Σάββατο 16 Ιούλη 2016 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ»
Ελλοχεύουν κίνδυνοι για τα λαϊκά δικαιώματα

Επικίνδυνες εξελίξεις σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων προμηνύει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κύρωση απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας 2013/40/ΕΕ που αφορούν στο «έγκλημα στον Κυβερνοχώρο», την «ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης, που διαπράττονται μέσω Συστημάτων Υπολογιστών» και «τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών και την αντικατάσταση της απόφασης».

Εντελώς ενδεικτικά, με πρόσχημα την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο, αλλά και τις «κυβερνοεπιθέσεις» σε στοιχεία κρατών, τράπεζες, μονοπωλιακούς ομίλους κ.ά., περνάνε διατάξεις που δίνουν το ελεύθερο στις διωκτικές αρχές ακόμα και για προληπτική άρση απορρήτων των επικοινωνιών και την έρευνα, τη συλλογή και κατάσχεση στοιχείων από υπολογιστές ή δίκτυα υπολογιστών.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε ότι «με τη θέσπιση των μέτρων» που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, «επιδιώκονται πολλαπλοί στόχοι, όπως η θωράκιση της λειτουργίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και των αστικών κρατών, που αξιοποιούν όλο και περισσότερο στη λειτουργία τους τα πληροφοριακά συστήματα, η εκμετάλλευση της τεράστιας αγοράς των μέτρων ασφαλείας στον κυβερνοχώρο, η αυξανόμενη αστυνόμευση του διαδικτύου στο όνομα της αντιμετώπισης κρατικών ή τρομοκρατικών επιθέσεων και, κατά συνέπεια, η επιβολή νέων κατασταλτικών μέτρων σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών».

Οπως επισήμανε, «η αντιμετώπιση και ο προληπτικός έλεγχος των εγκλημάτων του κυβερνοχώρου, όπως είναι φυσικό, θα οδηγήσει σε ένα αυστηρότερο κατασταλτικού χαρακτήρα έλεγχο πάνω στο διαδίκτυο, αλλά και στους χρήστες του. Αυτό μπορεί να δρομολογήσει επικίνδυνες εξελίξεις σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών. Οπως ανοιχτή παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών».

Ειδικά με την οδηγία, προωθείται το «αντιδραστικό δόγμα του ενιαίου χώρου ασφάλειας και οικοδόμησης του γνωστού αντιδραστικού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πέρα από το χώρο των κρατικών οντοτήτων και στον κυβερνοχώρο. Με τον τρόπο αυτό επεκτείνεται η εφαρμογή των τρομονόμων και στις δραστηριότητες του διαδικτύου και μάλιστα με τρόπο που διεισδύει στην καθημερινότητα του συνόλου των χρηστών».

Οσο για την ψήφο επί της αρχής, ο Μ. Συντυχάκης επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. «Υπέρ» στο νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισαν «θετικό» και «προοδευτικό νομοθέτημα», ψήφισαν, εκτός από τα κυβερνητικά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ενωση Κεντρώων. Το Ποτάμι επιφυλάχθηκε. Ο εκπρόσωπος της ΧΑ αν και ήταν στην Επιτροπή δεν τοποθετήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ