Παρασκευή 3 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Εκδώστε τον μπιν Λάντεν»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για τη Νότια Ασία Κριστίνα Ρόκα πραγματοποίησε επαφές χτες με την πολιτική και διπλωματική ηγεσία του Πακιστάν, στον πρώτο σταθμό της ασιατικής περιοδείας της. Αλλά η είδηση δε βγήκε τόσο από τις επαφές της με τους Πακιστανούς, αλλά από μια επιμέρους συνάντηση της Ρόκα: αυτήν με τον πρεσβευτή των Ταλιμπάν, επικυρίαρχων του 95% του Αφγανιστάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ.

Η Ρόκα επανέλαβε την αμερικανική απαίτηση έκδοσης του Οσάμα μπιν Λάντεν, διευκρινίζοντας ότι θα αποτελούσε μια «αρχή» στη διαδικασία «προσέγγισης» Ουάσιγκτον - Καμπούλ, χωρίς όμως «αυτό να αποτελεί και πανάκεια». Ο Ζαΐφ, αποφεύγοντας επί της ουσίας να απαντήσει, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν θέλουν να επιλύσουν το θέμα διαμέσου «διαλόγου με τις ΗΠΑ» και, διπλωμάτης καθώς είναι, έσπευσε να πει ότι «δε θεωρούμε τις ΗΠΑ εχθρό».

Η Ρόκα εξέφρασε επίσης την «ανησυχία» της επειδή οι πολιτικές των Ταλιμπάν δυσχεραίνουν τη διανομή βοήθειας στους πληγέντες από την ξηρασία και τον εμφύλιο πρόσφυγες, τόσο στο Αφγανιστάν, όσο και στις γειτονικές χώρες (1,5 εκατ. στο Πακιστάν).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ