Τα μέτρα για τους σεισμοπαθείς της Σκύρου, που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, έχουν «ίδια γεύση» με τα μέτρα ανεπαρκούς αποκατάστασης των ζημιών της Αθήνας. Μέχρι στιγμής, δεν προβλέπεται καμία αποζημίωση για τα καταπλακωμένα από βράχους ΙΧ
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση διαψεύδει κάθε ελπίδα των σεισμοπλήκτων της Σκύρου για ουσιαστική και πλήρη αποκατάσταση, κάτι που ισχύει και για τους κατοίκους της Αθήνας και όλων των άλλων περιοχών που επλήγησαν πρόσφατα από σεισμούς. Αλλωστε, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, τα μέτρα και για τη Σκύρο είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά της Αθήνας. Συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, είχαν υποβληθεί συνολικά 460 αιτήσεις για αυτοψία. Τα κλιμάκια του ΥΠΕΧΩΔΕ είχαν διενεργήσει αυτοψία στα 400 από αυτά τα κτίσματα από όπου προκύπτει: Τα 5 χαρακτηρίστηκαν κόκκινα (κυρίως σταύλοι και αποθήκες) και τα 76 κίτρινα, ενώ τα υπόλοιπα 319 πράσινα.
Σοβαρό παραμένει το πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού, το οποίο προσωρινά επιλύεται με τη μεταφορά νερού από το Λαύριο με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και με την εκμετάλλευση τριών εφεδρικών γεωτρήσεων. Το ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρει ότι εφόσον τις επόμενες μέρες δεν επανέλθει η παροχή στην πηγή Αναβάλσα (όπως αναμένουν οι γεωλόγοι), τότε μαζί με το ΙΓΜΕ θα προχωρήσει στη διάνοιξη νέων γεωτρήσεων πάνω από την πηγή για τη δημιουργία νέας υδρομάστευσης.
Εξίσου σοβαρό είναι και το πρόβλημα των κατολισθήσεων, καθώς διαπιστώθηκε ότι παραμένει ενεργό για ενδεχόμενη νέα κατολίσθηση ένα μεγάλο μέτωπο με ασταθή και αποσαθρωμένα πετρώματα και έντονες ρηγματώσεις που εμφανίζονται στην κορυφή και στην πλαγιά του λόφου.
Κάτω από τις συνθήκες αυτές, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα άμεσα μέτρα:
Οπως έγραψε ο «Ρ» και χτες, σε δεύτερη φάση προβλέπεται να τοποθετηθούν μεταλλικά πλέγματα (σε δύο ή τρεις ζώνες) γύρω από το λόφο για την προστασία του οικισμού από νέες κατολισθήσεις. Η τοποθέτηση των πλεγμάτων, όπως ανακοίνωσε χτες το ΥΠΕΧΩΔΕ, θα ξεκινήσει σε 10 μέρες (μετά την ομαλοποίηση, δηλαδή, των μετασεισμών), ενώ οι εργασίες αυτές θα διαρκέσουν ένα μήνα.
Σε τρίτη φάση, προβλέπεται η εκπόνηση ειδικής γεωτεχνικής μελέτης, σε συνδυασμό με τη μελέτη του υπουργείου Πολιτισμού για τη σταθεροποίηση του βράχου στα όρια της Μονής Αγίου Γεωργίου, για την απομάκρυνση των μπαζών από τη βάση του λόφου (και τον απεγκλωβισμό των αυτοκινήτων), την απομάκρυνση των βράχων που κρέμονται έτοιμοι να πέσουν και τη στερέωση και σταθεροποίηση της πλαγιάς με κατάλληλες μεθόδους.