Eurokinissi |
«Δουλειά της κυβέρνησης είναι να υπάρχει ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον», είπε ο Γερμανός αντικαγκελάριος, «είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε τους επιχειρηματίες», διαβεβαίωσε ο Γ. Σταθάκης... |
Εδαφος για το «ισχυρό ενδιαφέρον» που διατυπώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων της Γερμανίας διαμορφώνουν τα μόνιμα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι «απελευθερώσεις» σε τομείς και κλάδους της παραγωγής και της οικονομίας που δημιουργούν πεδία για νέες κερδοφόρες επενδύσεις του κεφαλαίου, αλλά και η ίδια η γεωστρατηγική θέση της χώρας, σε μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών.
Σε αυτό το πλαίσιο - και καθώς η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να αβαντάρει τέτοια κομπρεμί του γερμανικού κεφαλαίου με τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους - δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι επισήμως ο Γερμανός αντικαγκελάριος ήρθε στην Ελλάδα ώστε να παραστεί σε συνέδριο με τίτλο «Ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και τη Γερμανία - Προοπτικές για το 2020 κι έπειτα», που έγινε με πρωτοβουλία του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και του ελληνικού υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, μάλιστα, υπογράφτηκε Κοινή Δήλωση Προθέσεων μεταξύ των δύο υπουργείων Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία ρυθμίζεται η διμερής συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (βλ. το σχετικό θέμα).
Αντίστοιχα, οι επιχειρηματικές συμπράξεις σε κλάδους «διμερούς ενδιαφέροντος» βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του ΣΕΒ με τη γερμανική επιχειρηματική αποστολή, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Ελληνικής Εταιρείας Logistics.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, στις σχετικές συναντήσεις αναδείχθηκε το «μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασίες» στους τομείς της Ενέργειας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της ενεργειακής εξοικονόμησης, της πληροφορικής, των εφαρμογών τεχνολογίας, του τουρισμού, των φαρμάκων, του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κατασκευών.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το ενδιαφέρον του γερμανικού κεφαλαίου λόγω των ευνοϊκών γεωγραφικών και κλιματικών συνθηκών (ηλιοφάνεια, αιολικό δυναμικό κ.λπ.) αποτυπώθηκε στο γεγονός ότι τον Ζ. Γκάμπριελ συνόδευσαν στην Αθήνα στελέχη από σημαίνουσες γερμανικές εταιρείες του κλάδου, όπως οι «Emerson», «Nordex» και «Solarworld».
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος συνοδευόταν επίσης από εκπροσώπους γερμανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ήδη σε διάφορους κλάδους στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους η «Mitsubishi Hitachi Powers Systems», η οποία κατασκευάζει ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στην Πτολεμαΐδα, αλλά και η κοινοπραξία που έχει φτιάξει τον Αερολιμένα Αθηνών καθώς και πολλούς αυτοκινητόδρομους στην Ελλάδα. Επίσης, η κρατική γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW, η οποία έχει διαθέσει 100 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο και ο όμιλος τραπεζών ProCredit, ο οποίος έχει ανοίξει υποκαταστήματα στη Βόρεια Ελλάδα.
Εκπροσωπήθηκαν επίσης η «Fraport», η οποία ανέλαβε τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, η ταξιδιωτική εταιρεία TUI, ο Ομοσπονδιακός Σύλλογος Τουριστικής Οικονομίας της Γερμανίας (BTW) καθώς και οι βιομηχανίες χημικών και φαρμακοβιομηχανίες «Bayer», BASF και «Boehringer Ingelheim».
Σημειωτέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνο-γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, οι 120 μεγαλύτερες γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν ετήσιο τζίρο 7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με κύκλους του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας, ο Ζ. Γκάμπριελ θέλησε επισκεπτόμενος την Αθήνα, και στις συνομιλίες του με τους εδώ κυβερνητικούς παράγοντες, να προσφέρει στήριξη στις επιχειρήσεις αυτές και να ενισχύσει τη δραστηριοποίησή τους στην Ελλάδα, στοχεύοντας παράλληλα να περιορίσει τα περιθώρια άλλων χωρών, όπως η Κίνα, η Ρωσία ή η Νότια Κορέα, να εκμεταλλευτούν τις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις.
Αναζητώντας κάποια στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι άμεσες γερμανικές επενδύσεις το 2014 κάλυψαν μερίδιο 24,6% επί του συνόλου των Αμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) στην Ελλάδα (2013: 24,4%, 2012: 16,2%). Η Γερμανία κατέλαβε το 2014 τη δεύτερη θέση μεταξύ των κυριότερων επενδυτών στη χώρα, μετά το Λουξεμβούργο, αφήνοντας την Ολλανδία στην τρίτη θέση.
Σύμφωνα, δε, με διαθέσιμα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, οι άμεσες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν το 2013 σε 2,87 δισ. ευρώ.
Το 2013 δραστηριοποιούνταν 119 επιχειρήσεις γερμανικών συμφερόντων στην Ελλάδα έναντι 143 το 2012, 151 το 2011 και 165 το 2010. Μεταξύ των δραστηριοποιούμενων γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα συγκαταλέγονται: «Deutsche Telekom» (διά της εξαγοράς του ΟΤΕ), «Bayer», «Bohringer-Ingelheim», «Nokia-Siemens Networks», «Siemens», «Lidl», «Bosch-Siemens», «Beiersdorf», «Osram», «Henkel», SAP, «Praktiker».
Την ίδια ώρα, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το απόθεμα των ελληνικών ΑΞΕ στη Γερμανία το 2012 διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, ανερχόμενο στα 413 εκατ. ευρώ. Τα επόμενα δύο έτη, όμως, σημείωσε σημαντική πτώση, μεγέθους 20,3% το 2013 (διαμορφώθηκε στα 329,6 εκατ. ευρώ) και 61,9% το 2014 (διαμορφώθηκε στα 125,6 εκατ. ευρώ). Το δε μερίδιό τους επί του συνόλου των ελληνικών ΑΞΕ στο εξωτερικό ανήλθε το 2014 σε 0,5% (έναντι 1,26% το 2013 και 1,21% το 2012).
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, το 2013 δραστηριοποιούνταν 10 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στη Γερμανία (2012: 14 επιχειρήσεις) με 0,1 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών (2012: 0,5 δισ. ευρώ κύκλο εργασιών). Μεταξύ αυτών: Piraeus Bank, «M.J.Maillis», «S&B Industrial Minerals», «Titan Cement», «Alco Group», «Alumil Milonas», «Ellaktor Group», «Mathios Refractories», «Frigoglass», «Sunlight», «Viohalco», COCOMAT, «FAGE International», «Chipita», «Korres» και «Elpen Farma».
Σύμφωνα, εξάλλου, με την τελευταία διαθέσιμη έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο για τις ελληνογερμανικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις (Δεκέμβρης 2015), «οι διμερείς οικονομικές σχέσεις της χώρας μας με τη Γερμανία είναι διαχρονικά σε πολύ καλό επίπεδο. Επί μακρό διάστημα, η Γερμανία αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό μας εταίρο. Από το 2011 και μετέπειτα, μόνον ως προς το σκέλος των ελληνικών εξαγωγών (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), υπεχώρησε από την πρώτη στην δεύτερη θέση μετά την Ιταλία».
Και συνεχίζει: «Στη διάρθρωση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία το 2014 κυριάρχησαν, με μερίδιο 38,5%, έναντι 38,3% το 2013, τα τρόφιμα και ποτά (...) Στη διάρθρωση των ελληνικών εξαγωγών προς Γερμανία το 2014 κυριάρχησαν: Φάρμακα, παρασκευάσματα φρούτων (κυρίως κονσέρβες ροδάκινων και παρασκευασμένες ελιές), προϊόντα αλουμινίου/αργιλίου, ενδύματα (κυρίως γυναικεία φορέματα, γυναικείες μπλούζες και t-shirt), συσκευές & ηλεκτρικά μέρη αυτών (κυρίως μπαταρίες, τηλέφωνα, καλώδια), γαλακτοκομικά (κυρίως φέτα), φρούτα (κυρίως σταφύλια), πλαστικά προϊόντα, ποτά (κυρίως κρασιά και ούζο) και λαχανικά (κυρίως σπαράγγια και αγγούρια)».
Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές από τη Γερμανία, η έκθεση αναφέρει ότι «παραμένουν πάντα σε υψηλό επίπεδο και είναι υπερδιπλάσιες των ελληνικών εξαγωγών στη Γερμανία,με βαθμό κάλυψης από τις εξαγωγές το 2014 37,1%. Οι εισαγωγές από Γερμανία (χωρίς πετρελαιοειδή) το 2014 κάλυψαν το 15,1% του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών, έναντι 15,3% το 2013. Σύμφωνα με στοιχεία Εξωτερικού Εμπορίου της Ομοσπονδιακής Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis), η Ελλάδα, απορροφώντας γερμανικά προϊόντα αξίας 4,85 δισ. ευρώ το 2014, έναντι 4,73 δισ. ευρώ το 2013, ως προς το σκέλος των γερμανικών εξαγωγών, κατέλαβε την 38η θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Γερμανίας (40ή θέση το 2013, 39η θέση το 2012 και 23η θέση το 2009). Οι γερμανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα, συνεπώς και το αντίστοιχο μερίδιο αυτών επί του συνόλου των γερμανικών εξαγωγών, καταγράφουν από το 2009 και εντεύθεν συρρίκνωση (από 0,82% το 2009 σε 0,43% το 2014)».
Σύμφωνα, εξάλλου, με στοιχεία που παρουσίασε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κ. Μπίτσιος, κατά την προχτεσινή συνάντηση με τη γερμανική επιχειρηματική αποστολή που συνόδευσε τον Ζ. Γκάμπριελ, το 2015 οι εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων στη γερμανική αγορά κατέγραψαν αύξηση 6% σε σχέση με το 2014 και διαμορφώθηκαν στα 1,9 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές από τη Γερμανία εμφάνισαν μείωση 3%, διαμορφούμενες στα 4,7 δισ. ευρώ, ωστόσο ο όγκος του διμερούς εμπορίου παρέμεινε αμετάβλητος στα επίπεδα του 2014.
Οπως προκύπτει, το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας σε σχέση με τη Γερμανία, φτάνει στα 2,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Παραπέρα, στην έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο σημειώνονται και τα εξής: «Οι ελληνικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό ενδιαφέρονται έντονα για τη γερμανική αγορά, μεταξύ των άλλων και λόγω της ελληνικής ομογενειακής παρουσίας στη χώρα. Το ενδιαφέρον αυτό αντανακλάται στον μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό αιτημάτων για παροχή πληροφοριών, από μεγάλες εξαγωγικές, έως νεοφυείς ή μικρές ακόμη επιχειρήσεις, που απευθύνονται στο Γραφείο μας».
Ξεχωρίζει και κάποιους τομείς, όπως: «Ως προς τα δομικά υλικά κρίνεται ότι δεν έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους στη γερμανική αγορά και μπορούν να υποκαταστήσουν εισαγωγές από άλλες χώρες, δεδομένου ότι οι ευκαιρίες διευρύνονται, καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος στη Γερμανία προβλέπεται να έχει θετικές προοπτικές, ειδικότερα με την ανακοινωθείσα στόχευση και επικέντρωση σε δημόσιες επενδύσεις, με προώθηση ειδικότερα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων στη Γερμανία. Επιπλέον οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν δυνατότητες ανάληψης κατασκευαστικών έργων αυτοτελώς, καλύτερες όμως προοπτικές διανοίγονται μέσω συνεργασιών με γερμανικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν πρόσβαση σε χρηματοδοτικές διευκολύνσεις (...) Η διμερής συνεργασία δύναται να αφορά σε ανάληψη έργων τόσο στη γερμανική επικράτεια, όσο και σε τρίτες χώρες. Επιπροσθέτως, διαφαίνονται περαιτέρω ευκαιρίες πρόσβασης στη γερμανική κατασκευαστική αγορά, μέσω της αξιοποίησης των καναλιών διανομής και διακίνησης που διαθέτουν ήδη οι εταιρείες ελληνικών δομικών υλικών».
Και καταλήγει ότι «οι προοπτικές για ανάπτυξη ή διεύρυνση της παρουσίας ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών θα πρέπει να αναζητηθούν ιδίως στους τομείς»: Καινοτομιών Αιχμής / Υψηλής Τεχνολογίας, πληροφορικών συστημάτων, εφαρμογών, περιβαλλοντικής τεχνολογίας. Δομικών υλικών. Ενέργειας, ΑΠΕ, διαχείρισης απορριμμάτων, στερεών και υγρών βιομηχανικών αποβλήτων. Τροφίμων - Ποτών (με έμφαση σε βιολογικά προϊόντα και προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ). Φυτικών καλλυντικών / παραφαρμακευτικών ειδών. Τουρισμού. Εμπορίου. Φαρμακοβιομηχανίας. Ηλεκτρολογικού υλικού.