Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Γραμμή υποταγής στους στόχους του κεφαλαίου

Συνέντευξη Τύπου έδωσε, χτες, στη Θεσσαλονίκη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όπου, παρά τα συνθήματα και τις αγωνιστικές κορόνες, ξεδίπλωσε για μια ακόμη φορά όλη τη γραμμή της υποταγής και της ενσωμάτωσης στους στόχους του κεφαλαίου: Την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Η χτεσινή συνέντευξη, αλλά και η κινητοποίηση που οργανώνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη η συνδικαλιστική πλειοψηφία, έχουν για σύνθημα «Τέρμα πια στις αυταπάτες. Βάζουμε τέλος στα πειράματα». Μ' αυτό το σύνθημα, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ καλούσαν χτες σε «κοινή δράση», επαληθεύοντας ότι το θράσος τους δεν έχει όρια. Πρόκειται για τους ίδιους που πρωτοστάτησαν στην καλλιέργεια αυταπατών στους εργαζόμενους για τη σημερινή κυβέρνηση και το «άλλο μείγμα διαχείρισης», παίζοντας ενεργό ρόλο στο παιχνίδι της κυβερνητικής εναλλαγής.

Με το ίδιο θράσος πιάστηκαν να κουνάνε το δάχτυλο στις συνδικαλιστικές δυνάμεις που αντιπαλεύουν στο κίνημα τη γραμμή της ταξικής συναίνεσης και υποταγής, ζητώντας υποκριτικά «να μη βγάζουμε μεταξύ μας τα μάτια απέναντι στη λαίλαπα που έρχεται», όταν με τη στάση τους έχουν συμβάλει στις ανατροπές που επιβαρύνουν διαρκώς τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Οι δυνάμεις της πλειοψηφίας δεν αμφισβητούν το στόχο της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά ζητάνε οι θυσίες στο βωμό του κεφαλαίου να γίνονται με «δίκαιο» τρόπο και μετά από «διάλογο» με τους κοινωνικούς εταίρους. Σ' αυτό το πνεύμα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε και χτες «προδομένη» από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που την έχει δήθεν στη γωνία. Την ίδια στιγμή, όμως, στελέχη της διεκδικούσαν με περηφάνια και για λογαριασμό της ΓΣΕΕ την πατρότητα του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εγκλώβισε το λαό και αναρριχήθηκε στη διακυβέρνηση.

Μάλιστα, ιδιαίτερο σημείο της χτεσινής συνέντευξης Τύπου αποτέλεσε η τοποθέτηση του επικεφαλής του ΜΕΤΑ (ΛΑΕ) στη ΓΣΕΕ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι θύμα της σημερινής κατάστασης, πέρα από την εργατική τάξη και τη μικρομεσαία επιχείρηση, είναι και το ελληνικό κεφάλαιο (!) με αφορμή την προσφυγή ξένων επιχειρηματικών ομίλων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για τη συμφωνία Μαρινόπουλου - Σκλαβενίτη. Προφανώς, το ελληνικό κεφάλαιο αποτελεί «κομμάτι του παζλ» των συμμαχιών και της «εθνικής στρατηγικής» που πρεσβεύει το ΜΕΤΑ.

Σχολιάζοντας όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου της ΓΣΕΕ, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «η γραμμή της πλειοψηφίας δοκιμάστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια, τόσο σε συνθήκες ανάπτυξης, όσο και κρίσης», με επώδυνες συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό. Καλεί τους εργαζόμενους «να δυναμώσουν τις απαιτήσεις τους, τους αγώνες τους, την οργάνωσή τους. Με τη συμμετοχή και με ταξικό σθένος να οργανώσουμε τους αγώνες του επόμενου διαστήματος για την απόκρουση του νέου γύρου της επίθεσης στα δικαιώματά μας και του χτυπήματος στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα στην απεργία που προετοιμάζουν».

Το ΠΑΜΕ επαναλαμβάνει ότι «στηρίζει τη σημαντική πρωτοβουλία δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων τόσο σε εθνικό, όσο και σε κλαδικό επίπεδο, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, καλύπτοντας παράλληλα τις απώλειες που έχουμε δεχτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια».

«Με ενιαίο μέτωπο απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους και τη μεγαλοεργοδοσία, στην ΕΕ και τους άλλους θεσμούς, στην κυβέρνηση και κόμματα που στηρίζουν με χέρια και με πόδια το σύστημα της εκμετάλλευσης, που μόνο δυστυχία φέρνει για τη συντριπτική λαϊκή πλειοψηφία, καλούμε εργαζόμενους, μικρομεσαίους αγρότες, επαγγελματίες, τη νεολαία και τις γυναίκες σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια», σε Αθήνα (χτες) και Θεσσαλονίκη (σήμερα), καταλήγει το σχόλιο του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org