Κυριακή 29 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ανακατεύεται το «κουβάρι» των ανταγωνισμών

Ανακατεύεται το κουβάρι των επεμβάσεων και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, μετά τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες του «Γαλλικού Πρακτορείου», την περασμένη Πέμπτη, που δείχνουν πάνοπλους Αμερικανούς στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων στο πλευρό Κούρδων μαχητών, φέροντας στις στολές τους τα διακριτικά των κουρδικών «Μονάδων Λαϊκής Προστασίας», ΥPG...

Σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα «Daily Beast», οι Αμερικανοί κομάντος εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες σε πεδία συγκρούσεων στο Χάσακα, στο Φράγμα Τίσρεν και στα περίχωρα της Ράκα, παίζοντας πιο δραστήριο ρόλο από αυτόν του «παρατηρητή» και του «στρατιωτικού συμβούλου/εκπαιδευτή» που προφασίζεται η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ιδιαίτερα αφότου ξεκίνησε, την περασμένη Τρίτη, η ευρεία επιχείρηση μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), που απαρτίζουν Κούρδοι και Αραβες, με στόχο την ανακατάληψη της Ράκα. Της πόλης που οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» θεωρούν «πρωτεύουσα» του λεγόμενου χαλιφάτου τους σε Συρία - Ιράκ.

Παρά τις φωτογραφικές αποδείξεις του «Γαλλικού Πρακτορείου», που έκαναν το γύρο του κόσμου, το Πεντάγωνο διέψευσε τις πληροφορίες πως αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις κινούνται νότια προς την πόλη της Ράκα. Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε μάλιστα ότι οι Αμερικανοί δεν βρίσκονται στις πρώτες γραμμές του μετώπου, γιατί τάχα η αποστολή τους είναι μόνον «αποστολή συμβουλών και βοήθειας και όχι αποστολή μάχης».

Η εξέλιξη, ασφαλώς, δεν προκαλεί εντύπωση, αφού είναι γνωστό πως οι ΗΠΑ, χρησιμοποιούν κάθε μέσο και κάθε εθνοτική ομάδα, προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Ως εκ τούτου φαίνεται πως, μετά τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (που οι Αμερικανοί δημιούργησαν σε συνεννόηση με τις μυστικές υπηρεσίες Δυτικών, Τούρκων και Αράβων συμμάχων τους), ήρθε η ώρα οι ΗΠΑ «να συνεργαστούν» με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας, των δυνάμεων YPG. Μολονότι οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας, του λεγόμενου «Δυτικού Κουρδιστάν» (γνωστού ως «Ροτζάβα») φαντάζουν για τη σύμμαχο των ΗΠΑ, Τουρκία, «κόκκινο πανί», επειδή συνδέονται με τους Κούρδους μαχητές του ΡΚΚ.

Συνεπώς ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει την οργή της Αγκυρας η φωτογραφική αποτύπωση της (εδώ και αρκετούς μήνες...) δράσης αρκετών εκατοντάδων Αμερικανών κομάντος στο έδαφος της βόρειας Συρίας. Μεταξύ άλλων, γιατί η εξέλιξη προωθεί, ανάμεσα στα άλλα, σταδιακά τα σενάρια διαμελισμού της Συρίας, μεταξύ άλλων και μέσω της δημιουργίας «Δυτικού Κουρδιστάν» στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας.

Ετσι, ουδείς εξεπλάγη προχτές στην Αττάλεια, όταν άστραψε και βρόντηξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία των Αμερικανών κομάντος με Κούρδους μαχητές της Συρίας «απαράδεκτη», κατήγγειλε την «υποκρισία» των ΗΠΑ και σημείωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διπρόσωπες αν δεν βλέπουν τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG ως τρομοκρατική οργάνωση. Είναι υποκρισία. Δύο μέτρα και δύο σταθμά... Τους συνιστούμε να φέρουν τα διακριτικά του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ), του Μετώπου Αλ-Νούσρα όταν βρίσκονται αλλού στη Συρία και της Μπόκο Χαράμ όταν βρίσκονται στην Αφρική».

Το ίδιο διάστημα, προκαλούνται νέες προσφυγικές ροές. Οχι μόνον λόγω της έξαρσης των συγκρούσεων στα περίχωρα της Ράκα, στο Χαλέπι και στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, αλλά και λόγω της κλιμάκωσης της επιχείρησης του ιρακινού στρατού και των Κούρδων μαχητών «Πεσμεργκά» για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, που βρίσκεται στα χέρια τζιχαντιστών από τον Ιούνη του 2014.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ