Και συρο-ρωσική επιχείρηση για το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων στο Χαλέπι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--
Την επίσπευση εξελίξεων σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο φαίνεται να προκαλεί η πλήρης περικύκλωση της πόλης Χαλέπι χτες από το συριακό στρατό, μετά την ανακατάληψη της συνοικίας Μπάνι Ζέιντ, της τελευταίας που απέμενε στα χέρια αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών.
Λίγες ώρες μετά την ανακατάληψη, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ, εξέδωσε προεδρικό διάταγμα, ανακοινώνοντας τη χορήγηση αμνηστίας σε όλους όσοι καταζητούνται από τη Δικαιοσύνη και παραδώσουν όπλα μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Στο ίδιο διάταγμα αναφέρεται μάλιστα πως όσοι ένοπλοι αφήσουν ελεύθερους αιχμαλώτους, χωρίς αντάλλαγμα, μέσα στον επόμενο ένα μήνα θα απαλλαχθούν από κάθε ποινή εάν υπάρχουν σε βάρος τους κατηγορίες...
Αμέσως μετά Σύροι και Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη δημιουργία τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων και ενός τέταρτου για τη διαφυγή ενόπλων (τζιχαντιστών και «μετριοπαθών») στο βόρειο τμήμα της πόλης με κατεύθυνση την περιοχή Καστέλο, πετώντας μάλιστα και σχετικά φέιγ βολάν σε περιοχές του βόρειου Χαλεπίου. Επιπλέον, μουσουλμάνοι ιερωμένοι κάλεσαν τον κόσμο να παραδώσει τα όπλα, ενώ ο κυβερνήτης της ομώνυμης επαρχίας, Μοχάμεντ Ολμπι, διαβεβαίωσε πως θα προσφερθούν προσωρινά καταλύματα σε όλους όσοι κάνουν χρήση των διαδρόμων.
Αν και το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ μετέδωσε πως δεκάδες αντικαθεστωτικοί παραδόθηκαν δίνοντας τα όπλα τους, φαίνεται πως η ρωσο-συριακή πρωτοβουλία αντιμετωπίστηκε - αρχικά τουλάχιστον - με επιφύλαξη, καθώς δεν αναφέρθηκαν άμεσα ούτε παραδόσεις όπλων, ούτε διελεύσεις ενόπλων.
Σε διπλωματικό - στρατιωτικό επίπεδο αναφέρθηκε και μία ακόμη ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ανακοίνωσε πως αναχώρησε χτες από τη Μόσχα με προορισμό τη Γενεύη ο Ρώσος στρατηγός Σ. Γκαντχιμαγκομέντοφ μαζί με άλλους Ρώσους εμπειρογνώμονες ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με βασικό θέμα τη συζήτηση «της κρίσης στην πόλη Χαλέπι».
Στη Γενεύη, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, εξέφρασε την επιθυμία του να δει πώς θα μπορούσε ο ΟΗΕ να συντονίσει με τη Ρωσία ένα σχέδιο βοήθειας των αμάχων στο Χαλέπι και τον εκεί αφοπλισμό αντικαθεστωτικών ενόπλων. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα μεταβεί σύντομα στην Τεχεράνη, ώστε να ενημερώσει το Ιράν για την πρόσφατη ρωσο-αμερικανική συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας στη Συρία...
Στον αντίποδα αυτών, οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερό, και Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσαν τη συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της να τερματίσουν την «καταστροφική πολιορκία» του Χαλεπίου, επειδή «παραβιάζει τη συμφωνία παύσης πυρός του Μονάχου και το διεθνές Δίκαιο». Κάτι βέβαια που δεν έκαναν όσον καιρό η μισή πόλη ήταν υπό την κατοχή των αντικαθεστωτικών...
Επιπροσθέτως, χτες ο υπαρχηγός της «Αλ Κάιντα», Αχμεντ Χασάν Αμπού ελ Χέιρ, σε εξάλεπτο ηχητικό μήνυμά του που κυκλοφόρησε μέσω Διαδικτύου κάλεσε τους τζιχαντιστές της οργάνωσης «Μέτωπο Νούσρα» να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να «προστατεύσουν τα συμφέροντα του Ισλάμ, των Μουσουλμάνων και να συγκροτήσουν μία καλή ισλαμική κυβέρνηση στη Συρία» και ότι του επιτρέπεται να σπάσει τους δεσμούς του με τη «μητρική» οργάνωση, προκειμένου να διαφυλάξει την ενότητά του.
Το μήνυμα του υπαρχηγού της« Αλ Κάιντα» εμφανίζεται λίγες μέρες αφότου έγινε γνωστό πως ο αρχηγός του «Μετώπου Νούσρα», Αμπού Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι, ετοιμάζεται να αλλάξει το όνομα και τη σημαία της τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά όχι ταυτότητα, με την προσδοκία πως έτσι θα μπορέσουν να γλιτώσουν από τις - κατά τα φαινόμενα - επικείμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις ΗΠΑ - Ρωσίας στη Συρία...
Τέλος, έκθεση της οργάνωσης «Βαλκανικό Δίκτυο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας», που δημοσίευσε χτες η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», υποστηρίζει ότι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εξήγαγαν σε Συρία και άλλες χώρες της Μ. Ανατολής όπλα αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και πολλά από αυτά έπεσαν σε χέρια τζιχαντιστών.