Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αφετηρία για νέους επιθετικούς ταξικούς αγώνες

Η μαζική κινητοποίηση έδωσε απάντηση και στην προσπάθεια εξαπάτησης από την κυβέρνηση με τη Σύνοδο των μεσογειακών κρατών της ΕΕ

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Η καταδίκη των νέων μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης», αλλά και οι διεκδικήσεις του ταξικού κινήματος για ανάκτηση των απωλειών, κατάργηση των αντεργατικών νόμων και οργάνωση της πάλης με κριτήριο τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, βρέθηκαν στο επίκεντρο του χτεσινού συλλαλητηρίου που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Ταυτόχρονα, το συλλαλητήριο έδωσε απάντηση στην προσπάθεια εξαπάτησης του λαού από την κυβέρνηση, που κορυφώθηκε χτες με τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών από τις χώρες της Μεσογείου, απ' όπου σερβιρίστηκε ξαναζεσταμένο το παραμύθι του «άλλου μείγματος» διαχείρισης, που θα επιταχύνει την καπιταλιστική ανάκαμψη και θα σώσει τάχα το λαό.

Σ' αυτό το παραμύθι αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μαζεύτηκαν σήμερα εδώ οι αρχηγοί των χωρών του Νότου, σε μια φιέστα για να μας πουλήσουν παραμύθι, ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή, να αλλάξει ρότα, ότι οι νότιοι βιομήχανοι θα αλλάξουν το Βορρά με την αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής.

Ολοι μαζί, "βόρειοι" και "νότιοι" καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους, επιτίθενται στους λαούς και στα δικαιώματά μας. Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι: Ο Ολάντ, που πριν λίγους μήνες τσάκιζε τις διαδηλώσεις των εργαζομένων και τα δικαιώματά τους, ο εκπρόσωπος του Ραχόι από την Ισπανία της ανεργίας, των πλειστηριασμών. Ο Κόστα από την Πορτογαλία των μνημονίων, ο Ρέντσι και οι υπόλοιποι να συζητήσουν τι; Πώς θα καταφέρουν να δώσουν περισσότερο ζεστό χρήμα στο δικό μας κεφάλαιο για την αύξηση της κερδοφορίας».


Στην ομιλία του, σημείωσε ακόμα: «Τις επόμενες μέρες να ξεκινήσει η προετοιμασία για αποφασιστική απάντηση με μαζικά συλλαλητήρια, κλιμάκωση και με οξυμένες μορφές, για αποφασιστική σκληρή αναμέτρηση με απεργιακό αγώνα. Πάμε κόντρα στο ρεύμα με οργάνωση, με πνεύμα διεκδίκησης. Προετοιμάζουμε απεργιακή αναμέτρηση και αυτό σημαίνει σκληρή δουλειά οργάνωσης, συζήτησης και δράσης σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε χώρο, σε κάθε γειτονιά. Για τέτοια μεγάλη μάχη προετοιμαζόμαστε».

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Θωμάς Πάντζος, μέλος του ΔΣ της ΟΒΣΑ και της Γραμματείας Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, είπε ανάμεσα σε άλλα: «Δεν ξεγελιόμαστε από τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης περί δήθεν δίκαιης ανάπτυξης και στήριξης των μικρών επιχειρήσεων. Η αυταπάτη ότι με τη δουλειά μας θα τα καταφέρουμε, η προσμονή ότι κάποιος σωτήρας θα μας λύσει τα προβλήματα, έχει ήδη αποδειχτεί επιζήμια. Μαζί με τους εργαζόμενους, δυναμώνοντας τη συμμαχία μας, μπορούμε να υψώσουμε τοίχος αντίστασης, να ανακτηθούν οι μεγάλες απώλειες που μαστίζουν την καθημερινότητα των οικογενειών μας».

Τέλος, ο Ανέστης Μουτάφης, τεχνικός, εργαζόμενος στο «MEGA», μέλος του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ, μιλώντας εκ μέρους της Γραμματείας Τύπου και ΜΜΕ του ΠΑΜΕ, σημείωσε με αφορμή τη συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες: «Οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο παλεύουμε να σπάσουμε την αυταπάτη ότι πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για να σωθούν τα κανάλια. Με το δικό μας πλαίσιο πάλης, παλεύουμε για τη συσπείρωση δυνάμεων. Εχουν γίνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, μικρά αλλά ελπιδοφόρα. Συνεχίζουμε και παρά τις δυσκολίες, είμαστε αισιόδοξοι!».

Ακολούθησε πορεία προς το Σύνταγμα, με συνθήματα ενάντια στην πολιτική που μοιράζει φτώχεια στο λαό και προνόμια στους καπιταλιστές, όπως «600 ευρώ επίδομα ανεργίας, ούτε ευρώ στην εργοδοσία», «Αυξήσεις στους μισθούς, συμβάσεις κλαδικές, όχι άλλα προνόμια στους καπιταλιστές», «Εργάτη μη μειώνεις τις απαιτήσεις, στους ταξικούς αγώνες για νέες κατακτήσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ