Πέμπτη 7 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΤΟΜ ΤΙΚΒΕΡ
Ενα ολόγραμμα για τον βασιλιά

Το μυθιστόρημα του Ντέιβ Ενγκερς είναι μια ιστορία για έναν πλήρως ηττημένο μεσήλικα από την Αμερική, που βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία για να εκπληρώσει ένα βαθύ του παλιό αμερικανικό όνειρο και να σωθεί οικονομικά.

Η ταινία του Τίκβερ, παράδοξη και τόσο αληθινή, σώζεται από τον Τομ Χανκς, που υποδύεται τον Αμερικάνο σε ξένη χώρα, με όλη του τη γοητεία και τις ενοχές. Η αφήγηση του Τίκβερ κάπου αιχμαλωτίζει, ενώ καυτηριάζει σε δεύτερο επίπεδο τον οικονομικό ξεπεσμό της δυτικής νοοτροπίας, που απλώνει τα πλοκάμια της μέχρι την έρημο της Μέσης Ανατολής.

Η ιστορία κωμικοτραγική, φτερουγίζει χορεύοντας στον άνεμο της ερήμου σαν τη γραβάτα του Αλαν Κλέι, ίδια το κίτρινο κασκόλ του Μικρού Πρίγκιπα. Ο Αλαν στέκεται ορθός κάπου έξω από το Ντουμπάι, σε μια προβαλλόμενη πόλη, σε μια οφθαλμαπάτη...

Η αποστολή του τεχνικού Κλέι είναι να καταφέρει να πουλήσει ένα σύστημα διασκέψεων με ολογράμματα στο μονάρχη της Σαουδικής Αραβίας. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα σωθεί η καριέρα του, οι πανεπιστημιακές σπουδές της κόρης του και άλλα πολλά.

Η ζωή του Κλέι βρίσκεται σε κίνδυνο, τα πάντα όμως μοιάζουν δυνατά στη χώρα που βρέθηκε. Τα λευκά κοστούμια των σεΐχηδων, όπως και τα παλαιστινιακά μαντήλια, μοιάζουν καθαρά και τραγανά, δεν στέλνουν τα συνήθη πολεμικά σημάδια. Τα έντονα τιρκουάζ νερά γλείφουν την ονειρεμένη άμμο της ερήμου. Απαξάπαντες δε μιλούν αγγλικά Οξφόρδης.

Ωστόσο, δεν συμβαίνει τίποτα σε αυτήν την ταινία, ανομοιόμορφη διασταύρωση από κωμωδίες του '80. Οι καλοαρθρωμένες φράσεις του φροντισμένου γραμματέα διαχέουν μόνο παραπληροφόρηση. Και ο βασιλιάς πάντα βρίσκεται στο δρόμο, αλλά ποτέ δεν φτάνει.

Με τους: Τομ Χανκς, Σαρίτα Σαουντάρι κ.ά.

Παραγωγή: «A hologram for the King», ΗΠΑ (2016)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ