Σάββατο 17 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το αντεργατικό έκτρωμα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέα κινητοποίηση ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα «Ελ Κομρί» έγινε προχτές στο Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας, με τη συμμετοχή συνολικά 170.000 διαδηλωτών, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Θυμίζουμε ότι ο «Ελ Κομρί» διευκολύνει κι άλλο τις απολύσεις, διευρύνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, σμπαραλιάζει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ειδικά τις κλαδικές), γενικεύει την «αξιοποίηση» μαθητευομένων για τη μείωση του «κόστους εργασίας» κ.τ.λ.

Πολλοί εργαζόμενοι ζήτησαν την κατάργηση του νέου νόμου, διαδηλώνοντας όμως και ενάντια στην επίθεση που κλιμακώνεται σε πολλές εταιρείες. Για παράδειγμα, στο Μπελφόρ ξεχώρισε η συμμετοχή των εργατών στην «Αλστομ», που κατήγγειλαν τα σχέδια του επιχειρηματικού κολοσσού να κλείσει το τοπικό εργοστάσιο για να μεταφέρει την παραγωγή αλλού.

Στην πρωτεύουσα έγιναν συλλήψεις, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε αντλίες νερού και δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών.

Από τη μεριά της, η ηγεσία της ρεφορμιστικής CGT έχει αναγγείλει ότι ήταν η τελευταία από μια σειρά κινητοποιήσεων που ξεκίνησε το Μάρτη. Το μέλος του συνομοσπονδιακού γραφείου της οργάνωσης, Φαμπρίς Ανζέι, είπε ότι «μπορεί να γίνουν περιστασιακές κινητοποιήσεις», ενώ ο γγ της οργάνωσης FO, Ζαν Κλοντ Μεϊγί, δήλωσε ότι «οι νομικές υπηρεσίες εργάζονται σκληρά για να βρουν άξονες (δικαστικών παρεμβάσεων)...». Αντίστοιχες ήταν οι προσδοκίες που καλλιέργησε και ο επικεφαλής της CGT, Φιλίπ Μαρτίνες, λέγοντας πως θα ακολουθηθούν πλέον άλλες οδοί διαμαρτυρίας, μεταξύ άλλων και οι δικαστικές προσφυγές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ