Τρίτη 28 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Πετυχημένη εργατική γιορτή στη Θεσσαλονίκη

«Είμαστε σίγουροι για την επαναστατική άνοδο της εποχής που έρχεται. Για να μπουν ορμητικά οι νέοι στον ταξικό αγώνα, πρέπει να δυναμώσει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στο δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης», αυτό το μήνυμα έστειλε με την ομιλία του ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, μιλώντας στον ασφυκτικό από εργατόκοσμο και νεολαία χώρο των φυλακών του Γεντί Κουλέ στη Θεσσαλονίκη, όπου κορυφώθηκαν το Σάββατο οι διήμερες εκδηλώσεις του 7ου Εργατικού Φεστιβάλ Κλαδικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Σύνθημα του Φεστιβάλ: «Φωτίζουμε το δρόμο για νέους λαϊκούς ξεσηκωμούς. Ο σοσιαλισμός η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Γεντί Κουλέ, όπου μέσα από το διήμερο των εκδηλώσεων, οι νέοι εργάτες και εργάτριες της Θεσσαλονίκης, οι άνεργοι καλούνται να γνωρίσουν την ιστορία του χώρου, τον ιδιαίτερο συμβολισμό που έχει για τους αγώνες στο σήμερα η αταλάντευτη στάση και ανιδιοτελής θυσία των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους στο κολαστήριο του Γεντί Κουλέ, γιατί πάλεψαν ενάντια στους Γερμανούς ναζί κατακτητές και την ντόπια πλουτοκρατία.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όπου στα τείχη του Γεντί Κουλέ πίσω από τα οποία γίνονταν οι τουφεκισμοί, προβλήθηκε την πρώτη μέρα βίντεο με ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής.

Ακόμα, στη διάρκεια των εκδηλώσεων της πρώτης μέρας έγινε βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Η Σιδερένια Φτέρνα» του Τζακ Λόντον. Το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων τράβηξε, επίσης, η έκθεση για την εμφάνιση και την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος μέχρι τον αιματοβαμμένο Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με έντεχνους, λαϊκούς και παραδοσιακούς ρυθμούς, αρχικά με τους Αγγελο Βλαϊκούδη, Μαρία Παπαεμμανουήλ και Χρήστο Δανά και συνεχίστηκε με τους Νίκο Νατζμέ και Θωμά Μπαϊραχτάρη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της δεύτερης μέρας άνοιξε με τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ, που παρουσίασε τα «Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας» και μετά την ομιλία του Ν. Αμπατιέλου, έκλεισε με μεγάλο λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τον Αγάθωνα.

  • Αναλυτικά αποσπάσματα από την ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου στο Φεστιβάλ θα δημοσιευτούν αύριο, στο τετρασέλιδο «Νεολαία».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη τα σημερινά φεστιβαλικά ραντεβού(2016-06-25 00:00:00.0)
Φεστιβαλικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα(2016-06-23 00:00:00.0)
Εργατικό Φεστιβάλ στη Λάρισα(2015-06-23 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Εργατικού Φεστιβάλ(2014-07-01 00:00:00.0)
Από σήμερα το Εργατικό Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη(2013-06-28 00:00:00.0)
Αρχίζει αύριο το 3ο Εργατικό Φεστιβάλ(2012-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ