Πέμπτη 23 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΧΑΝΕΣ ΧΟΛΜ
Ο κύριος Ούβε

Τα τελευταία χρόνια ο σκηνοθέτης Χάνες Χολμ έγινε κάτι σαν τον Αγιο Βασίλη της σουηδικής κινηματογραφίας, μοιράζοντας απλόχερα λαϊκές ταινίες τυλιγμένες σε πολύχρωμη και εντυπωσιακή διαφήμιση. Μετά το τρίπτυχο των ελαφρών, εμπορικών ταινιών «Sune» (2012), «Sune» 2013 και «Sune» 2014 (εδώ ως σεναριογράφος) καταπιάνεται τώρα με το επιτυχημένο μυθιστόρημα του Φρέντρικ Μπάκμαν, με τίτλο «Ενας άνδρας με το όνομα Ούβε».

Ο Χολμ, σε μια εποχή που θέλει γυναικεία πορτρέτα, πάει αντίθετα στο ρεύμα. Χρησιμοποιεί στο ρόλο του πρωταγωνιστή ένα από τα πιο παλιομοδίτικα όντα, έναν ηλικιωμένο άνδρα, ταλαιπωρημένο και βαθιά καταθλιπτικό, τουλάχιστον από τότε που η γυναίκα του - μοναδικός λόγος ύπαρξης του Ούβε - «έφυγε» από τη ζωή πριν έξι χρόνια. Ο γερο-γκρινιάρης Ούβε, που αυτοανακηρύχτηκε σε υπεύθυνο της τάξης στη γειτονιά του, κάθε πρωί ξεκινά με γενική επιθεώρηση στα πάντα. Βάζει στη θέση τους τους πάντες και συμπεριφέρεται σκληρά, κυνικά και αντιπαθητικά. Μαλακώνει μόνο μπροστά στον τάφο της γυναίκας του, ενώ το σχέδιο που επεξεργάζεται στο μυαλό του είναι να βρεθεί ξανά με εκείνη στον ουρανό... Η πραγματικότητα, όμως, εισβάλλει κάθε φορά βίαια στην εικόνα και ανατρέπει τα αυτοκτονικά του σχέδια.

Μια μέρα κι ενώ ήδη έχει περάσει τη θηλιά στο λαιμό του, πέφτει σχεδόν πάνω στον τοίχο του το αυτοκίνητο μιας οικογένειας που ο άνδρας δεν έμαθε ποτέ να κάνει όπισθεν με καρότσα. Το γεγονός βγάζει τον Ούβε από τα ρούχα του. Η έγκυος μητέρα από το Ιράν αποδεικνύεται το ίδιο σκληρή στους τόνους όσο ο Ούβε και μεταξύ τους αναπτύσσεται μια αναμενόμενη, βαθιά και ουσιαστική φιλική σχέση. Ο μεγαλόσωμος και χαρισματικός ηθοποιός ερμηνεύει θαρραλέα έναν τέτοιο γκρίζο και περιθωριοποιημένο άνθρωπο. Βέβαια, παίρνει κάποιο χρόνο προτού ο Ρολφ Λάσγκορντ ξεθωριάσει και αντικατασταθεί από τον 59χρονο χήρο, άχρωμο Ούβε που πάσχει από μεγαλοκαρδία. Οταν, όμως, η μεταμόρφωση ολοκληρώνεται, ο ρόλος κάθεται γάντι.

Ο σκηνοθέτης Χάνες Χολμ δίνει μια ισχυρή δόση «feelgood» ταινίας με κάθαρση και κάποια δάκρυα με ίντριγκα, που αναφέρεται σε δυο χρόνους. Στο τότε και το τώρα. Από το βασίλειο της μνήμης μέσα από τα συνεχή φλασμπάκ από τη δεκαετία του '60 και '70 ξεπροβάλλει μια λαμπερή εικόνα από την παλιά καλή «σοσιαλδημοκρατική» Σουηδία. Μια έντιμη χώρα εφοδιασμένη με ηθική και παραδόσεις, όπου τα αυτοκίνητα ήταν σουηδικά και τα τρένα καφέ. Σε ένα τέτοιο τρένο ο Ούβε γνώρισε τη γυναίκα του τυχαία.

Στο μέρος του σήμερα, το μόνο που κάνει ο Ούβε είναι να αφήνει καθημερινά ένα μάτσο τριαντάφυλλα στον τάφο της γυναίκας του και να της επαναλαμβάνει ότι θα συναντηθούν γρήγορα...

Με τους: Ρολφ Λάσγκορντ, Ζοζάν Ακγκουν, Φίλιπ Μπεργκ κ.ά.

Παραγωγή: «En man som heter Ove», 2015, Σουηδία.


ΚΡΙΤΙΚΗ: Τζία ΓΙΟΒΑΝΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ