάκης, και Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, με τα κλιμάκια του κουαρτέτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δρομολογούνται δραστικές αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα. Σε αυτό το πλαίσιο, το σύνολο σχεδόν της διαδικασίας θα γίνεται εξωδικαστικά, στη βάση συμφωνιών μεταξύ των πιστωτών και των πτωχευμένων επιχειρήσεων, ενώ τα δικαστήρια θα είναι αρμόδια για την επικύρωση των συμφωνιών, ζητήματα που αναμένεται να προχωρήσουν με επόμενο νομοσχέδιο στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το κουαρτέτο δέχεται τη βασική αρχή, δηλαδή ένα μηχανισμό εκτός δικαστηρίων, ωστόσο «ενστάσεις» διατυπώνονται για το ποιος θα κάνει την αξιολόγηση βιωσιμότητας και ποιες επιχειρήσεις θα αφορά. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η «αξιολόγηση» για τις επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους θα γίνεται μόνο από ελεγκτικές εταιρείες.

Ταυτόχρονα, ερωτήματα ανακύπτουν γύρω από την προωθούμενη ρύθμιση διαγραφής οφειλών προς το Δημόσιο, που αφορούν σε ασφαλιστικές εισφορές και φόρους της εργοδοσίας. Κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι θα βρεθεί λύση και ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας.

Μεταξύ των βασικών αλλαγών που προγραμματίζονται, στην κατεύθυνση επιτάχυνσης της διαδικασίας, είναι και η δημιουργία ενός ειδικού σώματος. Κατά τις ίδιες πηγές, οι διαχειριστές αυτοί θα επεμβαίνουν γρήγορα και εξωδικαστικά στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση και επιδιώκουν την εξυγίανσή τους. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι έτοιμες, με τη μορφή νομοσχεδίου, έως το τέλος του μήνα.

Τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

Τα παραπάνω έρχονται να «κουμπώσουν» με τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Ως καθοριστικής σημασίας ζήτημα κρίνεται η διαμόρφωση νομοθεσίας για την αποβολή από τις επιχειρήσεις των «μη συνεργαζόμενων μετόχων». Αυτό, με τη σειρά του, ανοίγει ζήτημα ανακατατάξεων και αλλαγής μετοχικών συνθέσεων, ακόμη και στο εσωτερικό επιχειρηματικών ομίλων με προβληματικά δάνεια.

Επιπλέον, στη νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών, για ενέργειές τους που σχετίζονται με τις επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις (π.χ. «κουρέματα» δανείων κ.ά.).

Ολα αυτά δε για να ξεκαθαρίσει το τοπίο από επιχειρήσεις που ουσιαστικά έχουν καταστραφεί, ζόμπι τις λένε, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για νέες επενδύσεις με κρατική χρηματοδότηση και δάνεια, αλλά και να «καθαρίσουν» οι τράπεζες από βαρίδια, ώστε να μπορούν απρόσκοπτα, χωρίς κινδύνους, τουλάχιστον άμεσα, γιατί μακροπρόθεσμα ποιος μπορεί να εγγυηθεί, να δανειοδοτούν επενδύσεις και να κερδίζουν και οι ίδιες. Απ' όλα αυτά, βεβαίως, κανένα όφελος δεν έχει η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, που θα συνεχίζουν να ζουν με τσακισμένα δικαιώματα για να υπάρχει ανάκαμψη.

Οι αβεβαιότητες παραμονεύουν

«Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Κανείς δεν μπορεί να πει κάτι τέτοιο», είναι το μήνυμα που αποστέλλουν πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), στο πλαίσιο της χτεσινής συνάντησης του επικεφαλής της, Γ. Στουρνάρα, με τα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η διέξοδος από την κρίση προϋποθέτει την κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την προσέλκυση ικανής μάζας επενδύσεων, όπως δηλαδή υποδεικνύουν ο ΣΕΒ και άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Ως «κομβικό ζήτημα» για την προσέλκυση επενδύσεων αναφέρονται οι «χρήσεις γης», θέμα για το οποίο σχεδιάζονται παρεμβάσεις από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα σενάρια και τις εκτιμήσεις της ΤτΕ που συζητήθηκαν με τους «εταίρους», η κατρακύλα του παραγόμενου ΑΕΠ θα συνεχιστεί και στο φετινό 12μηνο με ρυθμό 0,3%, ενώ το «πρωτογενές πλεόνασμα» του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται στο 0,8%, δηλαδή πάνω και από το μνημονιακό στόχο (0,5%), εξαιτίας, βέβαια, της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Κάτω από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις (ολοκλήρωση «αξιολογήσεων κ.ά.), η ΤτΕ «βλέπει» ρυθμό ανάκαμψης 2,5% για το 2017, έναντι ρυθμού συρρίκνωσης πάνω από 26% από το 2008 μέχρι σήμερα.

«Για το 2017 αναμένουμε ανάκαμψη κυρίως από ξένες επενδύσεις, με την προϋπόθεση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί», επισημαίνεται από την ΤτΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ΤτΕ επανέλαβε στους «θεσμούς» τη θέση της για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, πρόταση η οποία φέρεται να βρίσκει «μεγάλη αποδοχή» στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε κάθε περίπτωση, η όποια «αλλαγή» των στόχων για τα πλεονάσματα προϋποθέτει την ολόπλευρη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, ενώ η μείωσή τους συνδέεται με μέτρα τόνωσης του εγχώριου κεφαλαίου (φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές κ.ά.).

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, σε έξι ανέρχονται τα διεθνή «funds» που έως τώρα έχουν υποβάλει αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), προκειμένου να αδειοδοτηθούν για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τραπεζικό στέλεχος, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ