Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
Η ύλη του τεύχους

Οσον αφορά το περιεχόμενο του τεύχους, το κείμενο με τίτλο «Το ΚΚ ως διαλεκτική ενότητα επαναστατικής θεωρίας και πολιτικής πράξης» φωτίζει τη σχέση μεταξύ αυτών των δύο στοιχείων. Παράλληλα, ξεχωρίζει τις βασικές λαθεμένες αντιλήψεις γύρω από το ζήτημα και τις αρνητικές τους συνέπειες στη σημερινή δράση των κομμουνιστών αλλά και σε όλη την πορεία του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Μέσα από την αναζήτηση των αιτιών αυτών των λαθών στο συνδυασμό αντικειμενικών συνθηκών και αδυναμιών του υποκειμενικού παράγοντα, προβάλλει την αναγκαιότητα ξεπεράσματός τους ως προϋπόθεση της ενίσχυσης του επαναστατικού χαρακτήρα των ΚΚ.

Με τη σχέση επαναστατικής θεωρίας και πράξης σε συνθήκες σοσιαλισμού, πιο συγκεκριμένα με τη σχέση επιστήμης - σοσιαλιστικής οικοδόμησης, ασχολείται και το άρθρο «Ο Ε. Β. Ιλιένκοφ και η σοβιετική φιλοσοφία». Σε αυτό παρουσιάζονται κάποιες κυρίαρχες αστικές και οπορτουνιστικές αντιλήψεις για τη σχέση του Ιλιένκοφ με τη σοβιετική φιλοσοφία, ενώ ο σχολιασμός αυτών των αντιλήψεων «γειώνεται» στο οικονομικό, πολιτικό και ιδεολογικό περιβάλλον που κυριαρχούσε στις διάφορες φάσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ. Η μαχητική στάση του Ιλιένκοφ «από τη σκοπιά του μαρξισμού - λενινισμού» αναδεικνύεται και στο γράμμα του με τίτλο «Σχετικά με την κατάσταση στη φιλοσοφία» που ακολουθεί.

Η ενότητα Ιδεολογία - Πολιτική ολοκληρώνεται με το κείμενο με τίτλο «Οι θέσεις της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για το κράτος, ενόψει του 2ου Συνεδρίου του». Σε αυτό αναδεικνύεται η ουσία μιας σειράς προτεινόμενων αλλαγών στο εποικοδόμημα, αλλά και των θεωρητικών θέσεων που στηρίζουν αυτές τις αλλαγές. Πρόκειται για ζητήματα που ιεραρχούνται προπαγανδιστικά από την κυβέρνηση και θ' αποτελέσουν βασικό συστατικό της διαπάλης το επόμενο διάστημα. Σε αυτά περιλαμβάνονται η θέση περί δυνατότητας φιλολαϊκού μετασχηματισμού του (αστικού) κράτους, η συνταγματική αναθεώρηση και οι σχετικές κυβερνητικές προτάσεις, το νέο εκλογικό σύστημα, η «άμεση δημοκρατία», η «καταπολέμηση της διαφθοράς» κ.λπ.

Επίσης, στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται δύο άρθρα που κωδικοποιούν τις εξελίξεις και τις προκλήσεις στο κίνημα. Το άρθρο με τίτλο «Για τα αγροτικά μπλόκα» παρουσιάζει την προετοιμασία των μπλόκων, το συσχετισμό και τη διαπάλη κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, την τακτική της κυβέρνησης, τη στάση των άλλων κομμάτων, καθώς και την παρέμβαση του ΚΚΕ και τα συμπεράσματα που αντλούνται από αυτήν την αγωνιστική περίοδο. Το άρθρο με τίτλο «Η δράση των νέων κομμουνιστών μέσα στο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα και στο ΜΑΣ» παρουσιάζει την κατάσταση του κινήματος και την πορεία ισχυροποίησης του ΜΑΣ τα 7 χρόνια της ύπαρξής του. Παράλληλα με τις δυσκολίες που θέτει στην παρέμβαση της ΚΝΕ η διαμορφωμένη κατάσταση, το άρθρο αναδεικνύει τις δυνατότητες που υπάρχουν, αλλά και τις προσαρμογές που απαιτούνται στη δουλειά της ΚΝΕ για την αξιοποίηση αυτών των δυνατοτήτων.

Τέλος, στο παρόν τεύχος δημοσιεύονται τα Κομματικά Ντοκουμέντα της περιόδου από 30.6.2016 έως 2.9.2016.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ