«Παρηγοριά στον άρρωστο...» είναι οι εξαγγελίες που έκανε ο Αλ. Τσίπρας για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, σε ό,τι αφορά το «πάγωμα» των βεβαιωμένων οφειλών τους προς τα Ταμεία (ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ). Ακριβώς μια μέρα μετά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει πρωτίστως εισπρακτικό και όχι «κοινωνικό» χαρακτήρα, όπως προσπάθησε να το παρουσιάσει από την ομιλία του στη ΔΕΘ, διαφημίζοντάς το ως «ένα μέτρο - πραγματική ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες».
Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι «οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και τις 31/12/2016, παγώνουν, χωρίς βεβαίως να διαγραφούν, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του». Το συγκεκριμένο μέτρο απευθύνεται στους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, που κράτησαν με τα χίλια ζόρια ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους την περίοδο της κρίσης και τώρα σχοινοβατούν ανάμεσα στη μισοζωή και το λουκέτο, εξαιτίας των συσσωρευμένων χρεών, που αυξάνονται από τη φορομπηχτική - φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ, το 28,3% των εν ενεργεία μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει σήμερα καθυστερημένες οφειλές στον ΟΑΕΕ (τέσσερις στους 10, αν μιλάμε για φυσικά πρόσωπα). Τα χρέη αυτά συμπληρώνονται και γίνονται δυσβάσταχτα από τις οφειλές στην εφορία (15,9% των μικρομεσαίων), στις πρώην ΔΕΚΟ (μία στις πέντε επιχειρήσεις) και στις τράπεζες (μία στις τρεις, από τις οποίες το 11,6% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές).
Την οικονομική ένδεια των αυτοαπασχολούμενων επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι ένας στους δύο που μπήκε στην τελευταία ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές στον ΟΑΕΕ, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί και πετάχτηκε έξω! Επίσης, το 12,6% έχει ήδη χάσει τη ρύθμιση στην εφορία και περίπου 45.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με κατάσχεση ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, πάνω από 3 στις 10 επιχειρήσεις αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για το 2016, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κυρίως προς τα Ταμεία.
Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση βλέπει τον κίνδυνο να καταρρεύσουν το επόμενο διάστημα τα έσοδα του νέου ασφαλιστικού Οργανισμού (ΕΦΚΑ), στον οποίο εντάσσεται και ο ΟΑΕΕ. Γι' αυτό, καθ' ομολογία του πρωθυπουργού, βάζει προσωρινά στην άκρη τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΟΑΕΕ, επειδή τώρα «είναι η στιγμή να δώσουμε κάποιες ανάσες αλλά και ενέσεις ενίσχυσης του ΕΦΚΑ. Διότι αν οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώνουν εισφορές εξαιτίας συσσωρευμένων χρεών του παρελθόντος, ο ΕΦΚΑ θα έχει μια αδυναμία να σταθεί στα πόδια του».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου ότι «το πάγωμα των χρεών των προηγούμενων χρόνων δε σημαίνει και διαγραφή τους. Δε θα διαγραφούν τα χρέη. Απλά, κάποιος ο οποίος έχει ένα βουνό οφειλών, και άρα δεν μπορεί να πληρώσει ούτε αυτές και άρα να έχει ασφαλιστική ενημερότητα, δεν μπορεί να πληρώσει ούτε τις τρέχουσες οφειλές, μένει χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα». Αργά ή γρήγορα, επομένως, οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ θα κληθούν ξανά να «λογαριαστούν» με τον ΟΑΕΕ για τις οφειλές τους, όσο συνεπείς κι αν αποδειχτούν από εδώ και πέρα στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις...