Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΕΥΚΑΔΑ
Στα δικαστήρια σέρνει συνδικαλιστές κατασκευαστικός όμιλος

Μία ακόμα συνδικαλιστική δίωξη, από τις δεκάδες του τελευταίου διαστήματος, βρίσκεται σε εξέλιξη με στόχο να καμφθεί το αγωνιστικό φρόνιμα του λάου και να χτυπηθεί το δικαίωμα στην απεργία, αυτήν τη φορά στη Λευκάδα, με την κλήτευση του Αλέξανδρου Βεροιώτη, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας και μέλους της Επιτροπής Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ, και του Γεράσιμου Βεροιώτη, προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Λευκάδας και μέλους της ΤΕ Λευκάδας του ΚΚΕ, σε δίκη στις 19/1/2023 από την εταιρεία «Μπακαλάρος Κατασκευαστική ΑΕ».

Η συνδικαλιστική δίωξη αφορά παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Λευκάδας σε εργοτάξιο οδοποιίας στο Νυδρί την Πρωτομαγιά του 2021, με στόχο την περιφρούρηση της απεργίας. Συγκεκριμένα, η εργοδοσία προσπάθησε να στείλει τους εργαζόμενους στη δουλειά, κίνηση που αποτράπηκε μετά από παρέμβαση των συνδικαλιστών. Τότε η εργοδοσία κινήθηκε ενάντια στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου με ερπυστριοφόρο όχημα, τραυματίζοντάς τον στο πόδι και στο χέρι! Ακολούθησαν μηνύσεις από την πλευρά της εργοδοσίας, η οποία σήμερα σέρνει στα δικαστήρια τα συνδικαλιστικά στελέχη για «εξυβριστική διάθεση, απειλή σωματικής ακεραιότητας και ασφάλειας των μηχανημάτων».

Πρόκληση χαρακτηρίζει την παραπάνω στάση της εργοδοσίας η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι «είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι τέτοιες τακτικές θα τρομοκρατήσουν τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους». Προσθέτει δε ότι η κατασκευαστική αντί να τρέχει στα δικαστήρια τους πρωτοπόρους συνδικαλιστές πρέπει να εφαρμόσει άμεσα, όπως υποχρεούται, τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των Οικοδόμων σε όποια έργα αναλαμβάνει, να πάρει μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων και να κολλάει όλα τα ένσημα με το σωστό ημερομίσθιο, και όχι το αντίθετο, όπως έχει καταγγελθεί από εργαζόμενους.

Η ΚΟ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ

Αντίστοιχα, η ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη δίωξη έρχεται να προστεθεί στις εκατοντάδες διώξεις αγωνιστών συνδικαλιστών σε όλη την Ελλάδα που τολμούν να διεκδικούν, να απεργούν, να αγωνίζονται για αξιοπρεπή μεροκάματα, για να μη δουλεύουν ήλιο με ήλιο, να μη σακατεύονται καθημερινά λόγω της έλλειψης μέτρων υγείας και ασφάλειας στα εργοτάξια, όπως σε αυτό του συγκεκριμένου εργολάβου.

Υπογραμμίζεται επίσης στην ανακοίνωση ότι οι οικοδόμοι αλλά και οι άλλοι εργαζόμενοι έχουν πληρώσει κυριολεκτικά με το αίμα τους το «θαύμα της τουριστικής ανάπτυξης» που διαφημίζουν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις, ενώ τονίζονται και οι ευθύνες των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που όλα αυτά τα χρόνια συναγωνίζονται σε αντεργατικά μέτρα και νόμους, στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

«Δυστυχώς για τον συγκεκριμένο τραμπούκο μεγαλοεργολάβο, εδώ δεν είναι Κατάρ. Ούτε μπορεί να κάνει λόμπινγκ με την Καϊλή. Για κακή του τύχη, δεν έχει να κάνει με τον Luca Vincentini (γγ της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων - ITUC) και τους ομοϊδεάτες του, εργοδοτικούς συνδικαλιστές στη ΓΣΕΕ του Παναγόπουλου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Επιτροπή Περιοχής και απευθύνει κάλεσμα στους οικοδόμους της Λευκάδας, συνολικά στους εργαζόμενους της περιοχής να γίνουν ασπίδα για τους πρωτοπόρους εργάτες και συνδικαλιστές, να δυναμώσουν τα σωματεία και το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας.

  • Την απαράδεκτη δίωξη καταγγέλλει και η Τομεακή Επιτροπή Λευκάδας του ΚΚΕ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ