Ανέκαθεν οι εικαστικοί καλλιτέχνες είχαν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, γιατί είναι αυτονόητο ότι πρέπει διαρκώς να μελετούν την πολιτιστική μας κληρονομιά και πάνω της να οικοδομούν την Τέχνη τους. Ο καλλιτέχνης σε όλα τα στάδια της δουλειάς του, από τα πρώτα χρόνια των σπουδών του μέχρι τα γεράματά του, μελετά και εμπνέεται από αυτήν, τη σπουδάζει διαρκώς, αναφέρεται σε αυτήν και αυτήν εξελίσσει, δημιουργώντας τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό μέσα στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, σε τελική ανάλυση κληροδοτεί πολιτισμό».
Ακόμα αναφέρει:
«Ταυτόχρονα, η νέα υπουργική απόφαση για την είσοδο στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, έκανε απλησίαστους τους πολιτιστικούς μας θησαυρούς για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες συνολικά, θεσπίζοντας πανάκριβα εισιτήρια, αντιμετωπίζοντας την πολιτιστική κληρονομιά ως εμπόρευμα. Πόσο μάλλον που, για τους εικαστικούς, οι συχνές επισκέψεις σ' αυτούς τους χώρους είναι μέρος της δουλειάς τους.
Το ΔΣ του ΕΕΤΕ με επιστολή που έστειλε στις 12/1/16 στο ΥΠΟΑ και προσωπικά στον υπουργό, κ. Αριστείδη Μπαλτά, ζητά την άμεση έκδοση νέας τροποποιητικής υπουργικής απόφασης, στην οποία να ορισθεί ότι "δικαίωμα ελεύθερης εισόδου έχουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες - μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος". Το ΔΣ του ΕΕΤΕ συναντήθηκε με τον υπουργό, κ. Μπαλτά, αλλά και με την γγ του ΥΠΠΟΑ, κ. Βλαζάκη, το Γενάρη και το Φλεβάρη του 2016, οι οποίοι και δεσμεύτηκαν ότι το θέμα θα διορθωθεί άμεσα με νέα απόφαση.
Μετά από σχεδόν πέντε μήνες, το θέμα δεν έχει ακόμα λυθεί παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας και τα Ελληνικά Δημόσια Μουσεία, χώρος μελέτης για τους Ελληνες καλλιτέχνες, παραμένουν για αυτούς απρόσιτα...
Το ΕΕΤΕ, ο επίσημος φορέας των εικαστικών καλλιτεχνών, ζητά από το υπουργείο Πολιτισμού, από τον υπουργό κ. Μπαλτά και την πολιτική ηγεσία, να απαντήσει δημόσια στο θέμα αυτό και να δώσει άμεση λύση».