ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Οσες διαβεβαιώσεις και αν παρέχουν οι πολιτικοί ηγέτες, τίποτα δεν μπορεί να καθησυχάσει τους αναλυτές και πολύ περισσότερο τους εργαζόμενους ότι η οικονομία ναι μεν διέρχεται μία κάμψη, αλλά «όλα θα πάνε καλύτερα». Και οι αριθμοί και τα στοιχεία που συνήθως χρησιμοποιούνται ως πήχης για τις οικονομίες των χωρών ή για να μπορέσουν να αποκρύψουν την πραγματικότητα, έρχονται να αποκαλύψουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός». Και ο «βασιλιάς», στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι άλλος από τις ΗΠΑ, τη «μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη». Ενώ και οι προβλέψεις για το μέλλον κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι, ενώ τα σημάδια της ύφεσης έχουν γίνει αντιληπτά και στη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις υπόλοιπες χώρες του «κλαμπ των ισχυρών».
Πιο συγκεκριμένα και πιο ρεαλιστικά, ο δείκτης NAPM, της αμερικανικής βιομηχανίας σημείωσε πτώση τον Ιούλη, πέφτοντας στο 43,6% - χαμηλότερος και από την πρόβλεψη του 44,5 που είχαν κάνει οι οικονομικοί αναλυτές για λογαριασμό του Bloomberg News - από το 44,7% τον Ιούνη, που αποτελεί το δωδέκατο μήνα κατά τον οποίο η βιομηχανία των ΗΠΑ συνεχίζει να συρρικνώνεται, ενώ η πτώση του δείκτη κάτω από το 50 ερμηνεύεται ως μείωση της βιομηχανικής παραγωγής. «Αν εξαιρέσουμε τα αυτοκίνητα, οι προοπτικές δεν είναι καλές», δήλωσε ο Κρίστοφερ Ράπκι, οικονομικός αναλυτής της τράπεζας Tokyo -Mitsubishi στη Νέα Υόρκη, λίγο πριν δημοσιευτούν τα στοιχεία για το δείκτη NAPM. «Η οικονομία», πρόσθεσε, «θα συνεχίσει να είναι ρευστή για μεγάλο διάστημα».
Εκτός αυτού, στο 116,5 υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Ιούλη, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν οριακή άνοδο στο 118, από το αρχικό 117,9 του Ιούνη.