Τρίτη 2 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διευρύνεται το μέτωπο πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Με σταθερά βήματα διευρύνεται το μέτωπο πάλης με αιχμή τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Εναν μήνα μετά την πρωτοβουλία Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων να απευθύνουν κάλεσμα σε πλατιά συμπόρευση και αγώνα με προμετωπίδα αιτήματα που αφορούν τις ΣΣΕ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν συνυπογράψει το κείμενο ξεπερνούν πλέον τις 160. Ενδεικτικά, την περασμένη Παρασκευή το κοινό κείμενο - κάλεσμα αριθμούσε 161 υπογραφές, μεταξύ των οποίων από 17 Εργατικά Κέντρα και 12 Ομοσπονδίες.

Ανάμεσα στις υπογραφές που προστέθηκαν τις τελευταίες μέρες στο κοινό κάλεσμα περιλαμβάνονται και αυτές της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), καθώς και των Σωματείων Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, Εργαζομένων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πετρούπολης, Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες, στα καταστήματα και ΑΕ Αρκαδίας.

Οπως αναφέρουν στο κάλεσμα, οι συνδικαλιστικοί φορείς δεσμεύονται να αναλάβουν «το δικό τους μερίδιο ευθύνης στον ενιαίο, κοινό αγώνα της εργατικής τάξης». Στην κατεύθυνση αυτή σχεδιάζουν και υλοποιούν ήδη πρωτοβουλίες, μεταφέροντας πλατιά στους εργαζόμενους το κάλεσμα: «Κανένας κλάδος μόνος του, κανένα σωματείο μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενιαία κι οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Χρειάζεται να δυναμώσει η ενότητΑ των γραμμών της εργατικής τάξης, η οργάνωσή της στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους. Με κέντρο δράσης και πάλης κάθε χώρο δουλειάς, με βελτίωση της λειτουργίας των σωματείων, των Επιτροπών Αγώνα, να συγκεντρώσουμε και προετοιμάσουμε δυνάμεις που θα μπουν μπροστά στο απαιτητικό αυτό μέτωπο πάλης. Με ενημέρωση, συσπείρωση και κινητοποίηση περισσότερων δυνάμεων. Με καλή προετοιμασία και συζήτηση για το πλαίσιο διεκδικήσεων, το σχεδιασμό και τις μορφές αγώνα. Με την κοινή δράση να ξεπεράσουμε απόψεις που δε δίνουν διέξοδο, που λένε ότι "τίποτα δεν αλλάζει", "τίποτα δεν μπορεί να γίνει"».

Στη Λευκάδα

Συλλαλητήριο με αιχμή τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας οργανώνει αύριο, Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στον Αη Μηνά, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας. Το Εργατικό Κέντρο είναι μια από τις δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που συνυπογράφουν κοινό κείμενο - κάλεσμα και αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που φέρνουν τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ στην ημερήσια διάταξη της πάλης.

Ξεχωριστή θέση στην αυριανή κινητοποίηση έχει το ζήτημα της Υγείας και της προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, αφού, όπως τονίζει το Εργατικό Κέντρο, «η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αφορά και αυτά τα ζητήματα, δεν είναι μόνο το ζήτημα του μισθού». Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, τα προβλήματα στο νησί της Λευκάδας έχουν χτυπήσει «κόκκινο», με την απαξίωση του Κέντρου Υγείας στη Βασιλική και την υποβάθμιση του νοσοκομείου. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις συνθήκες εντατικοποίησης που επικρατούν στους χώρους δουλειάς, φθείροντας την υγεία των εργαζομένων: «Είναι αδύνατον ο οργανισμός του εργαζόμενου να ακολουθήσει τα 12ωρα, τα 14ωρα ορθοστασίας, τρεξίματος, εντατικής δουλειάς που χρειάζεται η "τουριστική ανάπτυξή" τους. Στον κλάδο των ιδιωτικών υπαλλήλων τα πολλά πόστα, τα κουβαλήματα σε αποθήκες κ.λπ., ακόμα και σε γυναίκες είναι συχνό φαινόμενο. Ακόμα και νέοι άνθρωποι στο τέλος της σεζόν είναι τσακισμένοι και με διάφορα μυοσκελετικά προβλήματα, τα οποία καλούνται να τα αντιμετωπίσουν στην καλύτερη περίπτωση με το επίδομα και ψάχνοντας παράλληλα για "μαύρη" δουλειά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ