Σάββατο 16 Ιούλη 2016 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Πολύνεκρο μακελειό στην παραλιακή λεωφόρο της τουριστικής Νίκαιας
  • Φορτηγό όρμησε σε πλήθος συγκεντρωμένων μόλις τέλειωσαν οι εκδηλώσεις, για την επέτειο από την άλωση της Βαστίλλης. Πάνω από 80 οι νεκροί και πάνω από 200 οι τραυματίες

Το φορτηγό που σταμάτησε μετά από μια ξέφρενη πορεία σχεδόν 2 χιλιομέτρων και έχοντας παρασύρει δεκάδες στο θάνατο
Το φορτηγό που σταμάτησε μετά από μια ξέφρενη πορεία σχεδόν 2 χιλιομέτρων και έχοντας παρασύρει δεκάδες στο θάνατο
ΠΑΡΙΣΙ - ΝΙΚΑΙΑ.--

Νέο «λουτρό αίματος» σημειώθηκε στη Γαλλία, αυτή τη φορά στη νότια πόλη της Νίκαιας, όπου αργά το βράδυ της Πέμπτης ένα φορτηγό - ψυγείο όρμησε σε πλήθος συγκεντρωμένων, στην παραλιακή λεωφόρο Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ. Μετά από μια ξέφρενη πορεία σχεδόν δύο χιλιομέτρων και αφού είχε εισβάλει στο κέντρο ενός από τους πολυτελέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, το φορτηγό παρέσυρε δεκάδες ανθρώπους στο θάνατο, πληγώνοντας σοβαρά πολύ περισσότερους. Η περιοχή γέμισε πτώματα και τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους ήταν πολλά παιδιά, με δεδομένο ότι όλα έγιναν λίγο μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για τη 227η επέτειο από την άλωση της Βαστίλλης, που παρακολουθούσαν πάρα πολλές οικογένειες, ντόπιων και τουριστών.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών έκανε λόγο για 84 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες, στους οποίους συγκαταλέγονταν 57 παιδιά. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, πάνω από 50 άτομα νοσηλεύονταν σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τις αρχές της πόλης, την ώρα της επίθεσης στη Λεζ Ανγκλέ βρίσκονταν 30.000 άνθρωποι.

Το νέο μακελειό, πριν ακόμα γίνει ανάληψη ευθύνης από κάποια οργάνωση, συνδέθηκε με την όλη συζήτηση για τις ανάγκες του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και του «Ισλαμικού Κράτους», πρώτα από τη γαλλική κυβέρνηση αλλά και όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η παραλιακή λεωφόρος γέμισε σορούς και τραυματίες
Η παραλιακή λεωφόρος γέμισε σορούς και τραυματίες
Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι ακόμα μια φορά πολλά. Χτες το απόγευμα, ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολίνς, σε μια λιτή δήλωση ανέφερε ότι από τις έρευνες μέσα στο φορτηγό - ψυγείο βρέθηκε κινητό τηλέφωνο και «διάφορα έγγραφα» που βοήθησαν στην ταυτοποίηση του οδηγού. Σύμφωνα με τις αρχές, πρόκειται για τον Γαλλοτυνήσιο 31χρονο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ, οδηγό, που ήταν γνωστός «σε εθνικό επίπεδο» στις αρχές για «βίαιη συμπεριφορά» αλλά όχι ως υποστηρικτής «ριζοσπαστικών» απόψεων. Στο φορτηγό βρέθηκαν ακόμα ένα αυτόματο όπλο και άλλα, ψεύτικα, όπλα. Ο Μπουλέλ χαρακτηρίστηκε «τρομοκράτης», εξηγήθηκε ωστόσο ότι ερευνώνται οι «ενδεχόμενοι δεσμοί» του με «τρομοκρατικές ομάδες» καθώς (μέχρι χτες) δεν είχε γίνει ανάληψη ευθύνης. Επίσης, συνεχίζονταν οι έρευνες για το αν ο οδηγός είχε δράσει μόνος ή με συνεργούς. Αδιευκρίνιστο έμενε το αν το πλήθος, εκτός από το φορτηγό, δέχτηκε και πυρά από όπλο που χρησιμοποίησε ο 31χρονος, ο οποίος μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς τελικά σκοτώθηκε από τα πυρά τους.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το νέο περιστατικό έγινε σε μια περίοδο που αναζωπυρώνεται η συζήτηση για τις συνεργασίες για την ασφάλεια και άμυνα της Ευρώπης, στο φόντο διαφόρων εξελίξεων (από το Brexit μέχρι και τις διπλωματικές ζυμώσεις στη Μέση Ανατολή).

Νέα παράταση του «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης»

Ο Φρανσουά Ολάντ, σε διάγγελμά του λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής, μίλησε για επίθεση «της οποίας τον τρομοκρατικό χαρακτήρα δεν μπορούμε να αρνηθούμε», και ανακοίνωσε:

  • Παρατείνεται για ένα ακόμα τρίμηνο το καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» που, μόλις προχτές ο Ολάντ είχε πει ότι «δε θα είχε κανένα νόημα» να παραταθεί πάλι και κανονικά θα έληγε στις 26 Ιούλη.
  • Διατηρείται σε «υψηλό επίπεδο» η επιχείρηση «Σεντινέλ», με βάση την οποία μάχιμα στρατεύματα περιπολούν σε δρόμους και κεντρικά σημεία και την οποία ΜΜΕ χαρακτηρίζουν «την πρώτη στρατιωτική επιχείρηση σε καιρό ειρήνης στην ηπειρωτική Γαλλία». Δέκα χιλιάδες στρατιώτες πέρα από χωροφύλακες και αστυνομικούς θα μένουν «κινητοποιημένοι». Γενικά κάλεσε σε αυξημένη ετοιμότητα για ανάπτυξη δυνάμεων ασφαλείας «σε όλα τα σημεία όπου θα χρειαστεί και ιδιαίτερα στον έλεγχο των συνόρων F. Molins».
  • Τέλος, επισήμανε ότι «θα ενισχύσουμε τις ενέργειές μας στη Συρία και το Ιράκ», ελάχιστες μέρες αφού είχε αναγγείλει πως το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ» επιστρέφει στην ανατολική Μεσόγειο και θα αυξηθούν οι Γάλλοι εκπαιδευτές προς στήριξη του ιρακινού στρατού.
«Μακροσκελής μάχη μπροστά μας»

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος που ξεκινά από σήμερα. Πάντως, γαλλικά ΜΜΕ τόνιζαν ότι η Νίκαια είναι μια από τις καλύτερα παρακολουθούμενες πόλεις της χώρας, με 11 κάμερες σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο.

Χτες το απόγευμα, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, έκανε νέες δηλώσεις, από τη Νίκαια όπου συμμετείχε σε σύσκεψη αξιωματούχων για την πορεία της έρευνας. Χαρακτήρισε «περηφάνια της Γαλλίας» τις δυνάμεις ασφαλείας και έκανε λόγο για «μακροσκελή μάχη» που έχουμε μπροστά μας», για «εχθρό που θα συνεχίσει να απειλεί όλους τους λαούς και τις χώρες που έχουν ως αξία την ελευθερία». Σημείωσε ακόμα πως ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί τη Γαλλία και σκέφτεται ότι «είμαστε μια ισχυρή χώρα, που μπορεί να υπερνικήσει οποιαδήποτε εμπόδια».

Διεθνείς αντιδράσεις

Στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε την επίθεση τονίζοντας ότι «είμαστε αλληλέγγυοι με τη Γαλλία, τον παλιότερο σύμμαχό μας, τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τέτοια επίθεση».

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι η χώρα της «βρίσκεται στο πλευρό της Γαλλίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», ενώ ο Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ μίλησε για «επίθεση εναντίον του συνόλου του ελεύθερου κόσμου».

Από τη Μόσχα, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, προσφωνώντας τον Γάλλο ομόλογό του «αγαπητέ Φρανσουά», υπογράμμισε «ακόμα μια φορά ότι η τρομοκρατία μπορεί να νικηθεί μόνο μέσα από κοινές προσπάθειες».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισήμανε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει τη Γαλλία μαζί με τα υπόλοιπα κράτη - μέλη στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Σαουδική Αραβία, επίσης, διαβεβαίωσε τη «φίλη» Γαλλία για την «αλληλεγγύη» της στην αντιμετώπιση των «τρομοκρατικών ενεργειών σε όλες τις μορφές τους», ενώ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σημείωσαν ότι «πρέπει να συνεργαστούμε χωρίς δισταγμό για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Δηλώσεις και ανακοινώσεις καταδίκης εξέδωσαν δεκάδες ακόμα κυβερνήσεις από όλες τις ηπείρους.

  • Ανακοίνωση για την επίθεση στη Νίκαια, εξέδωσε και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, που επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα ότι «εκατόμβες νεκρών χρειάζονται καθημερινά για να ευοδωθούν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών για την παγκόσμια κυριαρχία τους, για το ξαναμοίρασμα εδαφών και αγορών, για την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών, κύρια ενεργειακών, και των οδών μεταφοράς τους».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ